Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Elf 'gekken' die de groensector kleur geven

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 26 december 2019
459 sec


Wie wordt Greenfluencer van 2019? Stem mee!

Wie durfden in 2019 hun hoofd boven het groene maaiveld uit te steken? NWST presenteert u de elf dapperste en innovatiefste mannen en vrouwen uit de groene sector, van CEO tot wethouder. Wie durfden er voorop te lopen bij de belangrijkste thema's van 2019? Wie is volgens u Greenfluencer van 2019?

Anja Kanters
Anja Kanters

Iedereen weet dat de hoogste bomen de meeste wind vangen. Het is dan ook verleidelijk om je hoofd laag te houden, zeker in Nederland, waar normaal al gek genoeg is. Dit gold niet voor onderstaande elf mannen en vrouwen. Zij zwommen tegen de richting in én gaven de groensector een stem en kleur. En waarom elf, vraagt u? Elf is het gekkengetal, het is één minder dan twaalf, het getal van perfectie. Vooroplopen gaat zelden perfect; een gezonde portie lef is hierbij hoognodig. De redactie heeft een shortlist van elf namen geselecteerd; een van hen wordt Greenfluencer van het jaar. Wie? Dat kunt u mede bepalen door hier te stemmen. Uw stemt telt voor 75 procent mee. Stemmen kan nog tot 13 januari 2020!

Anja Kanters van Donker Groep - personeelsbinding

We trappen af met Anja Kanters, algemeen directeur van Donker Groep. Kanters geeft personeel de mogelijkheid om te participeren in Donker Groep. Dit jaar heeft ze 75 procent van de aandelen vrijgegeven voor medewerkers, zodat er naast figuurlijk ook letterlijk eigenaarschap bestaat. 'Als een huidige of toekomstige medewerker mede-eigenaar is, is hij of zij veel meer betrokken bij het bedrijf. Voor degenen die dat te ingewikkeld vinden, hebben we ook een winstdelingsregeling. Want meedoen is ook echt meedelen bij ons', zo verklaart Kanters. Volgens Kanters hebben zij die vooruitkijken de toekomst. En zo is het maar net. Een dappere beslissing, in tijden waarin goed personeel schaarser is dan schone grond.


Arnold Tuytel

Arnold Tuytel - de pfas-crisis

Dit brengt ons direct op kanshebber nummer twee: Arnold Tuytel, een van de kartrekkers van Grond in Verzet. Want zeg je 2019, dan zeg je pfas. De wonderlijke stofjes uit de antiaanbakpannen zetten de grondhandel op slot. Of beter gezegd, het tijdelijk handelingskader pfas zorgde daarvoor. Hoveniers moffelden restjes grond weg, grote grondprojecten vielen stil en grondbanken gooiden de poort dicht. Tuytel boog zijn hoofd niet en besloot om samen met mede-initiatiefnemer Klaas Kooiker Grond in Verzet op te richten. Tuytel werd een van de belangrijkste gezichten van het verzet; van ondernemer werd hij een soort vakbondsman.


Henry Kuppen
Henry Kuppen

Henry Kuppen - de eikenprocessierups

Een ander belangrijk thema van afgelopen jaar is de eikenprocessierups. Want íedereen had jeuk in 2019; de brandharen vlogen in het rond. Bestrijders draaiden overuren en het woord EPR-cowboy werd gelanceerd. Mede dankzij de kennis van Henry Kuppen kan de groensector zich onderscheiden van de cowboys. Kuppen werd al langer Mister EPR genoemd, een titel die hij droeg als geuzennaam en waarvan hij hoopte deze langzaamaan te kunnen afschudden. Hier op de redactie zijn we bang dat dit nooit meer gaat gebeuren, maar zonder Kuppen zouden we cruciale informatie over bestrijding, monitoring en beleid rondom de eikenprocessierups missen. Minister Schouten voelde deze zomer de bestuurlijke druk (of jeuk) en richtte pardoes een nieuw Platform Processierups op. In sneltreinvaart werden een landelijke website en een tijdelijke leidraad uit de grond gestampt, beide mede dankzij Kuppen.


Stientje van Veldhoven - Green Deal Sportvelden
Stientje van Veldhoven - Green Deal Sportvelden

Stientje van Veldhoven - Green Deal Sportvelden

De Green Deal Sportvelden hield de gemoederen dit jaar flink bezig in de sport- en golfsector. Tussen alle sterke taal van sportbonden, brancheorganisaties en marktpartijen die voor uitstel van een verbod op chemische middelen pleitten, regeerde voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) met harde hand. Dat leverde kolderieke taferelen op. We gaan terug naar mei 2019. De sportbonden kondigen luidkeels aan dat de Green Deal Sportvelden met vijf jaar verlengd wordt, omdat een verbod op chemie in 2020 voor hen te vroeg komt. Zij hadden echter niet gerekend op de maatschappelijke onrust die deze mededeling met zich mee zou brengen. 'Nog vijf jaar gif op sportvelden', kopte De Volkskrant al snel. Koren op de model van staatssecretaris Van Veldhoven, die de bonden direct terugfloot en aangaf vast te houden aan een verbod op chemie in 2020. Dat komt er dus gewoon in 2020, of de bonden het nu willen of niet. De sportbonden kregen zo de Green Deal-deksel op de neus. De daadkracht van Van Veldhoven maakt haar tot een van de Greenfluencers van 2019. Want wat de sector ook wil: de politiek heeft altijd het laatste woord.


Toon Ebben
Toon Ebben

Toon Ebben - groene marketing

Als je het hebt over kleur geven aan de sector, heb je het over Ebben Boomkwekerij. Behalve dat ze bomen leveren over de hele wereld, verschijnt op ieder event een felgele Amerikaanse schoolbus van de boomkweker. In de bus is altijd een programma vol interessante lezingen, met als gemeenschappelijke factor: bomen zijn belangrijk. Toon Ebben snapt hoe goede marketing eruitziet en laat in het proces iedereen kennismaken met zijn aanstekelijke liefde voor bomen.


Boudewijn Revis - natuurinclusief bouwen

Een van de modewoorden van 2019 was natuurinclusief bouwen. Een mooie ontwikkeling, die de waarde van groen onderschrijft en de groensector de kans geeft om eerder in het bouwproces aan de tafel te zitten. Zo werd recent nog een brief naar het kabinet gestuurd met een oproep om natuurinclusief bouwen wettelijk als norm vast te leggen. De Haagse wethouder Boudewijn Revis liep hierin voorop. Hij ontwikkelde begin dit jaar samen met adviesbureau Arcadis een puntensysteem voor groen- en natuurinclusief bouwen en haalde daarmee het landelijke nieuws. Het puntensysteem moet projectontwikkelaars duidelijkheid geven en laat hen tegelijkertijd vrij om hun eigen groene keuzes te maken. Hierdoor is groen niet langer een sluitpost, maar wordt het integraal meegenomen. Een mooie ontwikkeling, die wij toejuichen.


Lodewijk Hoekstra

Lodewijk Hoekstra - stem en gezicht van de groensector

Dit brengt ons direct op de volgende genomineerde: Lodewijk Hoekstra. Als je groen zegt in combinatie met influencer, dan kun je niet anders dan uitkomen bij Lodewijk Hoekstra. De tv-tuinman en duurzaamheidsstrijder springt keer op keer op de bres voor groen en duurzaamheid. Hij geeft de sector een duidelijke stem en een gezicht. Hij verzorgt workshops en lezingen en houdt zich permanent bezig met de promotie van een groene en duurzame leefstijl. Dit doet hij zowel voor de zakelijke als de consumentenmarkt. Hoekstra was als mede-eigenaar van NL Greenlabel ook een van de initiatiefnemers van bovengenoemde brief om natuurinclusief bouwen als wettelijke norm vast te leggen. Hoekstra is met recht een groene koploper te noemen.


Nicolas de Schutter

Nicolas de Schutter - kennisdeling in golf en sport

Er is maar één manier waarop we in de groene sector slimmer kunnen worden: door kennis met elkaar te delen. Een mooi voorbeeld van een voorloper op het gebied van kennisdeling is de Vlaming Nicolas de Schutter. De Schutter is actief als hoofdgreenkeeper op een golfbaan in België. Via LinkedIn en Facebook houdt hij zijn netwerk op de hoogte van het reilen en zeilen op zijn golfbaan. En hij doet nog veel meer. De Schutter werkte in juni dit jaar als vrijwilliger op een van de grootste golfbanen ter wereld in Amerika en bezocht seminars in binnen- en buitenland. Al zijn activiteiten zet hij op papier, zodat vakgenoten er ook iets van opsteken. Tijdens zijn werkweek in de VS hield hij bijvoorbeeld vrijwillig een dagelijks blog bij voor vakblad Greenkeeper. Op bezoek bij een seminar in Kopenhagen? Ook dan kunnen we een e-mail van Nicolas verwachten met een uitgebreid verslag voor degenen die het gemist hebben. 'Sharing is caring', luidt naar eigen zeggen zijn motto. Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Want van de manier waarop Nicolas kennis deelt, kan iedereen wat leren.


Eric van Roekel

Eric van Roekel - redder van kunstgrassector met zijn recyclingbedrijf

Met het wegvallen van Tuf en Vink ontstond er een acuut probleem voor kunstgrasaannemers en -fabrikanten. Eric van Roekel bracht verlichting als directeur GBN-AGR (AGR staat voor artificial grass recycling). GBN-AGR werd begin 2019 opgericht om een oplossing te bieden voor kunstgrasrecycling op de Nederlandse markt. De missie van de GBN Groep, waarvan GBN-AGR deel uitmaakt, is helder: earth overshooting uitbannen door afvalstromen één voor één circulair te maken. Een van die afvalstromen is kunstgras, waarvan jaarlijks tonnen gerecycled moeten worden. GBN-AGR nam in 2019 het complete proces van kunstgrasrecycling op zich. De kunstgrassector kan weer opgelucht ademhalen.


Gerrit Nieuwenhuizen en Jeroen van de Ven

Gerrit Nieuwenhuizen en Jeroen van de Ven - bestrijding invasieve exoten

In de groensector groeit de aandacht voor bestrijding van invasieve exoten, met name rondom Aziatische duizendknopen. Gerrit Nieuwenhuizen en Jeroen van de Ven haalden dit jaar meerdere malen het landelijke nieuws als bestrijders van de 'horrorplant' met hun nieuwe apparaat de Rootwave. Vakblad Stad en Groen schreef als allereerste in december 2018 over de Nederlandse lancering van het apparaat. De Rootwave bestrijdt op gerichte wijze wortelonkruiden door het toebrengen van een flinke stoot elektriciteit. De Rootwave maakte een vliegende start in 2019; het apparaat werd massaal aangeschaft door groene aannemers, hoveniers en zelfs projectontwikkelaars. De Engelse producent keek met verbazing hoe de heren van Ramm de Rootwave hier aan de man brachten. In de zoektocht naar dé nieuwe methode om duizendknopen te bestrijden, stal de Rootwave dit jaar de show, met slechts weinig wetenschappelijk bewijs. Maar Nieuwenhuizen en Van de Ven hebben de sector weten te overtuigen. Iedereen aan de Rootwave!


Jaap Smit

Jaap Smit - geeft de Floriade kleur

De Floriade is niet weg te denken uit de groene sector; het is de belangrijkste wereldwijde tuinbouwtentoonstelling. Floriades kunnen echter altijd rekenen op een hoop weerstand en politiek gekonkel. Het vraagt dan ook moed om jezelf hieraan te verbinden. Jaap Smit deed het: hij is als dendroloog verantwoordelijk voor de boomselectie van het arboretum op het terrein van de Floriade 2022, een prachtige etalage voor de boomkwekerijsector. Smit denkt hierbij niet alleen aan de Floriade; hij wil dat 'zijn' bomen ook ver na de tentoonstelling nog floreren. Hij adviseert over alle maatregelen en werkzaamheden die voor, tijdens en na de opbouw worden ondernomen met betrekking tot de bomen. Want zeg nou zelf, een Floriade zonder bomen zou behoorlijk kleurloos zijn, toch?


De groene beloftes van 2020

Eind december is niet alleen een tijd van terugblikken, maar ook van vooruitkijken. Want wie gaat de groene kar trekken in 2020? Wij merkten alvast een paar hoopgevende groene beloftes op.

Dick Oosthoek

Dick Oosthoek - Groenkeur

Een van deze beloftes is Dick Oosthoek van Stichting Groenkeur. Oosthoek staat sinds tweeënhalf jaar aan het roer bij Groenkeur en de verandering is merkbaar. Op innovatieve en enthousiaste wijze zet hij Groenkeur sterk terug in de markt. Groenkeur onderscheidt zich door kennisdeling en krachtenbundeling in de groene sector, want duurzame kwaliteit wordt een steeds belangrijker criterium bij aanbestedingen. Professionals kunnen zich mede dankzij de inspanningen van Oosthoek onderscheiden.


Gerard Nijhoving - Senbis Polymer Innovations

Het groenste bedrijf in de sportveldensector is momenteel waarschijnlijk Senbis, het bedrijf van Gerard Nijhoving. Dit bedrijf uit Emmen zet zich in voor duurzame sportvelden en is in korte tijd uitgegroeid tot een bekende naam in de branche. Senbis werkt aan twee projecten: biologisch afbreekbare infill en een composteerbare kunstgrasmat. Met de infill, die Greenfill heet, is inmiddels een eerste pilotveld gebouwd. Dat was onder meer mogelijk door subsidie van de provincie Drenthe. Voor het tweede project, de composteerbare kunstgrasmat, werkt Senbis samen met gevestigde namen in de markt. Het ministerie van VWS heeft dit project fors beloond met subsidie. 2020 belooft dan ook een spannend jaar te worden voor Senbis, waarin de composteerbare mat verder ontwikkeld wordt en duidelijk wordt of Greenfill toekomst heeft.


Nico Tillie

Nico Tillie - Urban Ecology TU Delft van de Vogelbescherming

De stad is een stedelijk landschapssysteem. Volgens Nico Tillie van de sectie landschapsarchitectuur aan de TU Delft ligt de uitdaging erin om binnen dat systeem niet alleen milieu-uitdagingen aan te pakken, maar om tegelijkertijd de stad leefbaar te maken en houden. Dat kan alleen door opgaven synergetisch op te pakken. Een conclusie die Tillie trok in zijn proefschrift in 2018. In 2019 werd Tillie aangesteld als research fellow binnen Urban Ecology van de Vogelbescherming om een Urban Ecology groep op te zetten aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Stadsecologie is razend belangrijk in een wereld die verstedelijkt. Het was dan ook opmerkelijk te noemen dat de wetenschap stadsecologie nog niet als samenhangend geheel werd onderwezen op Nederlandse universiteiten. Tillie gaat hier verandering in brengen, we kijken uit naar de ontwikkelingen van 2020 rondom zijn Urban Ecology groep.


Jelle Hilarius - verduurzamen van de sportindustrie

Wattage BV, een bedrijf uit Zwolle, ontwikkelt momenteel een flexibel en oprolbaar zonnepaneel dat gebruikt kan worden op kunstgrasvelden. Jelle Hilarius, volleyballer en oprichter van Wattage BV, kreeg zijn idee om energie op te wekken op sportvelden een aantal jaar geleden tijdens een hackathon. Vervolgens haalde hij subsidie binnen om het idee verder uit te werken. Met de oprolbare zonnepanelen wil hij energie opwekken op het moment dat kunstgrasvelden niet bespeeld worden. Dat is vaak overdag, tijdens zonrijke uren, en daar wil Hilarius van profiteren. In mei 2020 wil Hilarius het volledige, werkende systeem presenteren.


Marcel Nijssen
Marcel Nijssen

Marcel Nijssen - Bayer

De vergroening grijpt om ons heen, zo ook bij Bayer. 'Bayer wil zijn portfolio met groene middelen graag uitbreiden en samen met de praktijk werken aan een optimale inzet van deze middelen', aldus Marcel Nijssen, namens Bayer actief in de golf- en sportmarkt. Bayer was in 2019 een van de partijen die meedeed aan de SBIR-oproep 'milieuvriendelijke sportvelden', en Nijssen was daar medeverantwoordelijk voor. Met het idee om emelten en engerlingen - soorten die veel schade aan een grasmat veroorzaken - biologisch te bestrijden met schimmels, haalde Bayer subsidie binnen van het ministerie. Een mooie prestatie; het chemiebedrijf behoort daarmee in één klap tot de groene koplopers in de sportsector. Nijssen heeft zich het afgelopen jaar ook meerdere keren hardgemaakt voor duidelijkheid rond de Green Deal Sportvelden. Hij zorgt daarmee voor een frisse wind in deze politiek getinte discussie.


Stemmen kan HIER tot 13 januari 2020.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Jeanine Jonker
Friday 27 December 2019
Ik stem op Boudewijn Revis, er is voor de groene sector veel winst te behalen bij natuur inclusief bouwen. Groene wanden en groene daken nog veel m² te gaan in ons dichtbevolkte landje.
Elisabeth Klene
Sunday 29 December 2019
Ik stem op Lodewijk Hoekstra voor zijn enthousiaste manier om groen in de stad te brengen
Kim
Sunday 29 December 2019
Ik stem op Lodewijk Hoekstra.
Klaas Kooiker
Sunday 29 December 2019
Ik stem op Arnold Tuytel!
Steven
Sunday 29 December 2019
Ik stem op Arnold Tuytel
Werner DUPON
Monday 30 December 2019
Ik stem op NICOLAS DE SCHUTTER
Cor Spronk
Monday 30 December 2019
Ik stem op Arnold Tuytel.
Roy van Melis
Monday 30 December 2019
Ik mis de ondernemer die werkelijk meer kleur geeft aan stad en land.
Ik zie veelal sportvelden en exotenbestrijding.
Bedrijven die ECHT kleur toevoegen zijn vergeten.
Ik noem even een Griffioen vaste planten kweker en Lageschaar Vaste planten
Denise Noslin
Monday 30 December 2019
Ik stem op Nico Tillie, vanwege zijn bevlogenheid en inzet als het gaat om urban ecology. We all benefit!
Nico Tillie
Monday 30 December 2019
Angelina Popova
Monday 30 December 2019
I vote for Nico Tillie
Frits van loon
Tuesday 31 December 2019
Een man met tomeloze inzet voor alles wat met groen en duurzaamheid te maken heeft!
Jui Deuskar
Tuesday 31 December 2019
I vote for Nico Tillie.
Ingrid Berkvens
Tuesday 31 December 2019
Ik stem voor Henry Kuppen
Brian Collier
Tuesday 31 December 2019
I vote for Nico Tille
Gosse Oosterhof
Wednesday 1 January 2020
Ik stem voor Nico Tillie,
Nico legt samen met een netwerk van internationale experts de verbinding naar de lokale, regionale en landelijke politiek; de beste weg naar succes.
carl van loey
Monday 6 January 2020
Ik stem op Nicolas De Schutter
Roel de vries
Tuesday 7 January 2020
Ik stem op anja kantens
Carl
Tuesday 7 January 2020
Ik stem ook op Anja kanters
Peter Zoet
Tuesday 7 January 2020
Walter van Middelkoop
Tuesday 7 January 2020
Ik stem op Anja Kanters!
Stefan Koster
Tuesday 7 January 2020
Ik stem op Anja Kanters!
René Bosveld
Wednesday 8 January 2020
Ik stem op Anja Kanters
Ann-Britt Valstar
Wednesday 8 January 2020
Durven delen in tijden van verharding en ook nog flink investeren in de verduurzaming van het bedrijf, dat vind ik hartverwarmend. Daarom stem ik op Anja Kanters.
Arie Boxhoorn
Wednesday 8 January 2020
Ik stem op Anja Kanters!
Koos beek
Wednesday 8 January 2020
Ik stem op Anja kanters
Purvika
Friday 10 January 2020
I vote for Nico Tillie
Purvi Sanil
Friday 10 January 2020
I vote for Nico Tillie!
Henk Mulder
Friday 10 January 2020
Ik stem op Anja Kanters!
Anna
Friday 10 January 2020
I vote for Nico Tillie
Naeema
Friday 10 January 2020
I vote for Nico Tillie
Tanvi Gupta
Friday 10 January 2020
I vote for Nico Tillie!
Frans van Baars
Saturday 11 January 2020
Ik stem op Henry Kuppen uit Mill als de greenfluencer van 2019.
Francesca
Saturday 11 January 2020
I vote for Nico Tillie
Joos van Hees
Sunday 12 January 2020
Ik stem op Henry Cuppen als de greeninfluencer v h jaar
Theodora
Monday 13 January 2020
I vote for Nico Tillie!
Erwin Tiemens
Monday 13 January 2020
Ik stem op Anja Kanters
Syb
Tuesday 21 January 2020
Ik stem op Stientje van Veldhoven als grootste gek. Zij heeft het voor elkaar gekregen de hele grondsector plat te leggen.
Rogier
Saturday 15 August 2020
Wat een schande dat een groen blad Bayer/Monsanto een groene vinger in de reet gaat steken.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
vrijdag 26 juli 2024
t/m maandag 29 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER