Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Essie levert eerste vracht 'maaischilden'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 18 mei 2021
59 sec


Gemeenten Barendrecht, Zaanstad en Ridderkerk zetten Eco2shields in

Om maaischade aan (jonge) bomen, maar ook lichtmasten, communicatiepalen en andere objecten in de openbare ruimte te voorkomen, ontwikkelde Essie gevestigd in Capelle a/d IJssel het zogenaamde Eco2shield: een betonnen 'schild' dat om de basis van de objecten geplaatst wordt. Onlangs werden de eerste exemplaren geproduceerd en geleverd.

Joost en Esther de Vogel van Essie
Joost en Esther de Vogel van Essie

Het piepjonge bedrijf werd maart 2020 opgericht door Joost de Vogel en zijn vrouw Esther. De bedekkingselementen, gemaakt van gerecycled beton, bestaan uit twee identieke delen. Eenmaal om het object op maaihoogte geïnstalleerd, vormen ze een afgesloten geheel aan de voet van dat object in de berm.

Veiligheid

Zo wordt niet alleen maaischade aan de bijvoorbeeld (jonge) bomen, lichtmasten, en communicatiepalen, voorkomen, het maaien zou volgens De Vogel dankzij het schild ook sneller kunnen plaatsvinden. 'Minder lang maaien betekent minder brandstofverbruik, maar vergroot ook de veiligheid', vertelt De Vogel aan Stad + Groen. 'Vlak langs het fietspad bijvoorbeeld, kan bermbeheer voor gevaarlijke situaties zorgen. Als er minder (lang) gemaaid wordt, neemt de verkeersveiligheid toe.'


'Minder lang maaien betekent minder brandstofverbruik, maar vergroot ook de veiligheid'

Naast directe maaischade, belooft Eco2shield door de isolerende werking ook uitdroging van (jonge) bomen in hete zomerperiodes terug te brengen, en helpt het scheefgroei te voorkomen. Wanneer de boom voldoende dik is gegroeid is het Eco2shield-element eenvoudig weer te verplaatsen naar een nieuwe jonge boom of ander object.

Eerste vracht

Begin april 2021 zaten de productiedagen van de eerste vracht maaischilden erop (zie het filmpje hieronder). Momenteel is deze lading schilden op weg naar Barendrecht, Zaanstad en Ridderkerk. Dit zijn de eerste gemeenten die deze Eco2shields gaan inzetten.


De maaischilden zijn er momenteel in twee verschillende maten. Het grotere model ST85 (diameter 850 mm) is geschikt voor bijvoorbeeld lichtmasten, stoplichten en jonge boompjes. Het kleinere model, MI50 (diameter 500 mm) past onder meer om hectometerpaaltjes.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER