Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Avontuur voor iedereen in natuurspeeltuin De Doorbraak

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nathalie Broeders, dinsdag 29 juni 2021
127 sec


Speeltuin de Doorbraak in Leiden was nodig toe aan een opknapbeurt. Veel toestellen en delen van de speelplek moesten worden vervangen, maar alles vervangen was zeker niet nodig. Bij de nieuwe inrichting werd juist gekeken wat er nog bruikbaar was. Die combinatie van vernieuwing en hergebruik van nog leuke en bruikbare speeltoestellen heeft geleid tot een parkachtige inclusieve natuurspeeltuin. Een groene oase in de binnenstad, met veel natuurlijk speelplezier voor alle kinderen van de wijk en omgeving.


Kinderen denken mee

Omdat de speelplek deel uitmaakt van het Lakenpark en de route van het Leidse Singelpark zijn de renovatieplannen meegenomen in de ontwikkeling van het totale nieuwbouwplan. In de zomer van 2019 is er begonnen met de plannen voor de nieuwe speeltuin. Samen met de kinderen en hun ouders zijn diverse ideeën uitgewerkt en werd een compleet speeltuinontwerp gemaakt. Ontwerpster Suzanne van Ginneken van Speelnatuur en speeltuininrichter BOERplay bogen zich over het ontwerp en de realisatie van het speelplan.


Ontwerp

Ter vervanging van de redelijk klassieke inrichting die de speeltuin had, was er de duidelijke wens om iets te realiseren wat uniek was in de binnenstad. Met meer groen, uitdagende speeltoestellen en een natuurlijke uitstraling. En het moest een plek zijn waar álle kinderen, met en zonder beperking, samen kunnen spelen. Een plek die recht doet aan inclusief spelen en waar iedereen zich welkom voelt. Deze wensen werden meegenomen in het speelontwerp.


Een plek die recht doet aan inclusief spelen en waar iedereen zich welkom voelt

Uitstraling

De nieuwe, natuurlijke speeltuin heeft een duidelijke natuurlijke uitstraling. Met veel duurzame inheemse planten, een nieuwe speelvijver, een waterval, drie waterpompen met een natuurlijke waterloop. Verder een wilgentunnel met hutten, kruipbuizen, speelheuvels en nog veel meer spannende natuurlijke elementen, waaronder bijzondere houtsculpturen (i.s.m. Boom woodcarving). Aan alle details is gedacht, zoals een blotevoetenpad, maar ook een spannend pad voor wielers waar je bijvoorbeeld met een rolstoel of skelter overeen kunt. Bij de keuze van de materialen, paden en ondergronden werd ook rekening gehouden met de toegankelijkheid van de speeltuin.


Circulair materiaalgebruik

Het opnieuw inrichten van deze speeltuin betekende dus niet alleen het plaatsen van nieuwe toestellen. Juist door hergebruik van materialen is leuke en uitdagende speelwaarde toegevoegd. Een aantal voorbeelden zijn: Een aantal oude speeltoestellen en al het straatmeubilair (bankjes) zijn opgeknapt, schoongemaakt en hergebruikt. Onderdelen van oude speeltoestellen zijn gebruikt voor extra fun: zo zijn glijbanen en een glijstang hergebruikt en worden wielen gebruikt als platform bij de glijbaan. Een rioolbuis doet dienst als kruiptunnel en een oude glijbaan is omgetoverd tot waterglijbaan. Hekwerk van een nabijgelegen speeltuin is hergebruikt. Betonnen poefjes worden een spannende vuurplek en doen dienst als tafeltjes om zandtaartjes op te bakken. Voor de nieuwe speeltoestellen is gebruikgemaakt van FSC-gecertificeerd robiniahardhout en de ondergrond van de speelvijver is van leem in plaats van vijverfolie. In de vijver zwemt een reusachtige krokodil en kijkt een reuzenkikker toe. Ook de kikker is een oude bekende die is opgeknapt. Bij de nieuwe inrichting zijn alle bomen en de meeste struiken behouden gebleven.


Bij de nieuwe inrichting zijn alle bomen en de meeste struiken behouden gebleven

Oude kademuur

Je hebt het zelf vast wel eens meegemaakt: dat je bij bouw- of sloopwerkzaamheden verrassende dingen tegenkomt. Zo ook hier in Leiden. Bij werkzaamheden aan wegen, verderop in het centrum, werden delen van een oude kademuur gevonden. Die hebben hier een nieuwe plek gekregen als klautermuurtjes. Zo komt de historie letterlijk weer tot leven!


Aanleg en oplevering

De laatste werkzaamheden zijn in mei afgerond. In juni, op Nationale Buitenspeeldag, is de speeltuin opengesteld en in juli volgt de officiële opening. Ook organiseert de speeltuinvereniging samenspeeldagen, om kinderen met en zonder beperking kennis te laten maken met deze vernieuwde speeltuin. Jong en oud genieten van deze unieke plek in de binnenstad van Leiden.


Naam opdrachtgever: gemeente Leiden
Aannemer en realisatie: BOERplay
Ontwerp: Suzanne van Ginneken (Speelnatuur)
Periode: maart-juni 2021
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER