Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

GTH 2022: Met oog voor de chauffeur

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, donderdag 4 augustus 2022
152 sec


Doorontwikkelde machinerie en ergonomie van Schouten Machines

Beursbezoekers herkennen de machines van Schouten onmiddellijk aan hun oranje-grijze uitvoering. Het merk Schouten Machines staat in de agricultuur en het groenonderhoud voor degelijkheid met een innovatief oog voor bedieningsgemak.


Schouten Machines begon in 1971 als reparatiebedrijf voor landbouwmachines in het Gelderse Uddel. De afgelopen 51 jaar groeide het uit tot een productiebedrijf voor werktuigen voor de agrarische sector en het openbaar groen. Van oorsprong richtte Schouten Machines zich op de agrarische sector. In 2000 werden de machines van Schepers Techniek te Hoogeveen overgenomen. Deze range machines werd uitgebouwd, uitgebreid en doorontwikkeld en sindsdien behoort het groenonderhoud eveneens tot de afzetmarkt van Schouten. De missie van het bedrijf is: innovatieve oplossingen bedenken waarmee klanten kunnen uitblinken in duurzame mechanisatie en verlichting van de werkomstandigheden. Deze missie zien we terug in de robuuste en intelligent ontworpen machines voor het groenonderhoud, waarvan er enkele op vakbeurs GroenTechniek Holland/AgroTechniek Holland aanwezig zullen zijn.

'De Maver M1803 kan verticuteren en opzuigen in één werkgang'

Panda- en Maver-maai-laadwagens

De Panda- en Maver-maai-laadwagens zijn voorzien van een opvangbak van vier tot tien kuub. Het zijn multifunctionele maai-zuigwagens die het hele jaar inzetbaar zijn. Ze kunnen ingezet worden voor het maaien van sportvelden en grasvelden in het openbaar groen, maar ook voor bladruimen en alle andere denkbare maai- en ruimwerkzaamheden. Op de Maver M1803 kunnen tevens verticuteermessen gemonteerd worden, waardoor de machine kan verticuteren en opzuigen in één werkgang.


Duurzaam en ergonomisch

De machines van Schouten zijn oerdegelijk gebouwd. Eindgebruikers kunnen er decennia mee werken en de machines behoeven relatief weinig onderhoud. In die zin verdienen ze het predicaat duurzaam. Oog voor ergonomie zien we bijvoorbeeld op indrukwekkende wijze bij de Maver M1803, die beschikt over een touchscreen met verschillende modi operandi: een maaimodus, een transportmodus en een modus om de machine te legen. Optioneel beschikt de chauffeur over het beeld van een geïntegreerde camera, die laat zien wat er achter het voertuig gebeurt. De machines worden geleverd met PLC-besturing. De chauffeur heeft de besturing bij zich en kan de machine vanuit de cabine eenvoudig bedienen.


Rabbit-verticuteermachines

Voor het gemeentelijk groenonderhoud beschikt Schouten Machines verder onder meer over veegmachines en verticuteermachines. Als we dat deel van het assortiment bekijken, valt ons oog allereerst op de Rabbit RD-serie, een reeks doorontwikkelde driepuntsverticuteermachines. Een van de kenmerken van deze machines is de stand van de messen, waardoor het ene mespunt pas aangrijpt als het naastgelegen mes uit de grond komt. Hierdoor wordt zelfs een minder goed gewortelde grasmat niet losgetrokken. Een andere ideale eigenschap van de Rabbits is dat ze zijn uitgerust met een hydraulisch verstelbare spreidklep waarmee je de spray van het geverticuteerde gras kunt sturen. De Rabbit RD-serie bevat tal van vernuftige innovaties van de eigen engineeringsafdeling, die ook fraai werk levert voor de maai-verticuteermachines, veegmachines en maai-laadwagens voor het groenonderhoud.


De Rabbits zijn uitgerust met een hydraulisch verstelbare spreidklep waarmee je de spray van het geverticuteerde gras kunt sturen

Maatwerk voor Groenvoorziening Vogels

'Wij hadden een Panda-maai-laadwagen en een Phoenix-klepelmaaier van Schouten', vertelt Remco Vogels van Groenvoorziening Vogels. 'De Panda is een klepelmaaier met opvang, die we gebruikten in de bermen. Deze was na jarenlange trouwe dienst toe aan vervanging. De Phoenix maakte plaats voor de Maver M1803. De rotoras en de lagering van de Maver zijn duidelijk zwaarder dan bij de Phoenix. Het vorige model was niet bestand tegen oneffenheden in het veld. Schouten Machines heeft de Maver voor ons op maat aangepast, zodat er minder slijtage zal optreden.' Naast de stevigere klepelas zijn ook het framewerk en het kiepsysteem verbeterd. Verder zit er op beide machines een nieuwe gebruiksvriendelijke bediening. Zo gaat de kiepbak na het kiepen automatisch terug naar de standaard werkfunctie en is er een actiebord geïntegreerd om aan te geven waar het verkeer langs moet.


Compacte machines

De Maver is een heel compacte machine. Met een kleine tractor ervoor past het geheel ideaal in het stedelijk verkeer. Hetzelfde geldt voor de Panda P1404. Dit is de kleinste in de serie met een maaibreedte van 1,40 m en een bakinhoud van ca. 4 m³. De compactheid van dit model maakt hem zeer geschikt voor werkzaamheden op plaatsen waar weinig ruimte is en nauwe doorgangen zijn.


Over Groenvoorziening Vogels

Groenvoorziening Vogels is een aannemer in de groensector met jarenlange ervaring in aanleg, renovatie en onderhoud van vrijwel alle voorkomende groenprojecten. Het familiebedrijf is opgericht in 1963 en is sinds die tijd uitgegroeid tot een middelgrote groenvoorziener. In een straal van pakweg 50 km rondom de vestiging in Gemonde behoren inmiddels vele gemeentes, instellingen, (civieltechnische) bedrijven en particulieren tot de klantenkring van Groenvoorziening Vogels.

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER