Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Projectenparade: groen, groener, groenst

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
woensdag 5 mei 2021
177 sec


Een greep uit 'groene' projecten in de openbare ruimte

Beheer en onderhoud buitenruimten en Rijkscomplexen Assen

Krinkels heeft op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding de aanbesteding 'Beheer en onderhoud van de buitenruimten en Rijkscomplexen' aangenomen voor het perceel Assen. In de tenderfase is door de tenderafdeling een plan van aanpak opgesteld wat als beste overeenkwam met de verwachtingen van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).



De samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf vindt plaats op basis van kwaliteitsmanagement. Krinkels speelt in op innovatie en verduurzaming van de buitenruimte. Dit om de bebouwde omgeving op Rijkscomplexen zo optimaal mogelijk te beheren, te onderhouden én verbeteren. Het werken op terreinen van Defensie en het Rijk vergt extra toegangs- en veiligheidsvoorschriften.

Krinkels gaat inzetten op integraal beheer van het perceel$GAssen%G, waardoor niet uitsluitend per discipline of afdeling naar de opgave wordt gekeken, maar vanuit verschillende disciplines en invalshoeken. Daarmee wordt de buitenruimte zoveel mogelijk als één geheel beheerd, rekening houdend met de levensduur van de aanwezige beheerobjecten. Het integraal beheer van het areaal resulteert in een kwalitatief goed functionerende buitenruimte voor de Rijks- en Defensiecomplexen en efficiënt onderhoud. Bovendien draagt het integraal benaderen en managen van de, in de buitenruimte, aanwezige beheerobjecten bij aan een transparanter en eenduidiger beheerproces.

De aannemer denkt proactief mee over de verbetering van het areaal ten opzichte van de bestaande situatie, denk hierbij aan klimaatbestendigheid en biodiversiteit binnen terreinen van Defensie en het Rijk.

Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf (RVB)
Aannemer: Krinkels bv
Contactgegevens aannemer: info@krinkels.nl, 076 - 20 55 555

Natuurlijke bedrijfstuin in Hengelo: een visitekaartje

Voor Proviel, adviseurs & ingenieurs openbare ruimte, in Hengelo is een natuurlijke bedrijfstuin gerealiseerd. De tuin is voorzien van veel bloeiende, vaste planten en grassen met kleuren die afsteken tegen de materialen van het strakke bedrijfspand. Deze combinatie zorgt voor een kleurrijk geheel.


De hagen van Carpinus rondom de parkeerplaatsen zijn voorgeschreven op het bedrijventerrein. Deze haag is in het geheel gecombineerd met (blog)hagen van Prunus lusitanica "Angustifolia", voor het wintergroene geraamte van de tuin. In de borders is een beregeningssysteem aangelegd.

Als ondernemer wil je dat je klant een goed gevoel heeft bij jouw bedrijf en zich prettig en vertrouwd voelt in de bedrijfsomgeving. Als een soort visitekaartje kun je met de juiste bedrijfstuin jouw identiteit uitstralen én het werkplezier van je medewerkers vergroten.

Naam opdrachtgever: Proviel, adviseurs en ingenieurs in de openbare ruimte
Uitvoering door: Dutch Quality Gardens Eshuis Hoveniers
Leverancier beplanting: Olaf Nijenkamp Tuinplanten

Staatsbosbeheer overlaagt asfalt met Stabup

Bestaande (asfalt) paden worden tegenwoordig steeds vaker vervangen door paden van natuurlijke materialen. Dit geldt ook voor Staatsbosbeheer, die het eerder geasfalteerde Koepad op buitenplaats Elswout een natuurlijkere invulling wilden geven. Elswout is een circa 85 hectare groot landgoed bij Overveen in eigendom van Staatsbosbeheer. Het is een van de oudste, bewaarde landgoederen in Nederland met een parkachtige begroeiing en historische gebouwen.


Complete vervanging van het asfaltpad, dat dwars door een beukenlaan loopt, bleek hier niet mogelijk door de ingroei van wortels. Hierom is de asfalt toplaag van het wandelpad overlaagt. Dat is gedaan met het nieuwe product Stabup: speciaal ontwikkeld voor het overlagen van bestaande asfaltpaden, schelpenpaden en ondoorlatende halfverhardingspaden op plaatsen waar complete vervanging technisch of financieel niet haalbaar is. Stabup kan met een spreidmachine of handmatig worden aangebracht in een laagdikte van 50 mm. Deze toplaag blijft flexibel en beweegt mee met de bestaande ondergrond. Hierdoor worden scheurvorming door wortelopdruk en oneffenheden voorkomen.


Stabup is een CO₂-neutrale, natuurlijk gebonden verharding die door ecoDynamic is ontwikkeld voor zwaarder belaste parkeerterreinen, pleinen, fiets- en voetpaden. Daarnaast kan het gebruikt worden om oud en/of versleten asfaltpaden te overlagen, waardoor die beter in de 'groene' omgeving passen. Indien Stabup verwijderd dient te worden, is het product gescheiden op te nemen van de oorspronkelijke verharding en kan direct worden hergebruikt op een andere locatie.

Indien Stabup verwijderd dient te worden, is het product gescheiden op te nemen van de oorspronkelijke verharding en kan direct worden hergebruikt op een andere locatie.


Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
Leverancier: ecoDynamic
Aannemer: Agterberg bv
Contactpersoon: Martijn Smulders

Laatste groene hand aan gerenoveerde Nijmeegse St. Annastraat

De St. Annastraat in Nijmegen werd in 2020 vanaf het centrale Keizer Karelplein tot aan het spoor opnieuw ingericht. 'Toen deze civiele werkzaamheden afgerond waren, hebben wij in opdracht van de Dar de plantvakken opnieuw aangeplant', vertelt Arie Bal van Donker Groep. Bal was als projectleider nauw betrokken bij de uitvoering.

Omdat de St. Annastraat beschermd stadsgezicht is, mochten er niet zomaar soorten worden aangeplant. 'Vanuit de commissie beeldkwaliteit is de eis opgelegd om de middenbermen te vergroenen met soorten uit de tijd van de 19e eeuwse stadsuitbreiding', vertelt Bal. 'De laagblijvende, bodembedekkende rozen, Rosa 'Sexy Lady', in combinatie met Crocosmia 'Lucifer', die we in de berm hebben geplant, passen hier uitermate goed bij.'

De middenberm werd afgestrooid met een laag van ~5 cm Miscanthus-snippers. 'Dat stimuleert het bodemleven en bevordert de waterhuishouding in de grond.' Ook onderdrukken de snippers onkruidgroei. 'De St. Annastraat is een drukke weg en intensief onderhoud zoals achtmaal per jaar onkruid wieden, is daar niet wenselijk', aldus Bal.

De overige plantvakken - die aan de weerzijden van de weg - zijn aangeplant met Diervilla sessilifolia 'Butterfly', Caryopteris x clandonensis 'Haevenly Blue', Hedera helix Arorescens en Hyndrangea anomala subsp. Petiolaris. 'Dit zijn vlindervriendelijke soorten die tegen een stootje kunnen.'



Heb jij ook een leuk project dat past in onze groene parade? Mail dan naar lieke@nwst.nl o.v.v. 'Projectenparade Stad + Groen' en vraag een invulformulier op.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER