Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Harde, modulaire 'gietrand 2.0' heeft streepje voor op conventionele tegenhanger

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 24 november 2022
131 sec


Nieuw in assortiment GreenMax: de GreenWell-gietrand

Het in Noord-Brabant gevestigde GreenMax heeft een nieuw product aan het assortiment toegevoegd: de GreenWell. In tegenstelling tot conventionele tegenhangers op rol bestaat deze 'gietrand 2.0' uit losse, harde onderdelen die in elkaar geklikt worden. Dat maakt de GreenWell niet alleen steviger dan andere gietranden; het maakt ook hergebruik nog eenvoudiger.


Bij nieuwe aanplant is water geven essentieel, vooral tijdens de steeds drogere zomers waarmee we in toenemende mate kampen in Nederland. Het plaatsen van een gietrand rond zo'n jonge boom biedt uitkomst. De opstaande kunststof rand gaat waterverspilling tegen door het water bij de watergift direct naar de wortelkluit te leiden. Ook helpt de rand om mulch, compost of andere bodembedekking op zijn plaats te houden.

Gietrand +

'De werking van de GreenWell is in essentie hetzelfde als die van onze bekende gietranden op rol', vertelt Tjerry van der Sangen van GreenMax. 'De GreenWell heeft echter een aantal unieke, aanvullende eigenschappen en ligt daarmee als het ware in het verlengde van zijn conventionele tegenhanger. Zo is het geen buigzaam kunststof "scherm" van HDPE of LDPE, maar een modulair systeem dat bestaat uit een drietal harde panelen. Deze kun je met het zogenaamde zipsysteem heel eenvoudig in elkaar schuiven.'


De GreenWell-gietranden, die GreenMax dus ook niet op rol, maar per stuk verkoopt, worden tijdens de aanplant van de boom 5 tot 10 cm in de grond geplaatst, op de wortelkluit. Net als bij de buigzame tegenhanger moet dus ook voor deze modulaire gietrand een sleuf gegraven worden. 'Wel staat de GreenWell op zichzelf', stipt Van der Sangen aan.

'Omdat de GreenWell op zichzelf staat, heb je geen boompalen ter ondersteuning nodig'

Gemak

Het gemak waarmee je de GreenWell installeert, is volgens Van der Sangen een van de voornaamste voordelen. 'Hij klikt heel eenvoudig in elkaar. En omdat de GreenWell op zichzelf staat, heb je geen boompalen ter ondersteuning nodig. Daarbij maakt het harde materiaal het product een stuk steviger. Schade door bosmaaiers is bijvoorbeeld aanzienlijk minder dan bij de standaard zachte gietranden van 1,5, 2 of 3 mm dik. Daarbij bestaat de kans dat je er met de bosmaaier dwars doorheen slaat. Dat gebeurt bij de GreenWell absoluut niet.'


Een ander voordeel is dat je het product eenvoudig kunt hergebruiken. 'Jonge aanplant heeft twee à drie jaar ondersteuning van een gietrand nodig. Een GreenWell, die een verwachte levensduur van minstens tien jaar heeft, kun je na die tijd weer uit elkaar halen en voor nieuwe aanplant gebruiken.' Dat kan in theorie met de gietrand op rol ook, maar dat is een stuk lastiger door het slappere materiaal. 'En door de weersomstandigheden wordt het soms nog slapper', aldus Van der Sangen.

Na twee à drie jaar bij een boompje kan de GreenWell hergebruikt worden bij nieuwe aanplant

Software versus hardware

De GreenWell, vooralsnog verkrijgbaar voor een watergift van 60 liter, is niet helemáál nieuw, geeft Van der Sangen toe. 'Het product is afkomstig uit het assortiment van GreenGuard. We hebben het een aantal maanden geleden nieuw opgenomen in ons GreenMax-aanbod.' Het hele productportfolio van GreenGuard is per 1 januari 2022 overgenomen door GreenMax. Sinds het eind van die maand opereert GreenGuard vanuit de vestiging van GreenMax in Heeswijk-Dinther. 'We hebben een duidelijk onderscheid gemaakt tussen "levende" en "levenloze" producten, oftewel respectievelijk software en hardware. De hardware, waar de gietranden bij horen, is overgeheveld naar GreenMax. De software, zoals de zuurstof- en waterverrijkers uit het assortiment van GreenMax, vallen nu onder GreenGuard.' Onder de nieuwe koepel van GreenMax is er alvast een extra model GreenWell aan het assortiment toegevoegd; naast de groene versie is er nu ook een zwart model beschikbaar.


De GreenWell kost wat meer dan de standaard gietrand, zo geeft Van der Sangen toe. Maar dat lijkt geen belemmering voor de verkoop van het product. 'De voordelen zijn het prijskaartje waard. We hebben ze in Nederland en België al flink verkocht; er zijn gemeentes die onderhand bij de GreenWell zweren.'

'Er zijn gemeentes die onderhand zweren bij de GreenWell-gietrand'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER