Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

De gele bieslelie ontpopt zich als invasieve exoot

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 10 december 2020
80 sec


Platform Stop Invasieve Exoten roept Schouten op om de verkoop van Sisyrinchium californicum een halt toe te roepen

De gele bieslelie is binnen veel tuincentra's en online plantenshops te koop. Vanuit tuinen verspreidt het zich verder over Nederland. Volgens Nature Today begint het vrolijk gekleurde oeverplantje zich de laatste twee jaar invasief te gedragen. De plant is vooral in Zeeland invasief, waar het op schrale weides diverse inheemse orchidee soorten overwoekert.

Eric Hunt, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Eric Hunt, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Stichting platform Stop invasieve exoten heeft minister Carola Schouten van Natuur gevraagd om snel een verkoopverbod in te stellen voor de gele bieslelie. Deze uit Noord-Amerika afkomstige tuinplant wordt de laatste jaren steeds vaker in natuurgebieden gezien. Daar overwoekert de invasieve exoot orchideeën en andere zeldzame planten. Als de minister deze woekerplant opneemt in de wetgeving die zij momenteel voorbereidt voor de Japanse duizendknoop, kan een verkoopverbod voor de gele bieslelie al op 1 juli 2021 een feit zijn, aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het Platform.

Gele bieslelie

De gele bieslelie, Sisyrinchium californicum, is een tot 25 centimeter hoge plant met grasachtige bladen en gele stervormige bloemen. Verspreiding vindt plaats via zaad. De exotische tuinplant werd in 2007 voor het eerst in de Nederlandse natuur gevonden, op vier plekken in Zeeland en Brabant. In totaal werden toen 25 planten aangetroffen. De eerste jaren bleef het aantal locaties en het aantal gevonden planten laag, maar sinds 2017 is een exponentiële groei te zien. Inmiddels is de exotische woekerplant in bijna alle provincies gesignaleerd, en zijn dit jaar ruim 14.000 planten gevonden.


Groeiplaats

De gele bieslelie groeit op vochtige, schrale zandgronden, en overwoekert daar orchideeën zoals de moeraswespenorchis, de bijenorchis en de rietorchis. Maar ook andere zeldzame planten, zoals stijve ogentroost, bitterling, addertong en parnassia, verdwijnen door de invasieve exoot.


Stel nu verkoopverbod in

Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: 'De gele bieslelie is een tuinplant die door veel Nederlandse (web)winkels wordt verkocht, soms onder de naam 'bieslelie'. Vanuit de tuinen komen ze in de omgeving terecht. Hoe langer je wacht met een verkoopverbod, hoe meer schade de Nederlandse natuur van deze woekerplant ondervindt. En hoe duurder en ingrijpender het wordt om de plant te bestrijden. Nú is er een geweldige kans om de verkoop van de gele bieslelie snel aan banden te leggen. De minister is namelijk momenteel bezig om een verkoopverbod in te stellen voor de Japanse duizendknoop. De gele bieslelie kan zonder veel moeite aan de ontwerp-regelgeving worden toegevoegd, en meelopen in de wetgevingsprocedure. Dan kan het verkoopverbod al op 1 juli ingaan.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Pius Floris
Monday 14 December 2020
Wow. Dit artikel riekt naar plantenracisme. "Eigen planten eerst" Welke plant is inheems (autochtoon) en welek planten zijn uitheems en invasief? (allochtoon)? Hallo daar! het klimaat veranderd. De hele natuur veranderd. De mensheid heeft sinds haar bestaan met planten lopen slepen. Dat pakt niet altijd goed uit maar ook niet altijd verkeerd. En dat planten invasief zijn is natuurlijk wel een beetje lastig. Maar als wij de natuur veranderen neemt de natuur daar ook een voorbeeld aan. Net zoals de volstrekt onzinnige maatregel om de verkoop van Japanse duizendknoop te verbieden zal dat voor de gele bieslelie ook gelden. Ik oordeel niet over het invasieve karakter van planten. Maar hoe wil je de verspreiding van nieuwe planten, insecten, bomen en dieren zoals wolven en bevers dan in vredesnaam voorkomen? De natuur heeft ons echt niet nodig. Wij hebben de natuur nodig. En als buitenlandse planten ineens hier blijken goed te kunnen groeien is dat ook natuur. Dus is plantenracisme in mijn simpele optiek misplaatst.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER