Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

GTH 2022: Woord van welkom

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willem Bierema, beursdirecteur, woensdag 24 augustus 2022
94 sec


Welkom op de grootste beurs die Fedecom ooit gehouden heeft! Iedereen heeft weer zin om zich te laten zien, zich te informeren en te laten inspireren.

Willem Bierema, beursdirecteur
Willem Bierema, beursdirecteur

Talloze innovaties passeren de revue op deze beurs, op het gebied van techniek, efficiëntie, duurzaamheid en energietransitie. Denk bij dat laatste aan elektrische machines, waaronder trekkers, shovels, maaiers en handgereedschappen, aan oplossingen op het gebied van waterstof, en aan de enorm efficiënte brandstof ammoniak als geoogst bijproduct van mest. Kennissessies vinden plaats in speciale paviljoens.

GTH en ATH faciliteren exposanten om de stand van de groen- en agrotechnische ontwikkelingen te delen met zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers. Fedecom nodigt iedereen, ook de speciaal uitgenodigde medewerkers en adviseurs van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid, uit om het zero-emission-paviljoen te bezoeken voor uitgebreide, diepgaande tekst en uitleg. Hier vindt een lezingenprogramma plaats, dat geheel rond duurzaamheid en energietransitie is opgebouwd.

Op de vakbeurzen laten we zien hoe de agrotechniek zich laat inspireren door de vooruitstrevendheid van de groentechniek op het gebied van de elektrificatie van machines en gereedschappen. Andersom vertonen we hoe de groentechniek veel opsteekt van de verregaande ontwikkelingen van de agrotechniek als het gaat om het onttrekken van ammoniak aan de veehouderij - een bijdrage aan het milieu.

De grote winst van het afgelopen decennium is dat er slim gewerkt wordt. In kennispaviljoen Grenzeloos Innoveren voor de akkerbouw en veehouderij komt onder meer de 'stikstofwasser' aan bod, die buiten elke stal geplaatst kan worden. Deze stikstofwasser bevat een systeem dat de vaste van de vloeibare uitwerpselen scheidt. De ammoniak uit de vaste materie wordt gezuiverd, waardoor er 70 procent minder de lucht in gaat. Uit deze ammoniak wordt vervolgens vloeibare kunstmest gemaakt voor de landbouw, middels een proces dat veel minder energie kost dan de productie van reguliere landbouwmest.

De agrotechniek is ook enorm vooruitstrevend bezig in de onkruidbestrijding. Als alternatief voor chemische gewasbeschermingsmiddelen worden er verscheidene oplossingen gezocht in de techniek. Zo bestaat er een zaaimachine die alle ingezaaide gewassen op een perceel, bijvoorbeeld 80.000 bietenplanten op een hectare, stuk voor stuk registreert op zaadniveau en er gps-coördinaten aan verbindt. Mechanische onkruidbestrijders met camera's die zijn gekoppeld aan het systeem weten van elk zaadje waar het staat en herkennen ook de in omvang groeiende gewassen die eruit voortkomen. De camera's werken aan de hand van een onkruidherkenningsprogramma. De mechanische onkruidbestrijders harken en schoffelen daardoor alleen rondom de gewassen. De foutkans is bijna nul en er is geen druppel glyfosaat meer nodig.

In het paviljoen Boer-burgerbeleving, waarmee we een brede doelgroep willen aantrekken, zetten we vacaturebanken op, zodat geïnteresseerden zich direct kunnen inschrijven voor het werk dat hen aanspreekt. Jongeren - scholieren en studenten - hebben gratis toegang.

Fedecom gelooft dat innovatie de sectoren vooruit helpt en een grotere positieve bijdrage levert dan alleen sanering. Daar gaat de sector voor! Een prettige beurs gewenst.

LEES OOK
GTH 2022: Woord van welkom
30-08-2022 | ARTIKEL
89 sec
GTH 2022: Woord van welkom
29-08-2022 | ARTIKEL
81 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER