Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

WUR: 'Bevriezen bodem is effectieve bestrijdingsmethode Aziatische duizendknopen'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 28 juli 2022
139 sec


In situ aanpak zou grondverzet onnodig maken

Vorig jaar experimenteerde firma Tibach met bevriezing van de grond als potentieel nieuwe bestrijdingsmethode tegen Aziatische duizendknopen. In een recent uitgebracht onderzoeksrapport concludeert de Wageningen Universiteit (WUR) dat de behandeling ter plaatse (in situ) een effectieve manier is om de invasieve exoot te bestrijden.


Vorig jaar voerde de firma een pilot uit in de Achterhoek om de effectiviteit van de vriesmethode vast te stellen. Om grote hoeveelheden grond te bevriezen ontwikkelde Tibach een koelmachine in een container. Vanuit de container wordt koelmiddel (-35 tot -45 °C) door slangen naar in de grond geplaatste vriespijpen gepompt. Hierdoor bevriest de grond, sterft de exoot en kan die niet meer uitlopen.

De WUR, onder leiding van onderzoekers Chris van Dijk en Willem de Visser, heeft de methodiek de afgelopen maanden onder de loep genomen. In een rapport concluderen zij dat het technisch mogelijk is grotere grondvolumes ter plaatse in 21 dagen af te koelen tot -10 °C en dat het bevriezen van de bodem inderdaad een effectieve bestrijdingsmethode gebleken is voor Aziatische duizendknopen.

LEES OOK
Proef met bevriezen Japanse duizendknoop
13-07-2021 | NIEUWS
69 sec

Pilot

De pilot van vorig jaar werd uitgevoerd op een duizendknoop-groeiplaats in het Achterhoekse Gendringen met een oppervlak van circa 45 m². Het betrof een groeikern met dikke 'knoesten' waaruit dicht opeenstaande stengels met een diameter van 2 tot 3 cm en een hoogte van circa 3 tot 4 m groeiden, aldus het rapport. Meer naar de randen van de groeiplaats hadden de stengels een kleinere diameter en waren ze minder hoog.


De bodem bestond uit een toplaag van 10 tot 15 cm met daaronder een vrij harde laag rivierklei tot op pakweg 120 cm. Daaronder begon een laag van nat zand. Wortelstokken werden aangetroffen in de toplaag en de laag met rivierklei tot aan het grensvlak met het natte zand.

In juni 2021 is de koude-behandeling uitgevoerd op een deel van de groeiplaats. De vrieslansen en de isolerende overkapping werden zo geplaatst dat de kern van de groeiplaats binnen het behandelde oppervlak viel. Voor het plaatsen van de installatie zijn de bovengrondse delen van de duizendknoop afgemaaid met een bosmaaier. Dat plantmateriaal werd opgeslagen en later mee-behandeld. Na de behandeling, tussen juli en november 2021, zijn waarnemingen en analysen uitgevoerd.

WUR: 'Methodiek is technisch mogelijk én effectief'

Effectief

In het rapport concluderen Van Dijk en De Visser dat de methodiek technisch mogelijk én effectief is. 'In de grondmonsters die na de behandeling en ontdooien van de grond zijn verzameld, zijn geen vitale wortelstokfragmenten aangetroffen', aldus het rapport. Ook bij de visuele inspecties werd geen hergroei waargenomen. Dit betekent volgens de onderzoekers dat naast de in de grond aanwezige wortelstokken ook de 'knoesten' in de kern van de groeiplaats niet meer uitlopen na een koude-behandeling.


Een van de grote voordelen van de methode, zo schrijven de onderzoekers, is dat het gaat om een behandeling ter plaatse (in situ). Dat betekent dat de grond niet wordt geroerd waardoor er vrijwel geen risico is op verdere verspreiding door besmetting met met duizendknoop vervuilde grond.

Door grond ter plaatste te behandelen is er vrijwel geen risico op verspreiding door besmetting met 'duizendknoopgrond'

Effect op bodem(leven)

Overige metingen suggereren dat de behandeling geen ernstig nadelig effect heeft op de bodem, het bodemleven en zelfs het zaad van sommige kruiden en grassen. 'Er werden geen aanwijzingen gevonden dat de koude-behandeling een destructief effect heeft gehad op het bodemleven', aldus het rapport. Ook fysische parameters zoals de pH (zuurtegraad) en het organisch stofgehalte zou niet door de behandeling aangetast zijn.


Zaden van diverse kruiden en grassen bleken na ontdooien van de grond de behandeling overleefd te hebben. 'Door het wegvallen van de duizendknoop kregen de zaden kans te ontkiemen', aldus het rapport.

Geen aanwijzingen gevonden dat de koude-behandeling een destructief effect heeft op het bodemleven

Aanbevelingen

De onderzoekers eindigen het rapport met een aantal aanbevelingen. Zo wordt benadrukt dat het onderzoek is uitgevoerd in de zomer bij buitentemperaturen overdag van boven de 20 °C. In verband met mogelijk vorsttolerantie van de wortelstokken in koudere perioden, raden de onderzoekers aan nader onderzoek te doen naar de effectiviteit van de methode bij lageren temperaturen. Ook dient meer onderzoek gedaan te worden om het energieverbruik (lees: het rendement) van de koelmachine en de lansen te optimaliseren, en moet er een kostenberekening opgesteld worden.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER