Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

GTH 2022: Meclean gaat voor fossielvrij

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, maandag 29 augustus 2022
171 sec


High-end mechanische techniek zonder onnodige elektronica, 100% multi-fuel of batterij-aandrijving

Meclean is producent en leverancier van professionele reinigingsmachines die via een zorgvuldig geselecteerd dealernetwerk wereldwijd worden verkocht. Op AgroTechniek Holland worden onder meer de nieuwe generatie 100% multi-fuel en batterij-aangedreven Trailerjet-hogedruktrailers en de batterij-aangedreven SERIE-CFB heetwater-onkruidbestrijdingsunit met reinigingsfunctie getoond. Ook is er aandacht voor de 100% elektrisch aangedreven CitySweeper-S-straatveegmachine en de WEEDSWEEP-B batterij-aangedreven onkruidborstelmachine.


De warmtewisselaars die zorgen voor de waterverwarming bij onder andere de Trailerjet- en Trailerpack-serie, de SERIE-CFB en de warmwater-hogedrukreinigers, zijn 100 procent multi-fuel en dus ook volledig geschikt voor bijvoorbeeld HVO100. HVO staat voor hydrotreated vegetable oil, oftewel dieselbrandstof op basis van plantaardige oliën en restafval. Het is een hernieuwbare dieselbrandstof die een aanzienlijke vermindering van de netto uitstoot van broeikasgassen tot gevolg heeft. Het getal geeft de puurheid van de mengvorm aan. HVO100 is de puurste vorm en biedt daardoor de meeste duurzaamheidsvoordelen. Het wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval zoals dierlijke vetten. Het reduceert de CO2-uitstoot tot zo'n 90 procent en beperkt de uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstof, fijnstof, zwavel en roet aanzienlijk. Daarnaast is het vrijwel geurloos. Kortom, ideaal voor het gemeentelijke (groen)onderhoud.

Meclean WeedPLUS-heetwater-onkruidbestrijdingstechniek

Met deze heetwater-onkruidbestrijdingstechniek wordt het onkruid door middel van oververhitting bestreden zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen. Voor de verhitting van het water kan ook hernieuwbare diesel (HVO 100) gebruikt worden. WeedPLUS betekent niet-chemische onkruidbestrijding; deze functie zit standaard op een aantal reinigingsmachines van Meclean, zoals de SERIE-C 120/10, de SERIE-B, de SERIE-CFB en optioneel ook op machines zoals de CityCleaner, de hogedruktrailers en Trailerpacks.


Nieuwe Trailerjet-M/L- en Trailerpack-modellen

De nieuwe Trailerjet-M/L- en Trailerpack-modellen (nieuwe generatie modulaire hogedrukunits voor in- of opbouw) zijn leverbaar als 100 procent multi-fuel-modellen én zijn er ook met batterij-aandrijving. De motor en warmtewisselaar(s) van de multi-fuel-modellen zijn geschikt voor nieuwe milieuvriendelijke brandstofsoorten, zoals de fossielvrije HVO100/XTL, NESTE, biodiesel (B100), Aspen-diesel, GTL, HVO20, HVO50 etc., maar werken ook perfect op gewone diesel - echt 'multi-fuel', dus. De batterij-aangedreven fossielvrije Trailerjet- en Trailerpack-modellen met PMS-IPM-elektromotor met 97 procent efficiëntie hebben een werktijd van 6 tot 16 effectieve werkuren (afhankelijk van de gekozen werkmodus) zonder dat er tussentijds bijgeladen moet worden. Met de opties SteamPLUS hogedruk-stoomtechniek, AquaPLUS oppervlakte-/gevelreinigingstechniek en WeedPLUS heetwater-onkruidbestrijdingstechniek wordt het onderscheidend vermogen nóg groter. De forse geluidsreductie van de batterij-uitvoering (zo'n 70 procent minder dan bij dieselaangedreven versies) is een extra voordeel bij werkzaamheden in de openbare ruimte.


De CitySweeper-S is 100 procent emissievrij, zeer stil en maakt het mogelijk om met één machine de openbare ruimte schoon en aantrekkelijk te houden. De WEEDSWEEP-B is een compacte, volledig elektrisch aangedreven onkruidborstel met een capaciteit tot zo'n 2600 m2/uur, een breedte van ca. 35 cm en B&S Powerhead-motor.

Fossielvrij, geluidsarm en prettig werken: de SERIE-CFB

De SERIE-CFB is een batterij-aangedreven heetwater-onkruidbestrijdingsmachine met reinigingsfunctie. Het systeem is uitgerust met de WeedPLUS-functie. De batterij garandeert minimaal negen uur werken. Omdat het een elektrische en zeer compacte machine is, besloot directeur Wilco Boender van VDBH West in Stolwijk er één aan te schaffen. 'Geluidsarm was voor ons belangrijk. Niet alleen voor de omwonenden, maar ook voor ons personeel', aldus Boender. 'Onze SERIE-CFB staat op een elektrische werktuigdrager. Op deze manier proberen we zo emissievrij mogelijk te presteren. Meer voordelen? We hoeven geen middelen toe te voegen om kalk af te breken, en het geluidsarme aspect is een voordeel; je hoort alleen de brander. Als je water tapt uit een openbare bron, moet je wel uitkijken dat het filter niet verstopt raakt door het sediment uit het slootwater. Dat is een punt van aandacht. Als je ermee gaat werken, moet je je realiseren dat het systeem redelijk drukloos is. Dat was voor ons even oefenen, maar daarna ervoeren we dat als erg prettig. De lage druk betekent dat je maar een beperkte hoeveelheid accu's nodig hebt. De oudere systemen werken met een druk tussen de 20 en 40 bar; dat gaat met woest geweld gepaard. Dit systeem werkt met een kraandruk van 2 bar. Je hebt geen stoomvorming omdat deze machine onder de 100 graden blijft; dat is heet genoeg om de cellen van onkruid kapot te maken. Meclean heeft overal dealers, ook hier in Stolwijk. We hebben een prima relatie met hem en onze problemen worden snel opgelost', aldus een tevreden Boender.


Wilco Boender (VDBH West): 'Geluidsarm was voor ons belangrijk. Niet alleen voor de omwonenden, maar ook voor ons personeel'

Meer vraag naar fossielvrij en elektrisch in aanbestedingen

Willem Loman is eigenaar van een hoveniersbedrijf dat de noordelijke provincies bedient. 'We werken met heet water omdat de meeste klanten van ons geen vuur willen. Onkruid borstelen is ook minder populair bij hen, omdat dat af en toe schade toebrengt aan omliggend groen. Het voordeel van heet water is verder dat het geruisloos is, maar je moet er wel mee leren werken. We hebben een SERIE-CFB aangeschaft, niet alleen omdat wijzelf fossielvrij en elektrisch belangrijk vinden, maar omdat deze wens ook steeds vaker in aanbestedingen en offertes opduikt. Bij heetwater-onkruidbestrijding moet je weten hoe je te werk moet gaan. Dat geldt voor de machine en voor veldwerk, zoals onkruidherkenning. Als je het werken met de SERIE-CFB eenmaal onder de knie hebt, is een controlerondje om de vier weken in principe genoeg voor een schoon straatbeeld.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER