Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

McConnel introduceert lichtvoetige 40pk-taludmaaier op rupsbanden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, maandag 22 maart 2021
266 sec


40pk-Robocut na pauze weer beschikbaar

Fabrikant McConnel heeft zijn assortiment van op afstand bestuurbare maaimachines uitgebreid met de Robocut2 RC40. Daarmee rondt het Engelse bedrijf deze modelserie af. Zoals het typenummer al doet vermoeden, heeft het model 40 pk onder de motorkap. Dankzij een laag zwaartepunt en met de juiste rupsbanden kun je met deze machine hellingen tot 55 graden maaien.

De Robocut2 RC40 gehoorzaamt de afstandsbediening tot op een afstand van 150 m.
De Robocut2 RC40 gehoorzaamt de afstandsbediening tot op een afstand van 150 m.

De nieuwe machine is de opvolger van de Robocut Classic RC40. Van deze machine in dezelfde vermogensklasse zette importeur Dabekausen de afgelopen jaren zo'n 300 stuks af in de Benelux en Duitsland. Jeroen Huijsmans, general manager bij Dabekausen: 'De afgelopen achttien maanden hebben we deze maaier niet meer uitgeleverd. Die pauzering had alles te maken met de milieueisen en de onrustige situatie wat betreft de certificatie op motorengebied. De opvolger, de Robocut2 RC40, heeft een totaal ander smoelwerk. Hij is compacter, dichter en heeft geen zichtbare uitlaat. Maar het belangrijkste zit onder de gesloten beplating: een passende Yanmar driecilinder-dieselmotor, stage V.'

Populaire machine

Huijsmans is blij dat deze machine eindelijk - weer - beschikbaar is. Door de coronacrisis zorgden toeleveranciers voor stagnaties in het uiteindelijke ontwerp en het productieproces, bijvoorbeeld van de belangrijke hydraulische componenten. Volgens Huijsmans zit de markt echt op de 40pk-machine te wachten: 'Deze machine is lichtvoetig en vernielt het gras minder snel. De markt sprong twaalf jaar geleden massaal op dit soort taludmaaiers en ruwterreinmaaiers in de vermogensklasse van 35-40 pk. Terwijl overigens ook de behoefte naar machines met meer vermogen steeg. Vandaar de upgrade twee jaar geleden naar machines met 56 en 75 pk.' De circa 400 kg lichtere Robocut2 RC40 is lichtvoetiger, volgens Huijsmans. Hij levert ook goed werk op vochtiger terrein: 'Maar het is vooral een machine waarmee je veel volume kunt maaien, terwijl de prijs aantrekkelijk is met een aanschafwaarde die zo'n 15.000 euro lager ligt dan die van zijn grotere broers. Met zijn circa 1.300 kg, inclusief het 130 cm brede maaidek, laad je hem ook nog gemakkelijk op een aanhanger en ervanaf', aldus Huijsmans.


'De pauzering had alles te maken met de milieueisen'

Inclusief een 130 cm breed maaidek weegt de machine 1.300 kg.
Inclusief een 130 cm breed maaidek weegt de machine 1.300 kg.

Tot 55 graden

Net als zijn kleinere en grotere broers is de Robocut RC40 speciaal ontworpen voor het werken op ruw terrein. De machine heeft een laag zwaartepunt en duurzame rubberen rupsbanden in verschillende uitvoeringen. Dit maakt hem tot een veilige maaimachine voor elk terrein, die hellingen tot 55 graden aankan. De machinist kan uit de gevarenzone blijven omdat hij de machine kan bedienen met een compacte Hetronic-afstandsbediening. De Robocut gehoorzaamt deze proportioneel werkende afstandsbediening tot op een afstand van 150 m. Het bedieningskastje, dat ongeveer 2 kg weegt, heeft twee grote joysticks, waarmee de beweging en de aansturing van het werktuig bediend wordt. De andere belangrijke functies, zoals de rijrichting en -snelheid, de zelfreiniging van de radiator en de noodstop, zijn allemaal met één druk op de knop toegankelijk. Om deze machine met frontmaaier van rijrichting te laten veranderen, moet je hem keren. Een trimfunctie, een hydraulische fijnsturing van de tracks, zorgt voor minder sporen van wringende rupsen in het maaiveld.


Plaats in middensegment

Deze sterk vernieuwde Robocut kan met zijn aandrijvend vermogen van 40 pk geplaatst worden in het middensegment. Hij overbrugt als het ware de kloof tussen de kleinste, 28 pk sterke McConnel RC28 en de grotere Robocut-machines van 56 pk en 75 pk. De laatste zijn er voor het echt zware werk. De kleine compacte RC28 is licht en efficiënt en speciaal ontworpen voor fijnere gazontoepassingen, bijvoorbeeld in parken en op festivalterreinen. De zwaarste machines, de RC56 en RC75, zijn volgens de importeur de krachtigste op afstand bediende klepelmaaiers ooit, met een totaalgewicht inclusief werktuig dat onder de 2.000 kg ligt. Deze machines werden twee jaar geleden in Nederland geïntroduceerd door importeur Dabekausen.


De 40 pk Yanmar-dieselmotor. Deze stage V-industriemotor heeft een DPF-filtersysteem en gebruikt geen AdBlue.
De 40 pk Yanmar-dieselmotor. Deze stage V-industriemotor heeft een DPF-filtersysteem en gebruikt geen AdBlue.

Motor en hydrauliek

Het vermogen van de Robocut2 RC40 wordt geleverd door een Yanmar driecilinder-dieselmotor van 40 pk. Deze industriemotor maakt gebruik van een DPF-filtersysteem, dat de roetdeeltjes uit de uitlaatgassen filtert. Dit zorgt er mede voor dat de motor voldoet aan de nieuwste stage V-emissievoorschriften, zónder dat toevoeging van AdBlue nodig is. De capaciteit van de brandstoftank is 21 liter, waarmee je ongeveer drie uur kunt werken. Volgens fabrieksopgaven is het brandstofverbruik namelijk ongeveer 6,5 liter per uur. 'Het is passen en meten geweest om alles onder de gesloten beplating te krijgen', weet Huijsmans. 'Aanvankelijk was het luchtfilter aan de zijkant gepland. Daarmee zou de zijkant niet gesloten zijn.' Voorganger Robocut Classic RC40 had een vrij toegankelijke motor, waarbij alles bijna volledig open was. Bij de Robocut2 RC40 hebben we te maken een geheel gesloten machine, met stevige, volledig metalen carrosseriepanelen. Zelfs de twee rolbeugels zijn hierin gestroomlijnd verwerkt. De dichte beplating voorkomt het binnendringen van stof en vuil, wat de machine een uitstekende bescherming biedt. Zeker in dit werk heb je te maken met stof, grasresten, bladeren en met struikgewas waar je veelal onderdoor moet werken. De achterin geplaatste watergekoelde motor beschikt over een driedelige radiator met ventilator om de warmte van de motor af te voeren. Zo'n radiator kan gemakkelijk dichtslaan. Om die reden is ook op deze machine de koelventilator zelfreinigend gemaakt. Hierbij draait de hydrostatisch aangedreven ventilator zijn draairichting om en blaast als het ware vuil, stof en insecten uit de tere aluminium lamellen van de radiator. Dit garandeert een goede koeling van de motor, waardoor de levensduur verlengd wordt. Huijsmans: 'Maar dat is niet het enige. Bij de zeer open voorganger kwam er al werkend langs struiken en takken en in droog, hoog gras organisch materiaal bij de motor. En, wat nog erger was, bij de uitlaat. We adviseerden om de motor en de machine tijdens een klus regelmatig met een bladblazer schoon te blazen, om daarmee brand te voorkomen. Het wegwerken van de uitlaat biedt nu ook meer mogelijkheden om met deze machine bedrijfsterreinen bij fabrieken te onderhouden. Daar stellen ze meestal hoge veiligheidseisen aan machines met verbrandingsmotoren.'


Aandrijving

Met de hydrostatische rupsaandrijving van de Robocut2 RC40 zijn twee snelheden mogelijk: tot 4 km/u in de eerste versnelling en tot 7 km/u in bereik twee. De machine is overigens uitgerust met twee gesloten hydraulische circuits. Voor het eerste circuit, de aandrijving van de klepelmaaier, levert een plunjerpomp 57 liter per minuut bij een druk van 280 bar. Het tweede hydraulische circuit drijft de rupsen aan en verzorgt de oliedruk van het hefsteem. Dit is uitgerust met een dubbelwerkende cilinder. De hefcapaciteit hiervan is 550 kg.


Er zijn drie soorten rupsbanden. Hier gemonteerd: het superrubber-tractorprofiel
Er zijn drie soorten rupsbanden. Hier gemonteerd: het superrubber-tractorprofiel

Rubberen rupsen

Bij de tracks, de rubberen rupsbanden, zijn er drie keuzes. Allereerst is er het standaardrubber. Ook kan gekozen worden voor het superrubber-tractorprofiel, en ten slotte is er een versie met stijgijzers en spikes. De laatste twee heb je zeker nodig als je met de Robocut2 RC40 op hellingen tot 55 graden wilt werken. Voor hellingen tot 40 graden zijn de standaardtracks toereikend. Huijsmans: 'De rupsbanden op deze machine zijn zelfspannend. Ik adviseer om er toch elke ochtend even naar te kijken, hoewel dit bij de zwaardere Robocuts veel nauwer luistert. Die stijgijzers, dat zijn overdwars geplaatste stalen plaatjes. Die kun je - deels - demonteren en vervangen door spikes van circa 4 cm hoog. Omdat we in Nederland nogal zuinig zijn op ons gras, vinden wij deze toepassing zeer bruikbaar in de bosbouw.'


'Het is een zeer complete werktuigendrager'

Werktuigendrager

De nieuwe RC40 is compatibel met aanbouwwerktuigen als stobbenfrezen, sleuvengravers, messenbalken, kiepbakken en sneeuwblazers, welgeteld zeventien verschillende werktuigen in totaal. Dat maakt hem tot een zeer complete werktuigendrager. De bediening gebeurt steeds op afstand, want de machine heeft geen zit- of staplaats. Als we even specifiek naar de frontmaaier kijken, zien we een klepelmaaidek met een hydraulisch aangedreven rotor met een rotatiesnelheid van 3.300 tpm. Er zijn maaidekken beschikbaar van 130 en 160 cm. Met bijbehorende Y-klepels kun je licht gras en takken tot een diameter van 30 mm klepelen. Door hamerklepels te monteren, kun je er een dik grasgewas en takken tot liefst 50 mm mee verpulveren. De maaihoogte is instelbaar in vijf trappen van 20 tot 85 mm.


De Robocut2 RC40 is nu in volledige productie en vanaf dit voorjaar beschikbaar via het uitgebreide distributienetwerk van Dabekausen in de Benelux en Duitsland.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER