Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

GKB komt met een pilot machine om herfstblad te mulchen in Rotterdamse stadsparken

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, woensdag 18 november 2020
75 sec


Veel boombeheerders is het al langer een doorn in het oog dat in de herfst al het gevallen blad uit onze parken en plantsoenen wordt geblazen en wordt afgevoerd. GKB heeft daarom op verzoek van de gemeente Rotterdam een zogenaamde bladmulcher ontwikkelt, die het blad ter plekke verwerkt tot voedsel voor de bomen, het gras en de verdere biodiversiteit.

GKB bladmulcher
GKB bladmulcher

Het idee voor de bladmulcher komt van de Rotterdamse Adviseur Bomen Ronald Loch. Hij wordt geciteerd op een interview op Rijnmond TV: 'Die jankende bladblazers die dan rondlopen, de machines die dan weer bergen bladeren moeten afvoeren. Dat zette mij aan het denken. We kregen ook klachten van mensen over de herrie en de vuiligheid. Van daaruit kwam het idee van de bladmulcher.'

De werking van de bladmulcher is zo simpel als wat: Een door een compact tractor getrokken aanbouwwerktuig neem het blad op en verkleint het tot een fractie die tussen het gras in kan vallen. Vervolgens is het aan de natuur om de bladresten verder zelf op te ruimen. Dat zal volgens Ronald Loch en directeur Arjan Kraaijeveld van de firma GKB snel genoeg gaan. Wormen en ander bodemleven trekken de bladresten de grond in waar het fungeert als waardevol voedsel voor bomen en gras.

Arjan Kraaijeveld over de machine: 'Mensen melden ons dat je net zo goed een klepelmaaier zou kunnen gebruiken om het blad te verkleinen. In principe klopt dat. Ook met een klepelmaaier versnipper je het blad, maar onze bladmulcher verkleint het blad in één werkgang drie keer en het blad is daardoor veel fijner.'


Wormen en ander bodemleven trekken de bladresten de grond in waar het fungeert als waardevol voedsel voor bomen en gras.

Fine tunen

Het basisidee van de machine is makkelijk. Dat wil niet zeggen dat de techniek ook per se makkelijk is. Het apparaat dat nu in Rotterdam wordt beproefd is daarom nu nog echt een pilotmachine. De machine wordt op dit moment nog bijna dagelijks uit elkaar gehaald om iets aan te passen. Daarom is de machine ook nog niet in de bedrijfskleuren van GKB gespoten. Het is verder nog niet bekend of de GKB bladmulcher als een standaard machine is het sortiment van GKB zal worden aangeboden.Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER