Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Veldbloemen en grassen in halfverharding

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan Krijnen, dinsdag 4 mei 2021
83 sec


De laatste jaren zien we steeds meer toepassingen van veldbloemen in combinatie met inrichtingselementen in de openbare ruimte. Denk hierbij aan bloemrijke stroken/eilanden voor meer kleur en diversiteit op speelplaatsen, schoolpleinen, rotondes etc. Ook zien we de toepassing in gras- betontegels en stabilisatie/honinggraatplaten toenemen. Wat zijn de voordelen en waar moeten we op letten bij deze toepassing?


In het verleden zagen we bij het toepassen van grassen in halfverharding vaak dat de bewortelbare ruimte te klein was, met als gevolg het wegvallen van de vegetatie bij droogte. De samenstelling van de onderbouw en het opvulsubstraat in de "gaten" moeten de bewortelbare ruimte vergroten, water kunnen vasthouden en doorlaten en er moet voldoende voeding zijn zodat grassen en/of kruiden zich kunnen ontwikkelen.

Klimaatbestendige halfverharding met veldbloemen

Het weer is extremer geworden. Lange warme, droge perioden worden de laatste jaren geregeld gevolgd door aanhoudende regenbuien met wateroverlast tot gevolg. Door de buitenruimte of tuinen klimaatbestendiger te maken middels waterpasserende verharding kan regenwater weglopen, mits de ondergrond onder de open verharding daar geschikt voor is.


Een trend die de laatste jaren zichtbaar wordt, is het toepassen van veldbloemen in deze zogenoemde halfverharding. Zo veranderen overwegend grijze terreinen in een gebalanceerd geheel, dat een bijdrage levert aan een klimaatbestendige én biodiverse binnenstad.

• Het gebruik van halfverhardingen geeft een vriendelijker beeld. In vergelijking met volledige bestrating weten bewoners de halfverhardingen te waarderen; men ervaart het als vergroening van de omgeving.
• Halfverhardingen vertragen de snelle afvoer van water bij (zware) regenval. Een goed opgebouwde halfverharding laat water door naar de ondergrond. Dit vermindert de belasting van het rioolstelsel en brengt regenwater naar de plaats waar het hoort: de bodem. De bodem kan meer water bufferen om droge periodes te overbruggen.
• Halfverharding zorgt voor een vriendelijker klimaat tussen bebouwing. Het groen absorbeert warmte en geeft verkoeling.
• Niet alle grassen- en kruidenmengsels lenen zich voor de toepassing in halfverharding. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden!


Parkeerterreinen en stroken tussen rijbaan en berm kunnen op deze manier transformeren van grijs naar groen, met als bonus kleurrijke bloei

Veldbloemen zorgen voor groen en kleur

In de open ruimtes van de halfverharding kan grond, zand of andere voedingsbodem toegepast worden. Om te voorkomen dat zich er ongewenste grassen of onkruiden in vestigen kunnen hier graszaden ingezaaid of doorgemengd worden. Maar ook veldbloemen passen hier goed! Parkeerterreinen en stroken tussen rijbaan en berm kunnen op deze manier transformeren van grijs naar groen, met als bonus kleurrijke bloei. Veldbloemenmengsels die bij uitstek geschikt zijn voor deze toepassing: Veldbloemen 3 en Speciaalmengsel 31.


Op dit parkeerterrein is gekozen voor het zaaien van veldbloemen in de halfverharding - zowel voor de klimaatbestendige functie als de kleurrijke uitstraling.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER