Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Wateroverlast wordt waterfun in gemeente Moerdijk

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, maandag 24 augustus 2020
101 sec


Nieuw park Zilvermeeuw: een complete speel- , beleef- en beweegplek

In Fijnaart is onlangs de laatste hand gelegd aan het plan rondom de speelplek locatie Zilvermeeuw: een complete speel- , beleef- en beweegplek. In een jaar is het gehele terrein aangepakt. Water- en zandspel, ontmoeten, balanceren, fitness, jeu de boules, klimmen & klauteren, groenbeleving en waterbeheer zijn met elkaar verweven.


Waterfun

In Fijnaart is men bekend met wateroverlast. In het ontwerp van de speelplek is dan ook een verbinding gelegd tussen het waterrijke gebied en het project 'Fijnaart Waterproof'. Er zijn allerlei elementen verwerkt om wateroverlast te beperken. En juist gebruik te maken van het water voor speelse oplossingen. Zo is een wadi onderdeel geworden van de speelplek door hier spannende balanceertoestellen en spiderstones overeen te plaatsen. Voor de speelplek is gekozen voor natuurlijke speel- en beweegtoestellen van FSC-gecertificeerd Robinia-hout uit de Adventure Play productlijn van Boerplay. Ook is er een watertoestel en met speciale watertegels en het water wat 'uit de muur' komt. Het overtollige water wordt op speelse wijze door de ondergrond, door de muur, naar het lagere gedeelte gebracht. Wat daar zorgt voor een verrassend watertafereel.


In het ontwerp van de speelplek is een verbinding gelegd tussen het waterrijke gebied en het project 'Fijnaart Waterproof'

Sport en bewegen

De sport- en fitness area kenmerkt zich door de gekleurde toestellen van gecoat aluminium. Hier is een mix aan sportieve mogelijkheden gecombineerd. Van calisthenics, tot fitnesstoestellen en een bike fit toestel. Tussen het sport- en speelgedeelte en de waterpartij is een speciale hardhouten bank tegen de halfronde muur aangebracht. Verder kan er een potje jeu de boules worden gespeeld op naastgelegen jeu de boulesbaan.


Vlonder

In de laatste fase van dit project is een vlonder van Azobé hardhout aangelegd bij de naastgelegen waterpartij door hoveniersbedrijf Vissergroen, zusterbedrijf van Boerplay. Op deze wijze wordt het water en het groen op een veilige manier toegankelijk gemaakt. Door gebruik van duurzaam hardhout kan hier voor lange tijd heerlijk van de natuurlijke omgeving worden genoten.


Bewonersparticipatie

Het gehele terrein is in nauwe samenwerking met de bewoners aangepakt. In het eerste stadium zijn er bewonersbijeenkomsten georganiseerd. Samen met de bewoners van Fijnaart is de speelplek tijdens deze bijeenkomsten uitvoerig besproken. Eerst zijn de locaties van de speelplekken onder de loep genomen evenals de leeftijdscategorieën, verdeling over en wensen voor de verschillende locaties. Op basis hiervan is een ontwerpschets gemaakt, waarop feedback kon worden gegeven. Vervolgens is op basis van deze wensen en behoeften het totaalontwerp verder uitgewerkt en uitgevoerd.



Bekijk het gehele project in bijgaande filmpje:


Verbinding

Willem Butz van Boerplay: 'Het resultaat is een prachtig multifunctionele generatieplek, waar jong en oud van kan genieten. Voor de sociale cohesie in de buurt van onmiskenbare waarde. Mensen komen weer bij elkaar en genieten allen op hun eigen wijze van deze speel-, sport- en beleefplek. Verbinding is het toverwoord gebleken, zowel door verschillende functies speels met elkaar te verbinden als ook de verbinding die het teweegbrengt tussen de verschillende gebruikers van dit park.'


Projectinformatie

Opdrachtgever: Gemeente Moerdijk
Ontwerp: Boerplay
Uitvoering: Boerplay & Vissergroen
Periode: fase 1: juni 2019, fase 2: augustus 2020


Watertegels en waterspel
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER