Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vakbeurs Openbare Ruimte: van 'klimaatbestendige' bomen tot hoogsnoeiers en watermanagement

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, vrijdag 30 september 2022
136 sec


Tweedaagse dubbelbeurs openbare ruimte én mobiliteit in Utrechtse Jaarbeurshallen

Op woensdag 5 en donderdag 6 oktober 2022 vindt de achttiende editie van de Vakbeurs Openbare Ruimte plaats. Het is de grootste jaarlijkse bijeenkomst voor het ontwerp, de inrichting, het onderhoud en het beheer van onze leefomgeving. Blok het in de agenda; ook dit jaar wil je een bezoek aan de beurs natuurlijk niet missen!

Heptacodium miconioides
Heptacodium miconioides

De toegang tot zowel de Vakbeurs Openbare Ruimte als de Vakbeurs Mobiliteit is gratis. De combinatie-beurs vindt plaats van 9:00 tot 17:00 in hallen 2, 3 en 4 van de Jaarbeurs Utrecht.

Stihl accuhoogsnoeier

Sier- en fruitbomen vinden steeds vaker een weg naar de openbare ruimte. Stihl presenteert op de beurs onder meer de HTA 50 accuhoogsnoeier met 36V lithiumionaccu, waarmee die bomen eenvoudig onderhouden kunnen worden. Dankzij de totale lengte van 280 cm, te verlengen tot 330 cm met het steelverlengstuk, kunnen gebruikers, zonder ladder, ook bij de hogere takken. De accuhoogsnoeier is standaard uitgerust met de Stihl 1/4" Picco Micro 3 (PM3) zaagketting en heeft het een Stihl Rollomatic E Mini zaagblad voor een nauwkeurig snoeiresultaat. Dankzij de krachtige en stille motor en het lage gewicht en de slipvaste laag, gaat het werk snel, eenvoudig en veilig. Afhankelijk van de houtsoort kunnen takken met een diameter tot 25 cm exact nauwkeurig worden gesnoeid.


De Stihl HTA 50 accuhoogsnoeier
De Stihl HTA 50 accuhoogsnoeier

Watermanagement

Een van de grote uitdagingen in de openbare ruimte is hoe om te gaan met het water dat in toenemende maten met bakken uit de lucht valt. Enerzijds zorgt het water voor overlast, anderzijds komt het uitstekend van pas tijdens de juist heel droge perioden waarmee die neerslag wordt afgewisseld. Struyk Verwo Infra, producent en leverancier van producten voor de publieke bestratingsmarkt, presenteert op de beurs nieuwe producten om de straat klimaatadaptief te maken, waaronder een nieuw concept waarmee bovengronds afgekoppeld water onder het trottoir kan worden afgevoerd naar een wadi. Ook introduceert het bedrijf er een nieuwe brochure groenbestrating.


Ook het GBU HydroPlanter Bioretentiesysteem van Joosten Kunststoffen helpt het riool te ontlasten en wateroverlast tegen te gaan. Het modulaire watermanagementsysteem vangt regenwater op in een ondergrondse plantenbak, zonder putten of goten. Nadat een deel is gebruikt voor de bewatering van de beplanting in de bakken zakt de naar de lava- of grindlaag op de bodem en wordt vervolgens via een infiltratiebuis vertraagd afgevoerd naar het riool, open water of infiltratiekratten.

Het GBU HydroPlanter Bioretentiesysteem
Het GBU HydroPlanter Bioretentiesysteem

Duurzaam sortiment bomen

De beurs haalt een beetje groen van buiten naar binnen met de bomen van Van den Berk Boomkwekerijen die, in airpots, op verschillende locaties in de beurshallen te vinden zijn. De nadruk ligt op een duurzaam sortiment wat bestand is tegen de toekomstige, stedelijke klimaatomstandigheden, zoals hoogstam Tilia henryana, Zelkova serrata 'Flekova' en meerstammige Heptacodium miconioides. De kweker deelt er verder de laatste ontwikkelingen, waaronder die omtrent de samenwerking met plant-E: bomen die zelf stroom opwekken, en de omschakeling van percelen van reguliere- naar 100% biologische teelt.


Zelkova serrata 'Flekova'
Zelkova serrata 'Flekova'

Vakbeurs Openbare Ruimte en Mobiliteit

De Vakbeurs Openbare Ruimte focust zich op de openbare ruimte en alles wat daarbij komt kijken. De hoofdthema's die aan de orde komen zijn: groen, advies en beheer, landschapsarchitectuur en -ontwerp, bestrating, bouw en infra, spelen en recreatie, en licht en straatmeubilair.

De sector Groen is jaarlijks een van de populairste sectoren tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte. Actuele publieke discussies rond onderwerpen als droogte, hittestress en de stikstofproblematiek vragen om aanpassing in de groeninrichting. Hierdoor is de groene inrichting van de openbare ruimte relevanter dan ooit. De beurs staat dan ook vol met (nieuwe) producten en diensten uit de sector om met die uitdagingen om te gaan. Ook is er een kennisplein, worden er sessies gehouden rondom natuurinclusief bouwen en zijn er tal van lezingen bij te wonen.

Anders dan in voorgaande jaren kunnen bezoekers aan de Vakbeurs Openbare Ruimte dit jaar ook een kijkje nemen op de Vakbeurs Mobiliteit, die voorheen in november plaatsvond. De overlap van deze twee domeinen wordt almaar groter; denk aan thema's zoals duurzaamheid, natuurinclusiviteit, bereikbare slimme steden en gezondheid. Door deze evenementen te combineren op één beursvloer, kan de bezoekers een volledig beeld worden geboden van de ontwikkelingen die spelen.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER