Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Naastgelegen buurtplein wordt meegenomen in nieuwe inrichting schoolplein

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nathalie Broeders en fotografie Kees de Bruijn, dinsdag 27 juli 2021
97 sec


Nieuw groen blauw schoolplein voor IKC 't Palet

Het leerlingenbestand van IKC 't Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden letterlijk uit hun jasje. Een naastgelegen buurtplein mocht worden ingericht als nieuwbouw en dependance voor de bovenbouw. Bij de inrichting van de buitenruimte van deze dependance was het belangrijk dat de functie als buurtplein bleef én dat er flink vergroend zou worden.


Bij de inventarisatie heeft Boerplay goed geluisterd naar de wensen van de buurt. Duidelijke wensen waren een groen en blauwe inrichting. Dit gecombineerd met een gedeelte voor sport & spel en waar kinderen veilig kunnen fietsen en spelen. Ook functies als schommelen en balspelen mochten zeker niet verdwijnen. Heel begrijpelijk, want er moet natuurlijk genoeg te doen zijn voor verschillende type kinderen.

Buurtparticipatie

Op verschillende manieren is bij dit project contact gezocht en input gevraagd van betrokkenen. Zowel met leerlingen, wat zij graag willen op het plein, als bij buurtbewoners. Een aantal jaren geleden, toen er akkoord kwam op nieuwbouw en herinrichting vanuit de gemeente, is al gestart met de organisatie van informatieavonden. En de leerlingen zijn met workshops bevraagd naar hun wensen en input.


Ontwerp & inrichting

De wens van de buurt was vergroenen, deze wens is teruggekomen in de natuurlijke uitstraling van de plek met goede waterberging. Ook zorgt het mini bos voor voldoende natuurbeleving. Boerplay laat weten dat ook de verkeersmobiliteit is aangepakt met voldoende fietsparkeergelegenheid. Verlichting is tevens meegenomen in het ontwerp. Een sfeervol verlicht plein nodigt immers minder uit tot overlast. En er is gekeken naar uitdagende speelelementen voor ieder kind. Dus naast natuurbeleving ook voldoende mogelijkheid voor klimmen, klauteren, schommelen en ontmoeten op het speeleiland. Hiervoor is met name gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en de speelaanleidingen uit het Adventure Play assortiment van Boerplay. Verder is er een aparte ruimte ingericht voor sporten en bewegen op het sportveld. Deze wordt omringd met een verkeersplein om te fietsen en skelteren. Zo is in het ontwerp rekening gehouden met alle wensen binnen dit project en de behoeften van ieder menstype en biedt het voldoende uitdaging voor zowel rauwers, douwers, bouwers als schouwers.


Dus naast natuurbeleving ook voldoende mogelijkheid voor klimmen, klauteren, schommelen en ontmoeten op het speeleiland

Van grijs naar groen

Wadi

Water en zand, voor veel scholen toch wel wat spannend om zich hieraan te wagen. In Vlaardingen durfden ze het aan, omdat de wens er echt is om een stuk te vergroenen én omdat het als schoolplein met name door de oudere leerlingen (groepen 6, 7 en 8) wordt gebruikt. Waterbergingsuitdagingen (water bleef na hevige regenval lang staan op het plein) zijn opgelost door een wadi met speeleiland aan te leggen, die overtollig water opvangt en gelijk speelwaarde creëert. Met grind(putten) wordt gezorgd dat het water ook weer geleidelijk afgevoerd wordt. De speeltoestellen en speelaanleidingen, bruggetjes en oversteekjes maken het eiland tot een waar speelparadijs waar je je lekker kunt uitleven.


Projectinformatie

Locatie/Plaats: Broekweg, Vlaardingen
Opdrachtgever: SIKO Vlaardingen / IKC 't Palet
Ontwerp: BOERplay
Periode: maart-mei 2021
Samenwerkingspartijen: Schoolpleinadvies - Kees de Bruin BV


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER