Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ook transport besmette grond valt onder handelsverbod Aziatische duizendknoop

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, woensdag 5 januari 2022
70 sec


Transport in het kader van bestrijding, uitroeiing en beheersing is van het verbod uitgezonderd

Op 1 januari 2022 is het nationale handelsverbod op Aziatische duizendknopen in werking getreden. Het verbod heeft niet alleen betrekking op het verhandelen van de planten, maar ook op het transport van grond waarin delen van deze planten kunnen voorkomen. Dit blijkt uit een analyse van Rijkswaterstaat.


Op het eerste gezicht lijkt het handelsverbod vooral te gelden voor het verhandelen van de plant zelf en delen daarvan. Bijvoorbeeld de 'Hollandse bamboe' bij de bloemist. Maar de Wet natuurbescherming (Wnb), waar het handelsverbod op is gebaseerd, hanteert een ruime definitie van 'verhandelen'. Hieronder vallen onder meer ook het 'onder zich hebben' en 'vervoeren'. Dit betekent dat ook bijvoorbeeld een grondtransport waarin (misschien onbedoeld) delen van de plant aanwezig zijn, onder het verbod valt.

Onder verhandelen valt ook het vervoeren van grond met daarin delen van de plant

LEES OOK

Drie soorten duizendknoop

Het handelsverbod geldt voor drie soorten: Japanse duizendknoop (Fallopia japonica), Sachalinse duizendknoop (Fallopia sachalinensis) en Bastaardduizendknoop (Fallopia x bohemica). Het gaat om een wijziging in het Besluit natuurbescherming (Bnb, artikel 3.1a), waardoor het verbod op verhandelen en bezitten van invasieve exoten in de Wnb (artikel 3.39) ook gaat gelden voor Aziatische duizendknopen.


Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen op het verbod. Zo is transport in het kader van bestrijding, uitroeiing en beheersing van het verbod uitgezonderd. Verder kan niet-commercieel transport, zoals binnen een plangebied eventueel onder de uitzonderingen vallen. Hierover is wel verschil van uitleg mogelijk.
Verder zou het niet redelijk zijn om terreineigenaren en particulieren te bestraffen voor de aanwezigheid van de Aziatische duizendknopen, aangezien die al op zo veel plekken aanwezig zijn.


Bestrijding

Bestrijding van Aziatische duizendknopen is problematisch en kostbaar, omdat de planten zich snel verspreiden via ondergrondse wortelstokken en (kleine) delen daarvan. Op plaatsen waar de plant al voorkomt is het daarom moeilijk ze volledig uit te roeien. Verder is menselijk handelen vaak de oorzaak van verdere verspreiding: grond met plantresten erin wordt verplaatst of resten gaan bij het groenafval of in de tuin. De nieuwe regels hebben als doel om verdere verspreiding in te dammen.

Volledige analyse van Rijkswaterstaat is hier in te zien.


LEES OOK
Handelsverbod duizendknoop per januari 2022
29-07-2021 | NIEUWS
64 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER