Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

1,1 miljoen subsidie voor groenopleidingen Curio

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 22 juli 2021
114 sec


Voor onderwijsvernieuwing en een nieuw fris imago rondom groen

De groenopleidingen van Curio gaan de komende vier jaar op de schop. Mede dankzij een subsidie van het Regionaal Investerings Fonds (RIF) wil de school in samenwerking met de gemeente Breda en het bedrijfsleven de komende vier jaar werken aan onderwijsvernieuwing en meer aantrekkingskracht voor de groene sector. 'Het imago van groen is ouderwets, daar willen we verandering in brengen', vertelt Ardjan van Straaten, projectleider van het RIF-project.

Partners die betrokken zijn bij het samenwerkingsverband. Foto: Curio
Partners die betrokken zijn bij het samenwerkingsverband. Foto: Curio

Groen in steden krijgt steeds meer aandacht, zowel om optische redenen als het welbevinden van inwoners en mensen die er werken. De behoefte aan opgeleid en innovatief groenpersoneel groeit daarmee ook. Beroepsopleider Curio laat op haar website weten dat er jaarlijks in de regio West-Brabant alleen al om en nabij 500 vacatures in de groensector ontstaan voor onder meer hoveniers, groenvoorzieners en boomverzorgers. Werkgevers geven te kennen grote moeite te hebben om deze te vervullen. 'Bijna de helft van de hoveniersbedrijven en werkgevers in de groenvoorziening heeft een personeelstekort', aldus Curio.

'Bijna de helft van de hoveniersbedrijven en werkgevers in de groenvoorziening heeft een personeelstekort'

Urban green development

Begin dit schooljaar startte Curio al met de opleiding Urban green development waarbij stedelijke vergroening in de samenleving centraal staat. Ardjan van Straaten, projectleider bij het RIF-project en daarnaast teamcoördinator van de opleiding Urban green development, vertelt aan de telefoon: '2,5 jaar geleden vond een brainstormsessie plaats tussen Curio en het bedrijfsleven, zoals grootgroenbedrijven, hoveniers, waterschap, gemeente Breda en andere scholen, waaronder Breda University of Applied Sciences (BUAS), Avans Hogeschool Breda en Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch met de vraag: welke kwaliteiten ontbreken bij jullie op de werklvloer? Daar is deze opleiding uit voortgekomen. Toeleverende scholen zoals BUAS en Avans hebben al laten weten veel interesse te hebben de ontwikkeling van deze opleiding.'

Ook neemt de beroepsopleider initiatief in de vorm van een publiek-privaat samenwerkingsverband zodat groenonderwijs beter aansluit op de groensector van de regio. Dat moet leiden tot het aantrekken van meer studenten, maar ook docenten worden bijgeschoold. Soortgelijke ontwikkelingen zullen de komende jaren breder uitgepakt worden. In juni begin dit jaar verenigden Curio, de gemeente Breda en zes West-Brabantse bedrijven zich in een samenwerkingscontract waarmee ze de uitdaging aangaan de groenopleidingen de komende vier jaar naar een hoger niveau te tillen.


'Ik weet zeker dat we onze doelen gaan behalen. Iedereen heef er zin in'

Subsidie

Hieraan zit een subsidie verbonden van 1,1 miljoen voor de komende vier jaar. 355.000 euro komt rechtstreeks uit Den Haag, de rest van deelnemende bedrijven die uren beschikbaar stellen om studenten te begeleiden, gastlessen te verzorgen en de groene omgeving rondom school verder in te richten. Deelnemende partijen zijn Donkergroen, idverde, Gemeente Breda, Brainstorm en concept, Van Helvoirt Groenprojecten, Green Revolution en Brouwers Groenaannemers. Tot op heden waren het vooral techbedrijven of technologisch georiënteerde projecten die aanspraak maakten op RIF.


Vijf doelen

Aan het project zitten vijf doelen verbonden, waaronder investeren in onderwijsvernieuwing, de aantrekkingskracht vergroten in de groene sector en het inrichten van een groene praktijkomgeving waar studenten van conceptueel denken tot in de uitvoering in aan de slag kunnen. Ook staan thema's als klimaatadaptatie, circulariteit en biodiversiteit hoog op de agenda in het lespakket. '15 augustus gaan we van start. We zien nu al meer aanmeldingen van studenten en ik heb al diverse vacatures online staan. Ik weet zeker dat we onze doelen gaan behalen. Iedereen heef er zin in', besluit Van Straaten.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Emmy Bakker
Thursday 22 July 2021
Ik blijf graag op hoogte van dit fantastische project.
Bernhard Faas
Thursday 22 July 2021
Belangwekkend project.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER