Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Van boomwortel tot duizendknoop

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, maandag 4 mei 2020
257 sec


Lastige wortels of besmette grond? King Rootbarrier weet raad.

Hoewel de positieve effecten van groen de nadelen ver overstijgen, zijn er wel degelijk momenten waarop het de nodige kopzorgen oplevert, met name in de stedelijke omgeving. Dat varieert van onkruidsoorten en invasieve exoten die groeien waar ze niet thuishoren, tot vegetatie die met haar houtige ledematen her en der het grijs van straten en gebouwen aantast. King Rootbarrier belooft met zijn producten die hinder te omzeilen.


Het vinden van de juiste balans tussen groen en grijs in onze steden staat tegenwoordig hoog op de agenda. In de praktijk betekent dat dat er meer van het één (lees: het groen) moet komen en minder van het ander (het grijs). De lijst van positieve effecten van vergroening is immers lang en velen van ons kennen hem onderhand uit het hoofd: het is goed voor ons humeur, zorgt voor verkoeling in tijden van hittestress, neemt onder meer broeikasgas (CO₂) op, vangt fijnstof af en vormt een buffer voor het hemelwater dat periodiek met bakken uit de lucht komt.

Maar het is niet altijd even eenvoudig om groen te hebben in steden. Met name bomen, die tegelijk ook de meeste positieve effecten leveren, kunnen voor hinder zorgen. Vooral de wortels zijn af en toe lastig: laat je ze ongecontroleerd de vrije loop, dan kunnen ze (ernstige) schade aan onder meer kabels, leidingen en wegen veroorzaken. Om dit en andere 'groene kopzorgen' in de kiem te smoren, legt King Rootbarrier zich toe op de ontwikkeling, productie en distributie van duurzame oplossingen tegen onkruid en wortelopdruk. Vakblad Stad + Groen sprak met Sean Helmus van King Rootbarrier over twee recente projecten, waarbij met producten uit het uitgebreide assortiment een gezonde en veilige groene omgeving werd gecreëerd.


Dreigende worteldruk in Dronten

Het eerste project waar Helmus ons over vertelt, is er een in opdracht van de provincie Flevoland, in de gemeente Dronten. Het project betreft een bomenstrook langs de N307, die de gemeente in het westen met Lelystad en in het oosten met Kampen verbindt. Over een aaneengesloten afstand van 700 à 800 m, pal langs de weg, plantte de provincie pakweg elke 6 m een mooie eik, in totaal ongeveer 110 bomen.


'En die eiken gaan wortelen', kopt Helmus in. De bomen, die bij het schrijven van dit artikel net geplant waren, begonnen klein, maar groeien uit tot mooie grote exemplaren. En als bomen groeien, groeien ook de wortels. Helmus: 'Over een aantal jaar zijn de wortels erg lang. Als er dan niks gedaan wordt, kan dat voor flinke hinder zorgen. Wortelopdruk, waarbij onderliggende wortels het wegdek plaatselijk omhoog duwen, is daar een voorbeeld van. Maar ook met oog op de kabels en leidingen die langs de weg in de grond liggen, was het noodzakelijk om de wortels van deze bomen gecontroleerd te laten groeien.'


Geen wonder dus dat de provincie vorig jaar, enige tijd na de aanleg van de weg en nog vóór het planten van de bomen, besloot Rootbarrier-schermen in de grond te laten plaatsen. 'Voor dit project is gekozen voor de Rootbarrier Rollrib', vertelt Helmus. De Rollrib is een wortelgeleidingssysteem op rol, dat wortelopdruk tegengaat door de wortels actief naar beneden te sturen. Dat voorkomt wortelopdruk en houdt nabijgelegen kabels en leidingen vrij. Helmus: 'Door wortelopdruk te voorkomen, en dus de hobbels in het wegdek die daardoor veroorzaakt kunnen worden, wordt de verkeersveiligheid gewaarborgd. Bovendien blijven kabels en leidingen zo ook bereikbaar.'

Voor de plaatsing van de Rollrib door totaalaannemer Krinkels bv, locatie Nagele, werd met de Combidrain een sleuf in de grond gefreesd. De keuze voor de Rootbarrier Rollrib in plaats van wortelplaten, die eveneens geleidend werken, was volgens Helmus eenvoudig: 'De RollRib kun je eenvoudig uitrollen; wortelplaten moet je in elkaar schuiven. In veel gevallen is dat prima, maar over zo'n grote afstand als deze is een rol veel makkelijker te installeren.'


Rootbarrier Rollrib-wortelgeleiding

Rootbarrier Rollrib is een wortelgeleidingssysteem op rol, gefabriceerd uit 1,5 mm dik HDPE. Het is ondoordringbaar voor wortels, resistent tegen bacteriën en de meeste chemicaliën en 100 procent recyclebaar. De Rollrib heeft verticale geleidingsribben die functioneren als grondverankering, waardoor (boom)wortels het doek niet naar boven kunnen opdrukken en de wortels gecontroleerd naar beneden worden geleid.

Door de verschillende lengtes van 21 en 75 m is dit systeem eenvoudig en sneller te installeren dan alternatieve producten. Bovendien is de Rollrib gemakkelijk op de gewenste lengte te snijden dankzij de snijlijn die zich op iedere meter van de rol bevindt. De Rollrib kan eenvoudig en snel met de meegeleverde schroeven bevestigd worden. De Rollrib wordt verticaal ingebouwd en kan dankzij de geleidingsribben om de 18 cm zowel lineair als vierkant of rondom de boom worden geplaatst.

Eigenschappen:
• Verkrijgbaar op rol met een lengte van 21 en 75 m
• Flexibele toepassing: lineair, rondom en vierkant
• Snel en eenvoudig te snijden en plaatsen
• Te gebruiken op korte afstand van de boom
• De 90°-geleidingsribben leiden de boomwortels gecontroleerd naar beneden
• Afstand tussen de ribben: 18 cm, ribhoogte: 2,5 cm
• Eenvoudig op gewenste lengte te snijden dankzij snijlijn op iedere meter

Duizendknoopgrond

Naast oplossingen tegen wortelopdruk ontwikkelt King Rootbarrier ook producten om op een duurzame manier onkruid aan te pakken. Het tweede project waarover we Helmus spreken, is daar een voorbeeld van. Het betreft een project langs de A28 bij Harderwijk in de provincie Gelderland, waar de invasieve Japanse duizendkoop de aanleg van een nieuwe woonwijk belemmerde. Vanwege de aanwezigheid van deze invasieve exoot mag de gemeente de grond niet zomaar afvoeren. 'De gebruikelijke opties zijn: ofwel de grond naar een verbrandingsoven brengen, ofwel storten op een aangewezen plek na reiniging. In beide gevallen is het kapitaalvernietiging', legt Helmus uit. 'Beide opties kosten namelijk een heleboel geld en de grond ben je kwijt.'Dus werd er voor een alternatief gekozen, waarbij de grond dankzij het onkruiddoek van Rootbarrier, Plantex Platinium, wél gebruikt kon worden: als fundering van de geluidswal die de nieuwbouwwijk (Harderweide) van de A28 scheidt. 'De geluidswal is aangelegd in samenwerking met Hoornstra Infrabouw en Loohorst Landscaping. Er werd begonnen met vlakke grond, waarop de besmette grond werd gestort, gewikkeld in het onkruiddoek', legt Helmus uit. 'Dankzij Plantex Platinium kreeg dat materiaal, dat anders onbruikbaar zou zijn, toch een functie.'

Voorheen werden de naden van het onkruiddoek met lijm gesloten, maar tegenwoordig is dat anders, vertelt Helmus. 'Met een soort grote, industriële naaimachine, een techniek afkomstig uit de kunstgrasindustrie, kunnen we nu op locatie nauwkeurig en snel lange stroken van het doek sluiten. De aannemers hoeven zich dus alleen met de grond bezig te houden.' Het belang van goed gesloten naden is overigens groot. Planten die uit de resten in de grond kunnen uitgroeien tot volwassen exemplaren, kunnen door openingen naar buiten groeien. 'Wil je in één keer van je duizendknoopgrond af en heb je een locatie waar je maar één keer bij hoeft, dan is een onkruiddoek als Plantex Platinium een heel goede oplossing', besluit Helmus.

'Duizendknoopdoek' Plantex Platinium

Plantex Platinium is een bondgenoot in de strijd tegen Japanse duizendknoop, kweekgras, heermoes, berenklauw en andere schadelijke en agressieve planten. Het product is ontwikkeld voor ondiepe toepassingen met een essentiële afdekking van ten minste 20 cm. Met dit intrinsiek sterke, hoogwaardige materiaal zijn maaien en onkruidverdelgers niet meer nodig, en doordat het water en lucht doorlaat, blijft de bodem gezond en stabiel en is de waterafvoer gewaarborgd.

Het onopvallende materiaal zorgt voor een gebied dat vrij is van ongewenste vegetatie en is onderhoudsarm. Hoewel Plantex Platinium zeer betrouwbaar is, blijft het belangrijk om onder andere overlappende naden te inspecteren. In enkele gevallen kan het voorkomen dat onkruid, ondanks het voorbehandelen van de grond, door het doek groeit.

Eigenschappen:
• Belastbaar, sterk en flexibel
• Bewezen effectieve en betaalbare onkruidbestrijding
• Snel en eenvoudig te plaatsen, makkelijk te knippen, rafelt niet
• Vrij van chemicaliën
• Volledig recyclebaar, gemaakt van 100% polypropyleen, thermisch gebonden
• 35 jaar garantie* op het intact blijven van de structuur bij minimaal 20 cm gesloten afdekking met schone aarde/grond (*volgens garantievoorwaarden)

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER