Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groendakpan en Tontuin winnen Gouden Gieter 2021

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 23 september 2021
84 sec


Woensdag 22 september, op de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht, werd de Gouden Gieter 2021 uitgereikt. De grote winnaar was de groendakpan van Groendak.nl, die de Gouden Gieter voor beste product won. De Tontuin van Waterleider, ging met de Gouden Gieter voor het leukste concept naar huis.

Grad van Heck van Groendak (links) en Harm van Barneveld van Tontuin Waterleider (rechts).
Grad van Heck van Groendak (links) en Harm van Barneveld van Tontuin Waterleider (rechts).

De Gouden Gieter, ontstaan in 2019, is een award voor praktische oplossingen om klimaatadaptatie in de stedelijke omgeving te stimuleren. Met het initiatief willen vakbladen Stad+Groen en De Hovenier mensen enthousiast maken over groen in de stad en tuin door ze te bombarderen met inspirerende producten en ideeën om om te gaan met alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering: zoals hoe slimmer om te gaan met water.

De vakjury bestond dit jaar uit Gouden Gieter-winnaar 2019 René Voogt (Connected Green), Ben van Ooijen (directeur/eigenaar Tuinen van Appeltern), Alies Fernhout (ecologisch hovenier 'Alies Natuurlijk'), Egbert Roozen (bestuurslid VHG), Karlijn Klei (vakredacteur Stad+Groen), en Hein van Iersel (hoofdredacteur Stad+Groen en De Hovenier).Groendakpan

Uit totaal twintig inzendingen verkoos de vakjury de groendakpan van Groendak.nl tot de grote winnaar. De met een sedummixmat begroeide pan is gemaakt van recyclebaar HPDE-kunststof. Deze dakpannen moeten het mogelijk maken om groendaken ook eenvoudig te realiseren op schuine daken, zonder dat er iets aan de constructie van het dak veranderd hoeft te worden.


'De groendakpan is een oplossing waarmee in korte tijd zonder ingrijpende verbouwingen veel bereikt kan worden'

'Meer dan negentig procent van de Nederlandse daken zijn schuin en hebben dakpannen. De groendakpan is een oplossing waarmee in korte tijd zonder ingrijpende verbouwingen veel bereikt kan worden', aldus René Voogt, die de Gouden Gieter aan Grad van Heck van Groendak overhandigde. 'Met een simpel product als dit zou je in één klap heel veel daken kunnen vergroenen. Dat draagt bij aan waterretentie, biodiversiteit én isolatie.' Van Heck bedankte de jury en het publiek. 'Een geweldige eer', zei hij. 'Laten we samen van alle Nederlandse daken, groene daken maken!'


'Laten we samen van alle Nederlandse daken, groene daken maken!'

Tontuin

De conceptprijs, voor ideeën en concepten aan het begin van de ontwikkelingsfase, ging naar de Tontuin van Waterleider. 'Een heel grote eer', zei Harm van Barneveld die de trofee namens Waterleider in ontvangst nam. De Tontuin is een regenton en plantenbak in één, met oude transportvaten als basis. De plantjes bovenin drinken via een lont uit het reservoir. Zo helpt de Tontuin bij aan vergroening, droogte én wateroverlast.Een uitgebreid artikel over de Gouden Gieter en beide winnaars verschijnt in Stad+Groen 8.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER