Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vakbeurs Openbare Ruimte: van halfverhardingen tot boomonderzoek en focus op oude bomen

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 27 september 2022
130 sec


Tweedaagse dubbelbeurs openbare ruimte én mobiliteit in Utrechtse Jaarbeurshallen

Op woensdag 5 en donderdag 6 oktober 2022 vindt de achttiende editie van de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats. Het is de grootste jaarlijkse bijeenkomst voor het ontwerp, de inrichting, het onderhoud en het beheer van onze leefomgeving. Blok het in de agenda; ook dit jaar wil je een bezoek aan de beurs natuurlijk niet missen!

In ondergrondse groeiplaatsconstructies kunnen bomen in de openbare ruimte groot uitgroeien
In ondergrondse groeiplaatsconstructies kunnen bomen in de openbare ruimte groot uitgroeien

De toegang tot zowel de Vakbeurs Openbare Ruimte als de Vakbeurs Mobiliteit is gratis. De combinatie-beurs vindt plaats van 9:00 tot 17:00 in hallen 2, 3 en 4 van de Jaarbeurs Utrecht.

Bescherm de oudere boom

Hoewel aanplant van nieuwe, jonge bomen, bijdraagt aan de vergroening van onze steden, zijn het de oude, volwassen bomen die relatief de meeste positieve effecten hebben op de leefomgeving. Het is dan ook belangrijk naast de uitbreiding van het bomenbestand met nieuwe boompjes, ook juist de oudere te behouden. Om de waarde van oude bomen inzichtelijk te maken, de biotoop te scoren en de ecologische waarde te toetsen, heeft Terra Nostra een ecologisch score systeem ontwikkeld, de ECO-BVC. Hiermee worden ecologische waardes inzichtelijk gemaakt die mee kunnen gaan wegen in het beheer, om te voldoen aan de opgelegde noodzaak om de biodiversiteit te stimuleren. Terra Nostra neemt het systeem mee naar de beurs.


Greenmax levert producten die bomen helpen te overleven in stedelijk gebied
Greenmax levert producten die bomen helpen te overleven in stedelijk gebied
Greenmax levert producten die bomen helpen te overleven in onze toenemende verstedelijkte wereld, speciaal voor de inrichting van het plantvak en de bescherming van de infrastructuur. Zo vult het bedrijf haar beursstand met bijvoorbeeld producten voor beluchting, bewatering, verankering en bescherming van bomen. Ook zusterbedrijf TreeBuilders helpt de levensverwachting van bomen te verhogen. De ondergrondse groeiplaatsconstructie laat bomen in de openbare ruimte groeien en biedt mogelijkheid tot duurzaam stedelijk waterbeheer. Door het verbinden van blauwe, groene en grijze stedelijke infrastructuren creëren we duurzame stedelijke landschappen en toekomstbestendige steden.

Nieuwe ontwikkelingen in berm- en halfverharding

Dagelijks stropen groenvoorzieners de mouwen op om de Nederlandse buitenruimte nog mooier te maken. Zo ook de medewerkers van VDBH. Naast groenvoorziening en -onderhoud voert het Opheusdense bedrijf ook onder- en bovengrondse infrawerkzaamheden uit. Op de beurs stelt VDBH, als specialist op het gebied van berm- en halfverhardingen, bezoekers op de hoogte van de vele mogelijkheden, voordelen en de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van berm- en halfverharding.


Onderhoud vaste planten gemeente Vijfheerenlanden
Onderhoud vaste planten gemeente Vijfheerenlanden

Bodem- en boomonderzoek

De vraag naar meer bomen in de Nederlandse steden neemt toe. ITS, deel van Poel Bosbouw, is leverancier voor materieel voor bomen in het stedelijk gebied; van producten voor aanplant, bescherming en nazorg van de boom tot instrumenten voor bodem- en boomonderzoek. Op de beurs geeft ITS bezoekers ook informatie over de boorweerstandmeter van IML. De RESI geeft in bouwtechnische toepassing elektronisch de sterkte en aantasting van houten balken en palen weer.


Vakbeurs Openbare Ruimte en Mobiliteit

De Vakbeurs Openbare Ruimte focust zich op de openbare ruimte en alles wat daarbij komt kijken. De hoofdthema's die aan de orde komen zijn: groen, advies en beheer, landschapsarchitectuur en -ontwerp, bestrating, bouw en infra, spelen en recreatie, en licht en straatmeubilair.

De sector Groen is jaarlijks een van de populairste sectoren tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte. Actuele publieke discussies rond onderwerpen als droogte, hittestress en de stikstofproblematiek vragen om aanpassing in de groeninrichting. Hierdoor is de groene inrichting van de openbare ruimte relevanter dan ooit. De beurs staat dan ook vol met (nieuwe) producten en diensten uit de sector om met die uitdagingen om te gaan. Ook is er een kennisplein, worden er sessies gehouden rondom natuurinclusief bouwen en zijn er tal van lezingen bij te wonen.

Anders dan in voorgaande jaren kunnen bezoekers aan de Vakbeurs Openbare Ruimte dit jaar ook een kijkje nemen op de Vakbeurs Mobiliteit, die voorheen in november plaatsvond. De overlap van deze twee domeinen wordt almaar groter; denk aan thema's zoals duurzaamheid, natuurinclusiviteit, bereikbare slimme steden en gezondheid. Door deze evenementen te combineren op één beursvloer, kan de bezoekers een volledig beeld worden geboden van de ontwikkelingen die spelen.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER