Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Hovenier centraal in ontwikkeling van groene leefomgeving

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 14 december 2020
74 sec


Onderzoeksproject 'De Nieuwe Hovenier' zet groenprofessional centraal in ontwikkeling groene leefomgeving

Groenprofessionals moeten een grotere en innovatievere rol gaan spelen in de leefbaarheid van de groene openbare ruimte. Dit is de inzet van het project 'De Nieuwe Hovenier'. Een project waar VHG, WUR en diverse groenbedrijven aan zijn verbonden.


Het project moet de kennis en kunde rondom het verbeteren van de openbare ruimte door middel van groen bundelen. Doel is om daarmee gemeenten te ontzorgen, bewoners laten genieten van gezondere leefomgevingen en werkgelegenheid in de groene sector stimuleren. In dit project wordt dat in praktijk gebracht in wijken met een lage sociaaleconomische status.

Betere leefomgeving

'Er is veel meer mogelijk dan nu gebeurt, dat zagen we in eerdere onderzoeken naar initiatieven van burgers en bedrijven,' vertelt Carmen Aalbers, van WUR. 'Dit project kijkt of hoveniers en groenvoorzieners in aandachtswijken kunnen zorgen dat ook daar die mogelijkheden realiteit worden, ten gunste van een betere leefomgeving: meer schaduw, meer waterinfiltratie, gezond voedsel, beweging, arbeidsparticipatie, betrokkenheid en zorg voor de omgeving en elkaar. We zorgen dat daar andere domeinen bij betrokken kunnen worden. Ook voor de financiering. Want het is duidelijk dat groen op veel beleidsterreinen en domeinen waarde creëert.'


'We willen met dit project laten zien dat we als groenprofessionals meer aanwezig kunnen zijn in de wijk en samen met mensen uit de wijk een hogere leefbaarheid kunnen maken'

Groenbedrijven

Diverse groenaannemers en hoveniersbedrijven werken mee aan het project. Zoals: De Eijk Duurzaam Werk, Dutch Quality Gardens Eshuis Hoveniers, Binder Groenprojecten, De Enk Groen & Golf en Noord Limburgs Groen in samenwerking met de gemeenten Almere, Almelo, BAR gemeenten en Venlo.
'We willen met dit project laten zien dat we als groenprofessionals meer aanwezig kunnen zijn in de wijk en samen met mensen uit de wijk een hogere leefbaarheid kunnen maken,' aldus Wim Lassche van De Eijk Duurzaam Werk.


Kennisbundeling en -verspreiding

WUR begeleidt en adviseert de groenprofessionals bij het uitwisselen van inzichten en zorgt voor het bundelen en verspreiden van 'lessons learned' naar de groensector en het groene onderwijs. Centraal staat dat er wordt samengewerkt met verschillende partijen en dat er waarden en een verdienmodel ontstaat voor groenprofessionals, opdrachtgevers en samenwerkingspartners voor de realisatie en het beheer van de groene buitenruimte in het stedelijk gebied.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Dionysios Sofronas
Tuesday 15 December 2020
Als het de bedoeling is dat de Hovenier centraal komt te staan, waarom worden voor dit project dan de grotere Groen(voorziening)bedrijven gevraagd en niet de 'kleinere' hovenier?
Nynke Groendijk
Tuesday 15 December 2020
Ik denk dat hier ook een goede mogelijkheid aanwezig is om samen te gaan werken met Stichting Steenbreek, die natuurlijk al veel kennis op heeft gedaan met het samen werken met mensen uit de wijk en aldaar de leefbaarheid te verhogen.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER