Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hoe gaat het met Dakpark Rotterdam?

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, dinsdag 15 november 2022
94 sec


Van verpauperd terrein naar groene oase

Het terrein van Dakpark Rotterdam was zo`n 25 jaar geleden niets meer dan een verpauperd en onveilig gebied. Om daar verandering in te brengen gaf de gemeente Rotterdam de opdracht er een grote daktuin te ontwikkelen. Nu, negen jaar later, kan het nog altijd gerekend worden tot één van de grootste dakparken van Europa. Hoe staat het nu met deze plek?


Eerst maar eens een paar cijfers. Het park, dat gebouwd is op een parkeergarage, winkels en restaurants, strekt zich uit over 1.200 meter, is 85 meter breed en ligt op 9 meter hoogte. Het ontwerp van het park, dat in 2002 startte door Buro Sant en Co Landschapsarchitectuur, werd vanaf 2011 gerealiseerd en duurden tot 2015. De feitelijke opening van het park vond plaats in 2013. De totale kosten bedroegen zo`n 15 miljoen euro.

Beplanting op hoogte

Het onaantrekkelijke dak is inmiddels omgetoverd tot een groene oase met allerlei faciliteiten. Het is een ruimtelijk, open park met drie grotere verblijfsplekken: in het midden van het park ligt de mediterrane tuin, in het noordelijke deel (de 'kop') is de speeltuin en in het zuidelijk deel (de 'staart') ligt de buurttuin met moestuinen. Het hart van het dakpark bestaat uit een grote kas, de Orangerie geheten, waarin horeca is gevestigd. Daar liggen ook de 14 meter hoge watertrap en de hoofdingangen naar het park.


LEES OOK
Dakpark Boijmans wint Rooftop Award
07-09-2020 | NIEUWS
49 sec

De plaatsing van meerstammige bomen vormden één van de uitgangspunten in het ontwerp

Tuinontwerper Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld in Boskoop voorzag het project van plantadvies, waarbij de plaatsing van meerstammige bomen van boomkwekerij Ebben een van de uitgangspunten in het ontwerp vormden. Op het dak is een grondlaag van 1,5 meter dikte aangebracht, waarin staalmatten zijn verwerkt die ervoor zorgen dat de bomen extra verankerd zijn. 'Het was belangrijk dat de beplanting bijdraagt aan de biodiversiteit en daar is dus ook nadrukkelijk rekening mee gehouden', vertelt Van Gelderen. 'Daarnaast ben ik uitgegaan van soorten die tegen een stootje kunnen.'

Het hart van het dakpark bestaat uit een grote kas, de Orangerie, waarin horeca is gevestigd
Het hart van het dakpark bestaat uit een grote kas, de Orangerie, waarin horeca is gevestigd

Aantrekkelijke plek

Het dakpark is inmiddels een erg aantrekkelijke locatie geworden, hoewel het intensieve gebruik hier en daar zijn sporen nalaat in de beplanting en grasvelden. Tijdens de hete zomer van dit jaar waren de watertrappen en fonteinen geliefde plekken om af te koelen en te spelen. De bewoners, die vanaf het begin zeer actief betrokken waren bij het park, denken nog altijd met de gemeente mee over de toekomst van het park en de omgeving, zoals bijvoorbeeld de nieuwbouwprojecten die in de omgeving gebouwd gaan worden. Als het aan hen ligt sluit deze nieuwbouw aan bij het groene en duurzame karakter van het park, dat de woningen bereikbaar zijn voor verschillende inkomensgroepen en dat de voorzieningen openbaar toegankelijk moeten zijn. Met de plannen van nieuwbouw Kop Dakpark lijken de ontwikkelaars aan een groot deel van deze wensen tegemoet te komen.


Waterfontijntjes geven veel verkoeling in hete zomers
Waterfontijntjes geven veel verkoeling in hete zomers
Bron: Green Cities Europe

LEES OOK
De eerste boom geplant op Dakpark Rotterdam
12-04-2013 | NIEUWS
13 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER