Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Heetwatermethode succesvol bij onkruidbestrijding kunstgrasvelden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, dinsdag 29 november 2022
212 sec


Milieubewust, efficiënt en weinig arbeidsintensief

Het streven naar een duurzaam en ecologisch beheer van sportvelden wordt een must als op 1 januari 2023 de Green Deal van start gaat. Daarom zijn de gemeenten Eindhoven en Waalre dit jaar een pilotproject gestart met het onkruidvrij houden van hun kunstgrasvelden via de heetwatermethode. Dit milieuvriendelijker alternatief blijkt een succesverhaal.


'Vroeger werd er Roundup en zout gebruikt om het onkruid weg te krijgen, maar dat willen we niet en mogen we straks ook niet meer', vertelt Norbert van Gogh, sportparkbeheerder van de gemeente Eindhoven. 'Daarom kozen we voor heet water om de randen rond het kunstgras vrij te houden. Het volgende probleem was hoe we dit zouden doen, omdat het veel handwerk vraagt waarvoor we geen personeel hadden. Toen zijn we gaan werken met de WeedMaster. Bij deze keuze ging het niet alleen om het milieu, maar ook om de arbeidsintensiteit.'

Norbert van Gogh
Norbert van Gogh

Pilotproject Eindhoven en Waalre

De gemeente Eindhoven is als eigenaar van de kunstgrasvelden verantwoordelijk voor het onderhoud en het materieel om dit onderhoud te plegen. De sportclubs hebben daar als huurder geen omkijken naar. Het onkruidvrij houden met de WeedMaster gebeurt dit jaar voor het eerst. Het is een pilotproject dat Eindhoven samen met de gemeente Waalre uitvoert. Om de zes weken wordt het onkruid weggekookt en worden de resultaten bekeken. Dit leidde er incidenteel toe dat de behandelfrequentie van een veld werd verhoogd. 'De resultaten zijn zeer positief, maar het gaat bij kunstgras alleen om de randen rondom het veld, de inveegtegels en de klemgoot, dus niet om het hele veld. Als het aan mij ligt, gaan we alle velden met deze methode behandelen - voor mens en milieu', zo besluit Van Gogh. CSC Onderhoud (dochteronderneming van CSC Sport) is de partij aan wie het onderhoud werd uitbesteed.


'Bij de keuze ging het niet alleen om het milieu, maar ook om de arbeidsintensiteit'

Goed werkgeverschap

CSC Onderhoud beheert zo'n zeshonderd kunstgrasvelden in Nederland. Opdrachtgevers zijn meestal de eigenaren van de velden; in de meeste gevallen zijn dat gemeenten. Het contact tussen de gemeenten Eindhoven en Waalre en CSC Onderhoud is in handen van business developer Bart van der Wolf. Volgens hem is het idee van heetwaterbestrijding via het gemeentelijk onderhoud bij de sportvelden terechtgekomen: 'Als je onkruid wilt verwijderen zonder chemische middelen, kan dat enorm arbeidsintensief zijn, ook al doe je het met de bosmaaier. Wekelijks of tweewekelijks zeshonderd velden handmatig onkruidvrij houden is niet te doen. Vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap zochten we een methode die goed werkt, duurzaam en milieuvriendelijk is en weinig arbeidsintensiviteit oplevert. Onze zoektocht eindigde bij de WeedMaster. We keken het idee af van gemeentewerkers die onkruid met heet water verwijderden van straten en trottoirs. Wij hadden alleen wel met kunstgras te maken: microplastics en kokend water ... gaat dat wel goed?'


Heetwateronkruidbestrijding 1
Heetwateronkruidbestrijding 1
Heetwateronkruidbestrijding 2
Heetwateronkruidbestrijding 2
Heetwateronkruidbestrijding 3
Heetwateronkruidbestrijding 3

Gecertificeerd voor kunstgrasvelden

'CSC Onderhoud maakt deel uit van de Ten Cate-groep. Ten Cate maakt het garen voor de kunstgrasmat, GreenFields produceert de mat, CSC Sport legt de velden aan en CSC Onderhoud voert het beheer uit. We beheersen bijna alle facetten uit de keten', legt Van der Wolf uit. Bíjna alle facetten, want de WeedMaster is afkomstig van de specialist op het gebied van heetwatermachines: Waterkracht. 'Deze producent leverde ons een schaalmodel van de WeedMaster, dat we hebben gebruikt om het garen van GreenFields-velden te testen op heet water. Dit alles vond plaats in ons laboratorium in Nijverdal. We hebben uitgebreide testen gedaan en rapporten opgesteld. De resultaten zijn gecertificeerd voor kunstgrasvelden van GreenField. CSC Onderhoud durft de garantie te geven dat alle GreenField-velden probleemloos met water tussen de 80 en 100 graden behandeld kunnen worden', aldus Van der Wolf.


WeedMaster eM met trekker
WeedMaster eM met trekker

WeedMaster-eM

De WeedMaster is een soort waterkoker die gemonteerd wordt op een trekker. Tijdens het rijden wordt het water op een hoge temperatuur gehouden. In de frontunit van de trekker bevindt zich een lans, waaruit het water wordt gesproeid. Er bestaan meerdere versies van de WeedMaster, maar in dit artikel wordt de elektrische variant besproken, de WeedMaster-eM. In het waterreservoir gaat (in dit geval) 600 liter. De lans is zo ontwikkeld dat deze verstelbaar is om elk hoekje te kunnen bereiken. Daarnaast wordt deze 3P-combinatie geleverd met een handlans met 15 meter waterslang voor zeer specifieke plekken. Het gewicht van de combinatie wordt gelijkmatig verdeeld over de brede banden, zodat er geen spoorvorming op de mat optreedt. We bespraken de details van deze unieke machine met producent Waterkracht.


'De deadline van de Green Deal hangt sportverenigingen als het zwaard van Damocles boven het hoofd'

Deadline

Volgens Jan van der Zanden van Waterkracht hangt de deadline van de Green Deal sportverenigingen als het zwaard van Damocles boven het hoofd: 'Milieubewust is een must geworden en Waterkracht wil sportverenigingen daar graag bij ontzorgen. We hebben met de heetwatermethode in samenwerking met CSC Onderhoud een heel traject doorgemaakt voordat we een schadevrije garantie konden leveren. De WeedMaster eM loopt op elektriciteit, wat de machine nog aantrekkelijker maakt in duurzaam opzicht.'


Vele voordelen

Met het Li-ionaccupakket kan zes tot zeven uur aan één stuk worden gewerkt. Voor langere werkdagen neemt CSC een reservebatterijpakket mee, zodat er zeker negen uur gehaald wordt. De hoeveelheid onkruid bepaalt de snelheid waarmee behandeld kan worden en dus ook het accuverbruik. De brander werkt op diesel; daarvoor kunnen alle soorten diesel gebruikt worden, waaronder het fossielvrije HVO en GTL. Werken met een elektrische machine heeft vele voordelen. De WeedMaster-eM is een stille machine, wat voor omwonenden en gebruikers natuurlijk erg prettig is, zeker als je bedenkt dat er soms vanaf 's ochtends zeven uur al mee gewerkt wordt. De machine is multi-inzetbaar en wordt eveneens gebruikt voor het onkruidvrij houden van locaties waar geluidshinder niet wenselijk is, zoals kerkhoven, binnensteden, parken en schoolpleinen.


Waterkracht

Waterkracht bestaat dit jaar 50 jaar. Het bedrijf startte in 1972 met hogedrukreiniging. Vandaag de dag is Waterkracht hét toonaangevende bedrijf in Nederland op het gebied van hogedrukreiniging en reinigingsoplossingen op maat, nu ook accu-aangedreven. Ook op het gebied van onkruidbestrijding met heet water zet Waterkracht de toon. Het bedrijf is al sinds 1993 bezig met de ontwikkeling van heetwater-onkruidbestrijdingsmachines. In 2001 kwamen de eerste machines voor professionele gebruikers op de markt. 'Waterkracht heeft een eigen engineeringsafdeling en blijft daardoor innoveren. Dankzij het succes van de WeedMaster-eM wordt er achter de schermen gewerkt aan een nieuwe elektrische versie met nog meer capaciteit', zo besluit Van der Zanden ons gesprek.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER