Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gemeente Gouda is uitgeroepen tot BovensteBeste Bermbeheerder 2020

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 17 juli 2020
127 sec


Boer Dirk Meerkerk uit Polsbroek kwam nipt als tweede uit de bus

André Kleinwee wint de titel BovensteBeste Bermbeheerder 2020. Boer Dirk Meerkerk uit Polsbroek kwam nipt als tweede uit de bus. Volgens de Vlinderstichting is André Kleinwee de verpersoonlijking van het goede bermbeheer van de gemeente Gouda: hij zet zich al bijna veertig jaar in voor de natuur, insecten en vlinders. De jury: 'Op veengrond, dus extra moeilijk om resultaat te boeken. Maar het lukt wél en de aanhouder wint.'

Stadsecoloog André van Kleinwee
Stadsecoloog André van Kleinwee

Kleinwee is in de jaren 80 begonnen met ecologisch bermbeheer. Bijna veertig jaar later bloeien de Goudse bermen voluit en zijn er allerlei orchideeënsoorten. De bermen vormen één grote ecologische hoofdstructuur, die weer verbonden zijn met grote natuurgebieden in en rondom de stad. André werkt nauw samen met productbeheerder Marieke van der Meer, die zorgt voor het reguliere onderhoud. Marieke kijkt altijd praktisch of iets mogelijk is". Ook de communicatie verzorgen zij samen: Kleinwee communiceert veel via twitter @ecolooggouda, zijn collega Van der Meer is verantwoordelijk voor alle communicatie over groen via de gemeentekanalen. Van der Veen heeft aan het eind van haar nominatie nog een wens: "Het zou geweldig zijn als we het belang van bloemen en planten over kunnen brengen op bewoners met versteende tuinen of alleen maar gras. Met aandacht van De Vlinderstichting krijgen we ongetwijfeld weer meer bereik om Gouwenaren te bereiken". Die wens is dus in vervulling gegaan.

Langs de Bloemendaalseweg, een voor scholieren belangrijke fietsroute waar auto’s taboe zijn, staan ze overal
Langs de Bloemendaalseweg, een voor scholieren belangrijke fietsroute waar auto’s taboe zijn, staan ze overal
Bijna veertig jaar later bloeien de Goudse bermen voluit en zijn er allerlei orchideeënsoorten

Hooilandbeheer Utrecht

Dirk Meerkerk - of Boer Dirk zoals hij vaak wordt genoemd - verzorgt al vele jaren in de gemeente Utrecht het ecologisch maaibeheer in de vorm van hooilandbeheer. De jury: 'Door het beleid van de gemeente krijgt Dirk de kans om het op zijn eigen(wijze) manier te doen. Een prima vent met een aansprekende werkwijze. Werkt veel met vrijwilligers.' Harmke van Dam is een van de vele mensen die hem genomineerd hebben: 'Hij is een uitstekende intermediair tussen bewoners, gemeente en aannemer. Zo is hij heel enthousiast en stimulerend waardoor een groeiende groep omwonenden en vrijwilligers meehelpt met het hooien. Andersom is hij ook behulpzaam en flexibel en hij denkt goed mee met de wensen en initiatieven van omwonenden.' Ook Hans van Lunteren prijst zijn contacten met de bewoners: 'Doordat Dirk Meerkerk met zijn paard en wagen een verschijning is in het Utrechtse groenonderhoud weet hij de aandacht op zijn ecologische maaiwerkzaamheden te vestigen wat al snel tot vragen en een gesprek leidt. Onvermoeibaar staat hij de mensen te woord. Een authentieke ambassadeur van ecologisch, kleinschalig bermbeheer.'


Boer Dirk in overleg met inwoners van Utrecht - foto Wim Horst
Boer Dirk in overleg met inwoners van Utrecht - foto Wim Horst
Dirk is een uitstekende intermediair tussen bewoners, gemeente en aannemer

Bermbeheer voor biodiversiteit

De verkiezing BovensteBeste Bermbeheerder 2020 is een initiatief van De Vlinderstichting in samenwerking met Stichting Groenkeur. Titia Wolterbeek, directeur van de Vlinderstichting: 'Er kan helaas maar één winnaar zijn. Want veel gemeenten en andere organisaties, en ook particulieren, zijn heel goed bezig met bermbeheer, gericht op biodiversiteit. Dat blijkt wel uit het grote aantal genomineerden. We hopen dat deze verkiezing een stimulans is voor andere bermbeheerders om zich ook in te zetten voor de biodiversiteit in stad en dorp.' Kleurkeur, het keurmerk om opdrachtgevers (gemeenten, provincies en waterschappen) en opdrachtnemers (aannemers, groenbedrijven) aan te zetten tot insectenvriendelijk beheer, kan daarbij een steun in de rug zijn.


Jury

De jury bestond uit Patrick Jansen (Wageningen Universiteit), Lodewijk Hoekstra (tv-tuinman), Dick Oosthoek (Stichting Groenkeur) en Anthonie Stip en Albert Vliegenthart (De Vlinderstichting). Titia Wolterbeek reikt op 17 juli 2020 de prijs, een houtsculptuur gemaakt door houtdraaier Otto Koedijk, initiatiefnemer van de verkiezing, uit. Andere genomineerden die hoog zijn geëindigd zijn de gemeenten Noordoostpolder, Maasgouw, Utrecht, Gemert Bakel en Goes en Stadsdeel Oost Amsterdam.

In de nieuwste editie van Vakblad Stad en Groen verschijnt een interview met André Kleinwee. Binnenkort bij u op de mat. Alvast hier te lezen.

LEES OOK
Veeleisende orchideeën sieren bermen in Gouda
07-08-2020 | ARTIKEL
289 sec

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER