Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Projectenparade: groen, groener, groenst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, vrijdag 22 juli 2022
181 sec


Een greep uit groene projecten in de openbare ruimte

De Projectenparade is een overzicht van bijzondere, mooie of gewoon heel leuke groenprojecten die recent zijn gerealiseerd. Heeft u ook een project dat een plekje voor het voetlicht verdient? Mail dat dan onder vermelding van 'Projectenparade Stad+Groen' naar lieke@nwst.nl en vraag het invulformulier aan.

Luchtfoto van het Sarphatipark in Amsterdam
Luchtfoto van het Sarphatipark in Amsterdam

Herinrichting Krajicek Playground Haagse Hondiusplein

Aan het Hondiusplein in Den Haag werd 25 jaar geleden de eerste Krajicek Playground aangelegd. Onlangs nam Aannemingsbedrijf Van der Meer het plein in opdracht van de gemeente Den Haag onder handen.


Met de aanleg van bomen en planten, een padenstructuur en een nieuwe ondergrond met daarop straatmeubilair en sport- en spelelementen is een prettig, veelzijdig plein gerealiseerd. De plek biedt schaduw en is toegankelijk voor mindervaliden. De vernieuwde Playground is een sportieve en innovatieve ontmoetingsplek waar betere sociale controle door buurtbewoners mogelijk is, aldus Aannemingsbedrijf van der Meer.

Gezien de ligging van het plein, midden in een woonwijk naast een school en kinderopvang, werd er veel aandacht besteed aan een veilige werkwijze. Dit gebeurde middels uitgebreid omgevingsmanagement.

'Wij werken zo veel mogelijk duurzaam. Daarnaast zijn er in dit project diverse duurzame materialen en producten toegepast, is er voldoende nieuw groen geplant en wordt de neerslag via aangebrachte schanskorven opgevangen in infiltratiekratten. Deze kratten dienen als waterbuffers, waardoor de neerslag langzaam in de bodem kan infiltreren en het riool ontlast wordt', zo schrijft de hoofdaannemer.

Opdrachtgever: Gemeente Den Haag
Aannemer: Aannemingsbedrijf Van der Meer
Contactpersoon: Erwin den Elzen
E-mailadres: erwin@vdmbv.com
Telefoonnummer: 06 16195688
Aanneemsom: € 358.000

Krajicek Playground op het Hondiusplein in Den Haag
Krajicek Playground op het Hondiusplein in Den Haag

Groene tunnel bij station Delft Campus

De nieuwe doorgang bij het station Delft Campus in Delft is in een oogwenk een stukje groener geworden. Delen van de wanden werden voorzien van de zogenaamde kant-en-klaarhagen van Mobilane. Een van de belangrijkste voordelen van de hagen is dat ze onmiddellijk een volgroeide oplossing bieden, aldus de leverancier.


Daarbij dragen de hagen bij aan de biodiversiteit en verkoeling van de omgeving en vangen ze fijnstof af. Ook voorkomt de groene bedekking dat de wanden met graffiti bespoten worden. Lex van Wijk Hoveniers uit Zoetermeer verzorgt het onderhoud en de watervoorziening van de hagen.

Leverancier: Mobilane
Contactgegevens: marketing@mobilane.nl

Groene wand bij station Delft Campus
Groene wand bij station Delft Campus

Renovatie Sarphatipark Amsterdam

Midden in de Amsterdamse wijk De Pijp ligt het Sarphatipark. Dit park, met een oppervlakte van 4,5 ha, is relatief klein, Toch is dit fraaie park een van de drukste van Europa; jaarlijks genieten er maar liefst 170 personen per vierkante meter van de groene omgeving met historische bomen, grasveld en vijver. De gemeente Amsterdam vroeg Dolmans Wieringen Prins om de renovatie van dit stukje hoofdstad voor zijn rekening te nemen.


De focus van de werkzaamheden lag op het leggen van een nieuwe grasmat met drainage, herstructurering van de paden, bestrating en nieuwe aanplant. 'De grootste uitdaging werd gevormd door de logistiek en de natuurlijke en fysieke omgevingsfactoren', aldus Dolmans. 'De natuurlijke omgevingsfactoren zijn onder meer de hoge ligging van de wortels van de historische bomen. Dat vraagt de nodige kennis en kunde bij de aanleg van de grasmat. De fysieke omgevingsfactoren hadden betrekking op het minimaliseren van de overlast voor de buurt, waarbij strak stakeholdermanagement essentieel was.'

In de aanloop naar de werkzaamheden werden buurtinloopavonden georganiseerd. Ook werkte Dolmans nauw samen met de verschillende stichtingen en vrijwilligers die in het park actief zijn. 'Op deze manier werd dit project echt samen gedragen. Samen verbinden we stad en groen, samen voor een mooi stukje Amsterdam.'

Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Aannemer: Dolmans Landscaping Group
Contactpersoon: Mike Sijben
E-mailadres: mike.sijben@dolmanslandscapinggroup.com
Telefoonnummer: 06 54221542

Luchtfoto van het Sarphatipark in Amsterdam
Luchtfoto van het Sarphatipark in Amsterdam

Natuurspeeltuin de Fruitgaard in Groningen

Woongebied Het Park in het Groningse Blauwestad heeft een natuurlijke speelplek gekregen die volledig geïnspireerd is op de lokale fruitboomgaard. De bewoners doopten de speeltuin Natuurspeelplek De Fruitgaard. In De Fruitgaard kunnen kinderen het plukproces van het fruit uit de fruitbomen ervaren. De provincie Groningen gaf idverde NL opdracht om het ontwerp te maken en de speelplek te realiseren.


De speelplek illustreert wat er op de naastgelegen fruitboomgaard gebeurt. Alles begint in de boomhut: op deze plaats, waar normaliter fruit hangt, kunnen de kinderen spelen en starten ze het proces van het maken van fruitsap. De boomhut biedt kinderen ook uitzicht over de boomgaard. De vogelnestschommel dient als plukmand en de kabelbaan als transportmechanisme. De glijbaan stelt het persproces voor, waarna uit de waterpomp het resultaat komt: het fruitsap.

De speelplek wordt verder ingericht met verschillende parcoursen en een speelheuvel. Ook komt er een strandje met een waterpomp, gelegen aan de sloot.

Opdrachtgever: Provincie Groningen
Aannemer: idverde NL
Contactpersoon: Pim Lage Venterink
Telefoonnummer: 06 10012727
E-mailadres: pim.lageventerink@idverde.nl
Leverancier speeltoestellen: Boerplay
Contactpersoon: Mark Winia
Telefoonnummer: (0)183 402366
E-mailadres: m.winia@boerplay.com
Leverancier valondergrond:
Dekowood
Contactpersoon: Martin Sulimma
Telefoonnummer: (0)88 1701800
E-mailadres: info@dekowood.nl

Natuurspeeltuin de Fruitgaard in Groningen
Natuurspeeltuin de Fruitgaard in Groningen
Vanuit de boomhut hebben kinderen uitzicht over de boomgaard
Vanuit de boomhut hebben kinderen uitzicht over de boomgaard

Centrale speelplek ASVZ Udenhout

Nederland kent een grote verscheidenheid aan instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Eén daarvan is het ASVZ Vincentius in Udenhout. Het ASVZ bestaat al decennia en is zo geïntegreerd in de dorpsgemeenschap, dat het door sommigen gezien wordt als de vierde woonwijk van het Noord-Brabantse dorp.


Vincentius heeft de zorg voor circa 500 bewoners met een zeer uiteenlopende zorgvraag, met woonlocaties in dorp en stad. Soms zijn bewoners gebaat bij een meer beschutte woonplek, zoals het terrein aan de Schoorstraat in Udenhout. ASVZ biedt velerlei soorten zorg: in woonvoorzieningen, maar ook in de vorm van dagbesteding en werk. Zo is er onder meer een kinderboerderij, een winkel, horeca, een atelier, een belevingstuin en een kwekerij.

In opdracht van ASVZ realiseerde Goede Speelprojecten een speelplek voor het hele dorp, voor jong en oud, groot en klein en voor mensen met én zonder beperking. Zo is er een rolstoeldraaimolen, een trampoline die ook geschikt is voor rolstoelgebruikers en een klim-, klauter-, kruip- en sluipdoortoestel. De speelplek is voorzien van een ondergrond van Öcocolor-houtsnippers.

Opdrachtgever: ASVZ Vincentius te Udenhout
Contactpersoon: Johan Remmers
Telefoonnummer: 013 5114586
E-mailadres: jremmers@asvz.nl
Aannemer en leverancier: Goede Speelprojecten
Contactpersoon: At van Steijn
Telefoonnummer: 013 4551605
E-mailadres: goede.atvansteijn@speelprojecten.nl
Aanneemsom: € 150.000

De speelplek bij ASVZ Vincentius in Udenhout
De speelplek bij ASVZ Vincentius in Udenhout
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

AGENDA
Cruydt-Hoeck Kennisdagen 5 en 6 juni 2024
woensdag 5 juni 2024
t/m dinsdag 6 juni 0000
Donderdag 6 juni - Onkruidvrij-dag!
donderdag 6 juni 2024
Landelijke Ledenbijeenkomst VHG
dinsdag 11 juni 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER