Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Plussen voor maaidek-hakselaar-combi

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, dinsdag 2 juni 2020
62 sec


Met de trommelhakselaar is er minder kans op verstopping, wordt de bunker beter gevuld en kan er sneller gewerkt worden

Om te voorkomen dat dunner materiaal de afzuigpijp van hun Hagenprofi Power RM 1250 Pro-maaidek blokkeert, kwam het team van Dabekausen met slim idee. Ze monteerden de hakselunit van een versnipperaar op het maaidek. Dat geeft de Generatie II (Gen II) een flinke boost.


Dabekausen heeft voor het knippen van hagen, die tussen onderhoudsbeurten door tot wel 80 centimeter lang en 15 millimeter dik kunnen worden, het Power RM 1250 Pro-maaidek van Hagenprofi. Dit maaidek heeft vier messen en een werkbreedte van 1,25 meter en kan plantmateriaal tot een diameter van 25 millimeter aan. Hoewel klein, is er een kans dat lange takken tot verstoppingen leiden.

Om dat te voorkomen, kwam het team van Dabekausen in Echt met het idee een hakselunit van een versnipperaar op het maaidek te monteren. Niet te groot en niet te zwaar: een rotorhakselaar met tegenmes met een doorlaat van 120 millimeteren een breedte van 320 millimeter.

Proefdraaien

Afgelopen najaar heeft Dabekausen proefgedraaid. Hoewel er wel wat extra geluid ontstaat, bleek uit de duurtests dat de toevoeging van de versnipperaar meer bracht dan alleen minder verstoppingen. Door alles vooraf te versnipperen, 'vloeit' het plantmateriaal veel gemakkelijker door de afzuigpijp en wordt de bunker dus ook beter gevuld dan met grover materiaal. Afhankelijk van het materiaal gaat het volgens Dabekausen om een kwart tot een derde hogere vullingsgraad.


Een ander winstpunt is dat, omdat de kans op verstopping kleiner is, de machinist sneller kan rijden. In de praktijk ligt de werksnelheid gemiddeld tussen de 1,5 en 3,5 km per uur. Dat vertaalt zich naar een mogelijke capaciteitswinst van dertig tot vijftig procent.

Inmiddels heeft Dabekausen groen licht gegeven voor de opbouw van de hakselaar en lopen de eerste productieversies. De eerste exemplaren worden dan ook klaargemaakt voor uitlevering voor het komende maaiseizoen. De hakselaar is optioneel en kan op de laatste generatie RM 1250 Pro (vanaf 2019) gebouwd worden, ook achteraf.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER