Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wie wint de Circulair Spelen Award 2022?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, woensdag 8 juni 2022
736 sec


Kinderjury kampt met keuzestress: 'Er zijn zoveel leuke!'

In het kader van de uitreiking van de Circulair Spelen Award, dit jaar voor de vierde keer, boog een twaalfkoppige kinderjury zich over de taak om de leukste circulaire speeltuin uit te kiezen. Want wie kan de speelse buitenruimte nu beter beoordelen dan de eindgebruikers? Juist, niemand! Dit jaar mochten ze zich uitspreken over maar liefst veertien speelplekken. De juryleden keken hun ogen uit en gaven hun soms ongezouten mening.

V.l.n.r.: Mali, Angel, Lizzy, Evi, Timo, Eline, Ysabelle en Noortje
V.l.n.r.: Mali, Angel, Lizzy, Evi, Timo, Eline, Ysabelle en Noortje

De jury stond al te trappelen, hoewel sommigen het ook een beetje spannend vonden: 'Ik weet niet of ik het kan, hoor', zegt jurylid Mali van zes. 'Ik weet het ook niet, hoor', weifelt Senna van zeven. 'Ik denk dat ik het niet snap. En wat moet ik kiezen? Er zijn zoveel leuke!' Speeltuindeskundige Angel van zeven houdt liever haar knuffeltje vast tijdens de jurering, voor extra mentale support. Hoewel de vele en gevarieerde speelplekken soms tot enige keuzestress leidden, wist iedereen uiteindelijk prima zijn of haar favoriete speelplek uit te zoeken. Om deze zware verantwoordelijkheid een beetje te verlichten, werd er pizza en limonade geserveerd. Zoals altijd vielen ook dit jaar de klimtoestellen bij de meesten goed in de smaak. En een speeltuin mag ook zeker niet te makkelijk zijn, vindt Elias van zeven, expert speeltuinen. 'Als ze te makkelijk zijn, vind ik het saai.'

In dit artikel volgt een uiteenzetting van de nominaties. Delen van het jurycommentaar worden daarbij onthuld, zeker de allerleukste en allereerlijkste quotes. Wie de winnaar is, houden we nog even voor ons. Dit zal spoedig bekend worden gemaakt via onze website en in de volgende editie van dit vakblad. Maar nu eerst de gerealiseerde speelplekken en de ongecensureerde mening van onze jury.

Manier van beoordelen
De jury zag twee foto`s van elke speelplek. Dit gaf een goed beeld van alle speelplekken, zodat de jury een weloverwogen oordeel kon geven. Het zijn de foto`s die bij dit artikel zijn geplaatst. Verder kwam het oordeel van de jury mede door de Spikkel tot stand.

LEES OOK
Wie wint de Circulair Spelen Award 2021?
30-07-2021 | ARTIKEL
614 sec

Recreatiecentrum de Vogel in Hengstdijk, Zeeland

Boerplay heeft een nieuwe productlijn ontwikkeld, Basic Play Rocks, die gemaakt kan worden van gerecycled materiaal. Ook na de levensduur van de speeltoestellen kan dit materiaal weer gerecycled worden. Door een nieuwe manier van ontwerpen kunnen de combinatietoestellen nu gemaakt worden met een vloerhoogte van 2,0 m. Deze lijn is bedoeld voor oudere kinderen en ontworpen vanuit de gedachte dat je op verschillende uitdagende manieren (rondom) kunt klimmen op de speeltoestellen. Boerplay ontwerpt en maakt sinds 1980 speel- en sporttoestellen van gerecycled kunststof, elementen die passen in een groene en duurzame leefomgeving.


Het combinatietoestel is geplaats bij Recreatiecentrum de Vogel, een familiecamping in Hengstdijk in Zeeland. De eigenaren van de camping zochten een uitdagend speeltoestel voor bij het terras van de camping, zodat kinderen lekker kunnen spelen terwijl hun ouders genieten op het terras. Het combinatietoestel is inmiddels geplaatst en de kinderen van de camping kunnen er volop op spelen. Het toestel blijkt erg in trek te zijn; kinderen zijn er van vroeg tot laat aan het klimmen en klauteren.


Ysabelle, 7 jaar: 'Die ziet er leuk uit, ik vind de kleuren mooi.'
Roas, 7 jaar: 'Dat klimrek ziet er leuk uit, met veel kleuren, en je kunt er ook veel op doen. Wat ik ook fijn vind, is dat er veel ruimte omheen is.'
Timo, 7 jaar: 'Deze vind ik wel leuk, je kunt hier lekker op klauteren. Ik vind het er mooi en kleurrijk uitzien.'


Maasplein, Utrecht

Het Maasplein in Utrecht was toe aan een opknapbeurt. Het versteende plein moest worden vergroend en de speelplek op het plein was verouderd. Onder leiding van Eijkelboom werden de verouderde toestellen vervangen door natuurlijke materialen. Dit leverde een speelplek op waar natuurlijk en avontuurlijk spelen centraal staat.


Vooral de speeltuin op het Maasplein was aan vernieuwing toe. Sommige gedateerde toestellen stammen nog uit de jaren 90. De wipkip en de draaitol gingen eruit; daarvoor in de plaats kwamen klimbomen, een nestschommel en een waterspeelelement. Een kunstmatig aangelegd heuveltje en een parcours van houten palen en trappetjes maken van de speeltuin een echte natuurspeelplek, waar kinderen op avontuur kunnen. De speeltuin is ontworpen door een landschapsontwerper van de gemeente. Samen met bewoners en leerlingen van de nabijgelegen school zijn ideeën en wensen bij elkaar gebracht. Vooral over de nestschommel waren de leerlingen erg enthousiast, zo bleek. Voor de oudere kinderen werd het beton in de voetbalkooi vervangen door kunstgras. In de speeltuin is vooral gebruikgemaakt van natuurlijke materialen. De stenen zijn grotendeels vervangen door houtsnippers en rondom zijn houtstammetjes geplaatst. Het is een geslaagde ontmoetingsplek voor jong en oud geworden; kinderen kunnen er spelen, ouderen kunnen lekker op een bankje uitrusten.


Mila, 7 jaar: 'Ik vind deze best wel leuk.'
Ysabelle, 7 jaar: 'Dit is mijn nummer één! Deze heeft veel klimplekken en daar hou ik van. En je kunt er met zand spelen.'
Lizzy, 6 jaar: 'Ik vind deze leuk, omdat er een zandbak is.'
Evi, 6 jaar: 'Ik hou heel veel van klimmen en ik vind het ook leuk om over boomstammen te klimmen.'


ASVZ (Algemene stichting voor zorg- en dienstverlening) Vincentius in Udenhout

Speeltoestellenleverancier Goede Speelprojecten heeft op het terrein van zorginstelling Vincentius aan de Schoorstraat in Udenhout een nieuwe speelplek opgeleverd. De instelling biedt allerlei vormen van zorg, zoals woonvoorzieningen, dagbesteding en werk. Ook zijn er een kinderboerderij te vinden, een winkel, horeca, een atelier, een belevingstuin en een kwekerij.


Het idee voor een nieuwe speelplek kwam van één van de bewoners, Asselina. Zij wilde graag een uitdagende, sportieve speelplek, liefst een groene, natuurlijke. Door sluiting van de dagbesteding en het niet doorgaan van andere werkzaamheden viel de coronatijd de bewoners zwaar. Een nieuwe speelplek waar geklommen en bewogen kan worden, is na deze periode zeer welkom. De keuze viel op een imposant speeltoestel. Het is een klim- en klauterconstructie, waarop de gebruikers op een prettige manier de eigen vaardigheden kunnen oefenen en verbeteren, kunnen samenwerken en hun coördinatievermogen trainen. De plek is daarnaast uitgerust met een rolstoeldraaimolen en een rolstoeltoegankelijke trampoline. Met dit project hoopt de stichting een beweegvriendelijke omgeving te creëren die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te spelen en te sporten.

Goede Speelprojecten
Goede Speelprojecten
Eline, 6 jaar: 'Deze vind ik het leukst! Hier kan ik goed klimmen.'
Timo, 7 jaar: 'Dit is ook mijn favoriet. Je kunt er veel op klauteren en er zitten veel kinderen in en die zie ik veel pret maken.'
Mila, 7 jaar: 'Ik vind deze het leukste, omdat je er veel kan klimmen.'


Wandelbos aan de Taxandriëbaan, Tilburg

In de gemeente Tilburg zijn door speeltoestellenleverancier Kompan nieuwe speeltoestellen geplaatst in het Wandelbos. De toestellen zijn onder andere van Greenline, een volledig circulaire lijn. Zo zijn de kunststof panelen gemaakt van post-consumer afval en gebruikte visnetten die anders mogelijk in de oceaan zouden eindigen. De staanders zijn gemaakt van textiel (polyester) met plastic (consumer-afval, waaronder plastic tassen en petflessen). Zo leveren de toestellen niet alleen veel speelplezier op, maar wordt ook een deel van ons afval opgeruimd.


Het is een inclusieve speelplek, waar jong en oud, met of zonder beperking, samen kunnen spelen. Meerdere speeltoestellen zijn zo ontworpen dat iedereen erop kan spelen op zijn of haar niveau. Zo zijn er meerdere speelwaarden te vinden op grondniveau. Daarnaast zijn de elementen en inrichting van de inclusieve speelplek gebaseerd op de principes van Kompan. Ook bij het inrichten van de speelplek is rekening gehouden met de bereikbaarheid van de speelelementen. Zo wordt er binnenkort nog een pad aangelegd.


Ysabelle, 7 jaar: 'Die is echt zó leuk, want je kan hier naar boven en ervanaf glijden. Er zit ook een ridderkasteel bij en dat vind ik leuk.'
Elias, 7 jaar: 'Leuk. Ik hou heel veel van kastelen.'
Mali, 6 jaar: 'Er zit een donkere glijbaan en dat is leuk. Het kasteel vind ik ook heel leuk. Dit (wijst naar de glijstangen) kan ik al.'
Eline, 6 jaar: 'Leuk.'
Timo, 7 jaar: 'Mooi kasteel, ook echt met een schild erop en vlaggetjes. En je kunt er ook lekker klauteren.'
Senna, 7 jaar: 'Dit heeft een kasteelthema. Dat is sowieso niet leuk. En donkere glijbanen zijn niet fijn, maar ik ben het wel gewend, hoor. Deze krijgt een 5.'
Mila, 7 jaar: 'Beetje mwah mwah.'
Angel, 7 jaar: 'Grote glijbaan en klimrek = superleuk!'


'Gele speeltuin' aan de Nocturnestraat, Almere

Voor aannemersbedrijf Krinkels was het omtoveren van de verouderde speeltuin tot een hippe en modernere variant een mooie uitdaging. Het bedrijf deed dit namelijk samen met de bewoners uit de buurt. De wat beperkte middelen werden daarbij ruimschoots gecompenseerd door creativiteit en slim denkwerk. Zo maakte de ietwat saaie speeltuin plaats voor een gezellige plek, waar bijna alle materialen circulair zijn.


De tafeltennistafel die nooit werd gebruikt, werd verplaatst en omgetoverd tot een spelletjestafel, inclusief zitjes van oude houten doelpalen. Op het pleintje dat daardoor vrijkwam, werd een dambord geschilderd (met circulaire houten schijven) en een hink-stapsprong. Daarnaast werden er stammen gebruikt voor een balanceerparcours, diverse zitmogelijkheden en doelpalen. Zo kunnen de kinderen dicht bij huis volop voetballen en hockeyen. De speeltuin die er nu ligt, is een plek geworden waar kinderen uit de wijk kunnen spelen en waar de buurt tijdens zomeravonden bij elkaar komt voor een hapje en een drankje. Het is kortom een plek voor jong en oud.


Angel, 7 jaar: 'Leuk. Kan je wedstrijden doen (wijst naar het hockeyveld). Heb ik ook weleens gedaan toen ik vier was. Dat damveld is stom.'
Mila, 7 jaar: 'Niet echt heel leuk.'
Senna, 7 jaar: 'Dit is de enige met dammen. Als ik dat leuk had gevonden, was het mijn lievelings geweest. Maar dat is het niet. Ik hou meer van interessante dingen.'
Elias, 7 jaar: 'Ik hou niet van dammen. Hockey vind ik wel leuk.'
Evi, 6 jaar: 'Die vind ik niet zo leuk (wijst naar hockeyveld). Daar staan alleen maar paaltjes. Die blokjes (wijst naar dambord) zijn een beetje zwaar. Dus daar kan ik niet mee spelen.'
Ysabelle, 7 jaar: 'Leuk, omdat hier een spelletje is.' (wijst naar dambord)


Speelplein De Legeaën, Sijbrandaburen

Op het groene speelplein van Mienskipsskoalle De Legeaën in Sijbrandaburen in de gemeente Súdwest-Fryslân is van alles te doen. Zo kunnen kinderen zich er verstoppen in de bosjes, beestjes observeren, van de heuvels rennen, hutten bouwen, zandkastelen maken en met water spelen. En in de natuurlijk aangelegde zandbak is het onder het zonnescherm goed toeven, ook als het warm is.


Ouders en kinderen waren nauw betrokken bij het bedenken en uitvoeren van het plein, aangelegd door Donker Groep. Het plein is niet alleen toegankelijk voor de leerlingen van de school, maar voor kinderen uit de hele omgeving. Vanuit de leerlingenraad komen er regelmatig aanvullende ideeën, bijvoorbeeld voor een kabelbaan en een speelhuisje. 'Zo krijgen de kinderen de kans te onderzoeken of plannen haalbaar zijn', aldus Donker Groep. 'Eigenaarschap hoort daar ook bij. Als de kinderen zorg hebben voor het terrein, voelen ze zich er verantwoordelijk voor. Ook na school.'


Noortje, 7 jaar: 'Niet zo leuk. Ik hou niet van zandbak.'
Mali, 6 jaar: 'Daar zijn alleen maar klimrekken, dat vind ik saai.'
Timo, 7 jaar: 'Dit is meer op een school. Dat vind ik niet echt een speeltuin.'
Lizzy, 6 jaar: 'Die vind ik leuk, maar ik weet niet waarom.'
Angel, 7 jaar: 'Dit vind ik de leukste, want hier kan ik naartoe met een skateboard.'


Natuurspeeltuin Kessel, gemeente Nijlen in België

Er is water, zand en veel groen − van grassen en fruitboompjes tot kornoelje, hazelaars, lijsterbessen en vlinderstruiken. Wie van klimmen, klauteren, schatten zoeken en avonturen beleven houdt, is hier helemaal op zijn plaats. Maar gewoon lekker schommelen en van de glijbaan roetsjen kan natuurlijk ook. Eén ding is zeker: een middagje spelen in de natuurspeeltuin in Kessel lukt niet zonder je kleren vies te maken.


'We hebben slim gebruikgemaakt van de natuurlijke omstandigheden van het gebied', legt Arco van Vliet, voorman bij Donker Groep, uit. 'In de winter kan op het terrein afwateringswater komen te staan. Daarom hebben we wadi's aangelegd: verdiepte plaatsen die het water vasthouden. De wadi's bieden allerlei avontuurlijke speelmogelijkheden, van insecten vangen tot dammetjes bouwen.'


Timo, 7 jaar: 'Niet zo leuk. Ik hou niet zoveel van water. Je moet uitkijken dat je niet in het water valt.'
Mali, 6 jaar: 'Die is leuk. Daar zit een wiebelbruggetje. Als je eroverheen loopt, gaat hij wiebelen.'
Noortje, 7 jaar: 'Deze vind ik leuk, omdat in van water hou en van klimmen.'


Familiecamping en bungalowpark de Haeghehorst in Ermelo

In Ermelo, midden op de Veluwe, ligt familiecamping en bungalowpark de Haeghehorst. Om bezoekers tijdens de hete zomervakantiedagen spelenderwijs wat welverdiende verkoeling te bieden, ontwierp en plaatste Boerplay een speelplek met een waterspeeltoestel. Hiervoor werd een aantal nog goed herbruikbare rvs-onderdelen van het oude watertoestel gebruikt. Een goed voorbeeld van een circulaire speeltuin en daarom zeer geschikt voor deze award.


Onder de bomen is het goed toeven op de speelplek. De prachtige houten materialen ogen heel natuurlijk en passen perfect in een groene omgeving als deze. Naast het uitgebreide watertoestel bevat de speelplek nog een huisje waarin kan worden gespeeld, een klimrek en een draaitoestel. Ook de altijd populaire nestschommel ontbreekt niet. Op de bankjes kunnen ouders of opa en oma even uitrusten.


Elias, 7 jaar: 'Leuk deze, omdat er water is. En er zijn ook nog klimdingen.'
Mila, 7 jaar: 'Deze vind ik het leukst omdat je er veel kan klimmen.'


Speellandschap Willem Marislaan in Maassluis

In Maassluis heeft OBB Speelruimtespecialisten een uniek speellandschap gecreëerd met speel- en beweeguitdaging voor iedereen. Ook is er volop ruimte voor ontmoeting en beleving. De speelse watergangen vangen regenwater uit de buurt op en voeren dat naar het riviertje dat langs de plek stroomt. De speelse loop van deze watergangen vormt meerdere eilanden, waarop je kunt voetballen, bootcampen, klimmen, slingeren of met zand en water spelen. De waterpomp met stenengoot en zandspeelplek zorgt voor een voortdurende waterstroom. De eyecatcher is de hoge klimtoren op één van de eilanden. Een centraal halfverhard pad met bruggetjes verbindt alle zones en maakt deze bereikbaar.


In het speellandschap zijn allerlei ontmoetingsplekken voor verschillende groepsgroottes, waaronder twee buitenklassen voor de naastgelegen basisschool. In het ontwerp is in het kader van circulariteit zo veel mogelijk gewerkt met op locatie aanwezige elementen. Puinbrokken en stoeptegels werden ingezet voor de buitenklassen; de bootcampplek is gerealiseerd met boomstammen die vrijkwamen uit gekapte bomen. Door de variatie draagt de plek bij aan verrijking van de biodiversiteit in de wijk en ontstaat de mogelijkheid tot afkoppeling van hemelwater van naastgelegen flatgebouwen. Het is kortom een toekomstbestendige parkzone met volop ruimte voor beleving, uitdaging en ontmoeting.


Angel, 7 jaar: 'Een beetje leuk, omdat je daar in het water kan vallen.'
Senna, 7 jaar: 'Er is zand en je kan op een boomstam lopen. Ik zou het geen hoge leukheid geven. Dit is niet mijn stijl. Zoveel grote rotsen, ik geef het een 2.'
Mila, 7 jaar: 'Ook een beetje mwah.'
Mali, 6 jaar: 'Heel leuk, omdat daar water bij zit en je hebt hier weer deze dingen (wijst naar de glijstangen) waar je vanaf kan.'
Elias, 7 jaar: 'Leuk omdat ik hou van water. Daar kan je goed mee spelen en leuke dingen mee doen. Dat klimtoestel vind ik ook leuk.'
Evi, 6 jaar: 'Ik vind deze het leukst, omdat ik hou van met water spelen. Op deze foto zie je geen stenen (wijst naar foto), alleen maar een brug. Op die andere zie je wel stenen. Dat vind ik leuker, want dat is moeilijker.'
Ysabelle, 7 jaar: 'Niet zo leuk. Hier kan je niet zoveel, je kunt maar op één ding klimmen en met water spelen.'


Het Bosje in Ermelo

Speelplek Het Bosje is een klein bos van iets minder dan een hectare, dat helemaal dichtgegroeid was met eiken en hulst. Het was de bedoeling dat hier een natuurlijke speelplek zou worden gecreëerd waar kinderen vrij kunnen spelen met materialen die de natuur te bieden heeft. Landschapsarchitect Vic Landscapes nam de aanpak van dit bosje voor zijn rekening.


Victor Dijkshoorn, eigenaar van Vic Landscapes: 'We hebben hier een natuurspeelplaats gebouwd met alleen maar materiaal uit het bos. Centraal in het bos maken we een plek waar kinderen kunnen spelen. Met de vrijkomende stammen wordt een hek gebouwd, zodat de kinderen die gebruikmaken van Het Bosje ook echt hun eigen plek hebben.'


Timo, 7 jaar: 'Is dit een speeltuin?'
Lizzy, 6 jaar: 'Deze vind ik het minst leuk, omdat die een beetje leeg is. Er zijn geen klimtoestellen.'


Schoolplein Hertog van Gelre College in Apeldoorn

Voor het maken van een nieuwe speelplek op het schoolplein van het Hertog van Gelre College, een basisschool in Apeldoorn, luisterde Eelco Koppelaar, specialist in speelruimte, vooral naar de kinderen. De wensen van de kinderen waren even uitgebreid als eenvoudig. Zo wilden ze graag een groen schoolplein en meer schaduw voor warme zomers. Wat betreft spelmogelijkheden werd een schommel enorm gemist en wilden ze meer hoogteverschillen met een heuvellandschap. Met name bij de oudere kinderen was behoefte aan een plek om rustig te kunnen zitten zonder gestoord te worden. Mooie uitgangspunten voor een groen en klimaatbestendig schoolplein.


Het plein heeft inmiddels een ware transformatie ondergaan. Meer dan 700 m2 tegels zijn verwijderd: ruim 8.000 betontegels. De tegels zijn voor een groot deel hergebruikt in zit- en speelranden, een buitenklas en chillzone, een tribune en een trappartij. Het zand onder de tegels is gebruikt voor één grote speelheuvel, midden op het schoolplein. Bestaande toestellen, bankjes en betonblokken werden in het nieuwe plan ingepast, aangevuld met natuurlijke en duurzame producten. Ook twee bestaande bomen kregen op het plein een nieuwe plek. Het resultaat? Verveling en pestgedrag hebben plaatsgemaakt voor avontuur, uitdaging en beleving op een duurzaam en circulair schoolplein.


Lizzy, 6 jaar: 'Deze vind ik ook niet zo leuk, omdat daar ook haast nul toestellen zijn.'
Senna, 7 jaar: 'Ik hou niet van school, dus dat is niks.'
Roas, 7 jaar: 'Deze vind ik het leukst, omdat in het klimtoestel allemaal vormen zitten, en de bloementuin vind ik ook leuk. Er is veel ruimte en daar hou ik van.'
Timo, 7 jaar: 'Niet zo leuk. Er is mist en het is bij een school. Ik vind het niet echt een speelplek.'
Eline, 6 jaar: 'Deze vind ik mwah. Het is makkelijk en saai.'


Speelplek Waterworld Tree Experience, Floriade

In de natuurlijke speelplek die Vic Landscapes in samenwerking met Boomkwekerij Ebben op de Floriade ontwikkelde, staan de kracht en schoonheid van de natuur centraal. Dit speelse en waterrijke landschap brengt de avonturier in iedereen naar boven, van jong tot oud.


In Nederland kun je bijna niet om water heen, of het nu gaat om de zee, rivieren of sloten. Op deze plaats kun je ontdekken hoe water een interessant en speels onderdeel van onze leefomgeving kan zijn. Daarbij is genoeg ruimte voor kinderen om te spelen, met waterbruggetjes om op ontdekking te gaan, onder andere een brug gemaakt van levende bomen - de allereerste van Nederland. Maar je vindt er ook schommelbomen, klimbomen en wandelpaden. Wie gewoon even niks wil, kan tot rust komen op de loungeheuvel. Alle materialen zijn volledig natuurlijk, gerecycled of recyclebaar.


Eline, 6 jaar: 'Wauw, dit is leuk!'
Evi, 6 jaar: 'Ik vind deze leuk, want dan moet je over moeilijke obstakels heen.'
Mila, 7 jaar: 'Ik vind het leuk dat er water bij zit.'
Senna, 7 jaar: 'Deze krijgt een 10. Ik vind de natuur leuk en spelen ook leuk. De lente is dan de leukste periode.'


Schoolplein Rietendakschool in Utrecht

De Rietendakschool beschikt over een enorme speelruimte, waarin leerlingen hun ideeën voor het nieuwe schoolplein volop kwijt konden. In het ontwerpproces van Eelco Koppelaar was er extra aandacht voor de zes grote monumentale bomen naast de school. Voor tussen de bomen werd een actieve spelzone ontworpen, waar geklauterd en geklommen kan worden. De tegels werden vervangen door een natuurlijke ondergrond van verduurzaamde houtsnippers, die de bomen meer lucht geeft en waarin het hemelwater infiltreert. De toestellen zijn gemaakt van het duurzame robiniahout en de stoeptegens zijn hergebruikt voor (zit)randen. Voor de onderbouw werd een speelzone ontwikkeld, waaronder een zand- en waterspeelplek. Bij piekbuien kan hemelwater worden opgevangen in de kunstmatig gecreëerde kom. De vrijgekomen grond is gebruikt voor twee speelheuvels.


Het schoolplein is op deze manier niet alleen circulair; er is ook rekening gehouden met duurzaamheid, watermanagement, het veranderende klimaat en biodiversiteit. Bovenal is het een veel avontuurlijker schoolplein geworden, waar kinderen uitdagingen vinden en iets te beleven hebben. De kinderen van de school zijn enthousiast; ook na schooltijd wordt er gespeeld op het nieuwe plein.


Timo, 7 jaar: 'Heel leuk! Ik ben dol op de natuur. Wel jammer dat die boom is omgehakt.' (wijst naar foto met klimbomen)
Mali, 6 jaar: 'Niet zo, omdat er alleen maar boomstammen zijn en water en zand.'
Evi, 6 jaar: 'Leuk. Dit is moeilijk (wijst naar de klimbomen), daar kun je heel veel op klimmen. Maar als je valt, val je wel hard. Dus daar moet je een beetje op letten.'


Drie speelplekken op de Floriade, Almere

Op het Floriade-terrein heeft idverde NL, in opdracht van de gemeente Almere en in samenwerking met onder meer Boerplay, gezorgd voor de aanleg van drie speelplekken met als thema 'voeding en circulariteit'. De drie plekken hebben een kenmerkende naam: Meloen, Wortel en Citroen. Na afloop van deze wereldtuinbouwtentoonstelling zullen de speeltoestellen in woonwijken in Almere geplaatst worden.


Spelen is een fijne manier voor kinderen om zich te ontwikkelen. De omgeving speelt hierbij een grote rol, vindt idverde. Een goed ingericht (groen) plein maakt kinderen motorisch vaardiger, prikkelt de fantasie en draagt bij aan een gezonde leefomgeving. Bij de ontwikkeling van een speelplein worden circulariteit en duurzaamheid steeds belangrijker. 'De materialen die gebruikt worden, moeten langere tijd meegaan en een gecertificeerde afkomst hebben. Ook kunnen vrijgekomen materialen uit oude speelplekken hergebruikt worden', aldus het bedrijf. Praktische en veelgebruikte voorbeelden hiervan zijn het werken met een gesloten grondbalans en het hergebruik van betonbanden, tegels en houtsnippers.


Eline, 6 jaar: 'Leuk.'
Ysabelle, 7 jaar: 'Deze vind ik niet zo leuk, want hier kan je niet zoveel.'
Noortje, 7 jaar: 'Deze is het leukst, omdat ik van klimmen hou en ik vind de kleuren ook leuk.'
Elias, 7 jaar: 'Beetje saai. Hier kun je alleen maar op lopen (wijst naar oranje toestel). Veel te makkelijk.'
Timo, 7 jaar: 'Ik vind dat wel een leuk bruggetje.' (wijst naar oranje toestel)
Angel, 7 jaar: 'Wat is dit? (wijst naar gele klimtoestel) Nog nooit gezien en nog nooit mee gespeeld, maar het lijkt me wel leuk. Dat oranje ding heeft leuke kleuren.'
Lizzy, 6 jaar: 'Deze vind ik het leukst, omdat er zoveel klimtoestellen zijn.'


LEES OOK
Wie wint de Circulair Spelen Award 2021?
30-07-2021 | ARTIKEL
614 sec


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER