Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Zoutbestendige Pleinboom siert Texelse Groeneplaats

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 15 juni 2021
94 sec


Boombunkersysteem Treeparker belooft langdurige gezonde groei

Sinds deze lente is de Groeneplaats in Den Burg, Texel, een bijzondere boom rijker. Een boom voor de toekomst, zo noemt de gemeente de 'Pleinboom' die een plekje midden op het plein gekregen heeft. Om het voor de zoutbestendige esdoorn zo prettig mogelijk te maken, zo vertelt Annemariek Nijs van de gemeente, is hij aangeplant in boombunkersysteem Treeparker van Treebuilders.


De Groeneplaats in Den Burg, het grootste dorp op het Waddeneiland Texel, is de afgelopen periode flink onder handen genomen. Er werd niet alleen nieuwe woningen, winkels en horecagelegenheden gebouwd, ook het straatwerk werd gerenoveerd en er is meer groen aangeplant.

Zoutbestendige toekomstboom

In het midden van de Groeneplaats werd plaatsgemaakt voor een boom die er, als het aan Texel ligt, lang zal blijven staan. Een blijvertje, noemt Nijs de 'Pleinboom'. Maar dat is zo eenvoudig nog niet. 'Door de vrijwel continue, harde, zilte wind op het eiland, is het geen makkelijke plek voor bomen om te gedijen.'


Op advies van Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint Oedenrode koos Texel voor een Acer zoeschense 'Annae'. 'Deze esdoorn kan relatief goed tegen zout. Bovendien is het een serieuze boom, maar wordt hij niet zó groot dat hij teveel wind vangt', aldus Nijs. Extra voordeel is dat de boom, die met zijn grillige groei in de loop der jaren steeds meer karakter krijgt, zeer oud kan worden. Begin maart werd de acht meter hoge esdoorn in zijn groeiplaats getakeld.

De Texelse Pleinboom belooft een aantrekkelijke, schaduwrijke ontmoetingsplaats te worden

Boombunker

Om het de Pleinboom op het marktplein zo prettig mogelijk te maken, wordt hij zowel ondergronds als bovengronds beschermd. Dat laatste gebeurt onder meer middels een speciaal gemaakt zitelement dat de boom omcirkelt.


Ondergronds wordt de boom beschermd door het boombunkersysteem Treeparker van het Heeswijk-Dintherse bedrijf Treebuilders. Dit systeem, dat bestand is tegen de belasting van niet alleen de marktgangers maar ook de zware voertuigen die de waren aan- en afvoeren, zorgt ervoor dat de wortels genoeg lucht en ruimte hebben om zich goed te ontwikkelen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.


Doorsnede van een Treeparker-bomenbunker
Doorsnede van een Treeparker-bomenbunker
Dankzij de aansluiting van de boombunker op de recent geïnstalleerde ondergrondse waterbuffer, waarin hemelwater wordt opgeslagen, kan de Pleinboom in perioden van droogte voorzien worden van extra water. 'Door te investeren in een goede groeiplaatsconstructie, waarbij de boom ook gebruik kan maken van het hemelwater, zorgen we ervoor dat de boom heel oud wordt', legt Joeri Faas van Treebuilders uit. Overtollig water zal door drainagepeilers en de zanderige ondergrond uitdraineren.

Groene baten

Zo centraal op het plein belooft de Texelse Pleinboom een aantrekkelijke, schaduwrijke ontmoetingsplaats voor bewoners en toeristen te worden. 'Deze solitaire boom draagt bij aan een gezondere leefomgeving. Bomen vangen fijnstof af, leggen CO₂ vast, dempen geluid, verkoelen op hete zomerdagen en bieden woonruimte aan diverse insecten en vogels', besluit Nijs.


'Met een goede groeiplaatsconstructie kan een boom heel oud worden'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER