Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het Gouden Klavertje Vier 2022

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 24 augustus 2022
234 sec


Dubbeldikke oogst potentiële Klavertjes Vier

Het is een vast en vooral ook spannend onderdeel van iedere GroenTechniek Holland: wie gaat er met het Gouden Klavertje Vier naar huis?

De John Deere X TWEEL-band was de winnaar van het Gouden Klavertje Vier 2019.
De John Deere X TWEEL-band was de winnaar van het Gouden Klavertje Vier 2019.

Hoewel de beurs een aantal jaren niet is gehouden, was het aantal ingestuurde beursinnovaties niet veel groter dan in 2019, maar naar mijn bescheiden mening als jurylid wel rijker. Uit ongeveer 30 inzendingen koos de jury, bestaande uit de redacties van de verschillende vakbladen, tien nominaties en daaruit weer de finalewinnaar. De finalewinnaar wordt bekendgemaakt tijdens de beurs; de tien nominaties leest u in dit artikel.

Fieldmanager of the Year Nico van Eerden met de Violette
Fieldmanager of the Year Nico van Eerden met de Violette

Violette - autonome gps-onkruidverwijderaar van Milati

De vakbladen van NWST schreven al herhaaldelijk over de Violette van Natuition en vooral over de manier waarop Fieldmanager of the Year Nico van Eerden met deze innovatie omgaat. De Violette lokaliseert onkruid met behulp van een camera en verwijdert dit met wortel en al. Daarnaast kan de grasmat zo voller worden, bijvoorbeeld met doorzaaien. De kwaliteit van sportvelden zal hierdoor op een duurzame manier worden hersteld.


RoviMo - autonome kooimaaier
RoviMo - autonome kooimaaier
RoviMo - autonome multifunctionele werktuigdrager van Milati
De RoviMo is een autonome multifunctionele werktuigdrager, die verschillende handelingen in de professionele gazonverzorging autonoom, volledig elektrisch, stil en precies kan uitvoeren. Het kooimaaiersysteem is geschikt voor professioneel gebruik op grote groenzones, op aanvraag met patroon volgens UEFA/FIFA-richtlijnen. Afhankelijk van de uitrusting en de omgevingsomstandigheden kan de robot een gebied tot 21.000 m2 per dag maaien (12 uur / 15 kW). Functies voor belijning en kunstgrasreiniging komen beschikbaar in 2023. De voorwielen worden individueel bediend; het achterwiel maakt manoeuvreren in krappe bochten mogelijk dankzij de zwenkas. De besturing is speciaal ontworpen om geen beschadigingen, dus ook geen sporen na te laten op het sportveld. De RoviMo is onder meer geschikt voor sportvelden, bedrijfsterreinen en vergelijkbare grote groengebieden.


Vredo DZ5-series - full line seeding solutions: Fluid Feeder
Vredo DZ5-series - full line seeding solutions: Fluid Feeder

Vredo DZ5-series - full line seeding solutions: Fluid Feeder

Midden januari 2022 maakte Vredo zijn nieuwe DZ5-platform bekend. Een onderdeel daarvan is de Fluid Feeder. Dit is een machine om vloeistoffen, zoals nematoden (aaltjes) en vloeibare stimulanten, door middel van het Vredo-dubbeleschijvensysteem in de wortelzone te injecteren. Om emelten en engerlingen succesvol te bestrijden, moeten de nematoden zo kort mogelijk bij de larven gebracht worden. Ook mogen deze niet in aanraking komen met uv-licht. De Fluid Feeder zorgt hiervoor en daarmee voor een zeer effectieve bestrijding. Volgens de experts van Vredo zou op deze wijze tot 70 procent bespaard kunnen worden op nematoden in vergelijking met de toepassing van een veldspuit.


Elektrische tractor van Knegt
Elektrische tractor van Knegt

Knegt - elektrische tractoren

De elektrische tractoren van Knegt worden gebouwd op de platforms van de bestaande 30pk- en 40pk-dieselmodellen. Volgens directeur Jeroen van Eerd gaat het om een honderd procent Nederlandse tractor, die wordt gebouwd met componenten uit onder meer Italië en Azië. Van Eerd: 'Wij houden de volledige aandrijflijn van de dieselmodellen intact. Hierdoor zijn onderhoud en eventuele reparaties aan deze tractoren eenvoudig en voordelig, omdat onderdelen en kennis volop in de markt aanwezig zijn. Ook kun je de tractor ombouwen van elektrisch naar diesel of andersom.'

In principe levert Knegt een standaardtractor, maar desgewenst is een tractor ook aan te passen aan de specifieke behoefte van de gebruiker. De accu en elektromotoren zouden onderhoudsvrij zijn. De tractor beschikt over een energie-recoverysysteem. Hierdoor kan de koper naast de fiscale voordelen van MIA en Vamil ook profiteren van de EIA-regeling, wat de aanschaf van de tractor fiscaal interessant maakt.


TP 175 Mobile E-ZE
TP 175 Mobile E-ZE

TP 175 Mobile E-ZE - volledig elektrische houtversnipperaar van Hissink

Na het succes van de eerste generatie elektrische versnipperaar introduceert Hissink de vernieuwde 175 Mobile E-ZE. Met deze machine kan hout met een diameter tot 175 mm worden versnipperd. De vernieuwde TP 175 Mobile E-ZE is voorzien van een modulair accupakket, dat leverbaar is in een uitvoering van 195, 260 of 325 ampère met een arbeidstijd tot vijf uur. Naast het nieuwe accupakket is de versnipperaar ook voorzien van de nieuwe TP Pilot+ no-stress-bediening. Hiermee wordt overbelasting voorkomen, terwijl de maximale capaciteit verzekerd is.


Pellenc-snoeischaar
Pellenc-snoeischaar

Snoeischaar C35 C45 van Pellenc, gemaakt in Frankrijk

Deze Pellenc-snoeischaar is voorzien van een eenvoudig te onderhouden kop met twee mesjes en voldoende vrije ruimte van de snijkop om penetratie te vergemakkelijken. Uniek aan de snoeischaar is de koppeling met een speciale handschoen, waardoor je jezelf nooit in de hand kunt knippen.


AGXTEND - Zasso XPower aan een maaiarm
AGXTEND - Zasso XPower aan een maaiarm

AGXTEND - Zasso XPower aan maaiarm

Het bedrijf Zasso ontwikkelt en produceert de al langer bestaande XPower-machines voor elektrische onkruidbestrijding. Het XPower-aanbod bestaat momenteel uit twee machines: XPU (urban) voor stedelijk gebied en XPS voor wijnbouw, fruitteelt en boomkwekerijen. Dit aanbod wordt nu uitgebreid met de XPA (arm), die voor het eerst getoond wordt op GroenTechniek Holland. De jury is van mening dat de combinatie van elektrisch onkruidbeheer met een arm ervoor kan zorgen dat de machine een veel uitgebreidere toepassing zal krijgen. Te denken valt aan het beheer van invasieve exoten.


In de driepuntshef van de trekker hangt een generator, die door de aftakas wordt aangedreven en maximaal 8.000 volt gelijkstroom opwekt, die via de arm terechtkomt op het te bestrijden onkruid. Het bestrijdingseffect van de XPA is vergelijkbaar met dat van glyfosaat, maar dan 100 procent chemievrij. Het effect werkt door tot in de wortels van de plant. Hierdoor kan op een milieuvriendelijke en effectieve manier onkruid zoals Japanse duizendknoop en berenklauw worden bestrijden langs wegen of op taluds.

TS Puma 35D - emissievrije rotorversnipperaar
TS Puma 35D - emissievrije rotorversnipperaar

Emissievrije TS-rotorversnipperaars van Van der Pols

TS Industrie kondigt de lancering aan van een reeks emissievrije rotorversnipperaars. Er werden drie modellen ontwikkeld: de GS/e PUMA (diameter tot 16 cm), de GS/e JAGUAR (diameter tot 18 cm) en het topmodel, de GS/e PANTHER (diameter tot 19 cm). De ambitie was het ontwikkelen van seriemodellen die tot één dag kunnen werken (tot twee dagen met de GS/e PANTHER). Dankzij de modulaire opbouw en de veilige LPF-batterijtechnologie kunnen de e-modellen eenvoudig worden opgeladen met 230 V of optioneel 380 V om de volgende dag naar de plaats van gebruik te worden vervoerd. Het koppel is onmiddellijk beschikbaar en het is niet nodig om de motor te laten draaien, zoals bij verbrandingsmotoren. Dankzij extra functies wordt er altijd batterijstroom bespaard wanneer deze niet nodig is. De drie vrij te kiezen vermogensniveaus van TS Industrie bieden ook extra besparingsmogelijkheden. Zo kan het vermogen van de motor worden aangepast aan het te snipperen materiaal.


Onder het cirkeldek van de Vector WD2.0 zitten drie maaimessen.
Onder het cirkeldek van de Vector WD2.0 zitten drie maaimessen.

Vector WD2.0

Voor gazons is er al het nodige op de markt wat betreft autonome maaiers. Vector komt nu met een ruwterreinmaaier, die ook buiten golfbanen en sportvelden zijn werk kan doen. De zeer laag gebouwde machine maakt gebruik van de modernste technieken op het gebied van GNSS/RTK in combinatie met lidar. Door deze combinatie kan de machine ook worden ingezet op zonneparken en andere locaties waar niet altijd een satellietverbinding aanwezig is. Het prototype is voor het eerst werkend te zien in Biddinghuizen tijdens GroenTechniek Holland.


De Milati SWOZI laser-tracker
De Milati SWOZI laser-tracker

Milati SWOZI laser-tracker

Veel voetbalvelden zijn omgeven door bomen. Dit verhindert een goede gps-ontvangst en is dus een handicap voor belijners die op basis van gps werken. Er ontstaan problemen wanneer het gps-signaal plotseling weg is. Voor voetbalvelden waar geen constante gps-ontvangst beschikbaar is, kan de SWOZI cart pro push worden uitgerust met een laser-tracker. Zo is de machine voorbereid om in alle gevallen te kunnen belijnen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER