Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Aquaparker genomineerd voor Gouden Gieter 2021

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 2 april 2021
57 sec


Het concept Aquaparker van Morssinkhof Infra dingt mee naar de Gouden Gieter. Hét klimaatadaptieve idee of product voor klimatologische uitdagingen in de groene openbare ruimte. De Aquaparker is een klimaatadaptieve parkeeroplossing waarbij water wordt opgevangen en geborgen én daarnaast hittestress tegengaat door groen toe te voegen.


Aquaparker is ontwikkeld als oplossing voor de groeiende problemen die ontstaan door klimaatverandering. Met name in stedelijke gebieden leidt de hoeveelheid verharding van straten, trottoirs en parkeerplaatsen steeds vaker tot wateroverlast en hittestress. Aquaparker is een waterbufferende parkeeroplossing die bij extreme regenval het water opvangt en tijdelijk 'parkeert'. Zodra de grond het weer aankan, wordt het opgevangen water langzaam in de bodem geïnfiltreerd. Het concept is een co-creatie van Advirens, D&B Betonproductie en Morssinkhof Infra.

De Aquaparker is een klimaatadaptieve parkeeroplossing waarbij water wordt opgevangen en geborgen én daarnaast hittestress tegengaat door groen toe te voegen

Aquaparker

De open structuur van het parkeerconcept biedt ruimte om te kiezen voor groen. Voor de beplanting zijn meerdere keuzes mogelijk, die elk overrijdbaar zijn en bestand tegen droogte, hitte en strooizout. Onder de betonplaat is een substraat aangebracht. Het onderpakket van de Aquaparker zorgt voor de waterbufferende capaciteit. Regenwater dat bij reguliere parkeerplaatsen niet kan infiltreren en wegstroomt via het riool, wordt nu opgeslagen onder de parkeerplaats. Volgens de ontwikkelaars wordt gerekend met 2 kuub wateropslag per parkeerplaats (20 mm statische berging per 100 m² verhardingsoppervlak).


Recent was vakblad Stad + Groen aanwezig in Eibergen waar de eerste Nederlandse Aquaparkers worden gerealiseerd.
Recent was vakblad Stad + Groen aanwezig in Eibergen waar de eerste Nederlandse Aquaparkers worden gerealiseerd.

Gouden Gieter 2021

De vakbladen Stad+Groen en de Hovenier gaan voor de tweede maal op zoek naar vakmensen die creatieve, praktische oplossingen hebben voor de alledaagse problemen die veroorzaakt worden door klimaatverandering. Heb jij zo'n idee of product? Geef je dan nú hier op. Onderaan het artikel staat een invulformulier.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER