Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Verkoopverbod Japanse duizendknoop op z'n vroegst januari 2021

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 12 mei 2020
82 sec


Stichting platform Stop invasieve exoten vreest extra vertraging

Minister Carola Schouten heeft de Tweede Kamer gemeld dat er in navolging van een massaal gesteunde motie een verkoopverbod komt voor Japanse duizendknoop. Dit verbod zal volgens Schouten op zijn vroegst 1 januari 2021 in werking treden.


Verbod hangt samen met Omgevingswet

Een dergelijk verbod zou tot voor kort worden geregeld in de Wet natuurbescherming (Wnb). Deze wordt echter niet meer gewijzigd in verband met de omzetting van natuurregelgeving onder de Omgevingswet. Het ingaan van het verkoopverbod hangt kortom samen met de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Een wet die al meermaals vertraging heeft opgelopen.


Onhaalbaar

Stichting platform Stop invasieve exoten meent dan ook dat de genoemde datum van Schouten absoluut onhaalbaar is. Stientje van Veldhoven heeft immers al eerder aan de Tweede Kamer laten weten dat de Omgevingswet niet op 1 januari 2021 in werking zal treden. Voorzitter van platform Stop invasieve exoten Wilfred Reinhold vermoedt dat het uitstel zeker een half jaar gaat duren en misschien wel langer. 'Een verkoopverbod per 1 januari 2021 is uitgesloten. Het komt er niet eerder dan 1 juli 2021, en mogelijk nog veel later. Het is natuurlijk goed nieuws dat minister Schouten eindelijk heeft besloten om de verkoop van Japanse duizendknoop te verbieden, maar het is erg jammer dat het nog zo lang duurt. Veel langer dan de Tweede Kamer wilde, en ook langer dan de termijn die ze aan de Kamer heeft voorgespiegeld. Het minste wat de minister nu alvast zou moeten doen, is om de verkopers te wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, en om de consumenten op te roepen deze woekerplanten niet te kopen.' Aldus Reinhold.


'Het is natuurlijk goed nieuws dat minister Schouten eindelijk heeft besloten om de verkoop van Japanse duizendknoop te verbieden, maar het is erg jammer dat het nog zo lang duurt'

Achtergrond

Minister Schouten stond nooit achter een verbod op de verkoop van Japanse duizendknoop. Dit heeft ze meermaals aangegeven. Ook nadat onderzoek van dit vakblad uitwees dat veel bloemisterijen en bloemenveilingen nog levende stokken Japanse duizendknoop verkochten. Uiteindelijk stemde Schouten toch in met een verkoopverbod, nadat een motie van Kamerlid Laura Bromet (Groen Links) in december 2019 vrijwel massaal werd gesteund. In de motie werd gesproken over een verkoopverbod per 1 maart 2020.


UPDATE

Inmiddels is bekend dat nieuwe datum waarop de Omgevingswet in moet gaan 1 januari 2022 wordt. Dit betekent dat het verkoop verbod op de Japanse Duizendknoop nog even op zich laat wachten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER