Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groenbedrijf scoort met binnenhalen integraal RAW-bestek

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 30 augustus 2019
106 sec


Samenwerking komt tot uiting in combinatiewerk Blaricum

In 2016 won groenbedrijf Eijkelboom een integraal RAW-bestek voor de aanleg van een park met vasteplantentuin in een nieuwe wijk in Blaricum. Bijzonder aan het binnenhalen van het bestek was dat er redelijk wat infra en bodemwerk in zat, werk waarbij niet als eerste wordt gedacht aan een groenbedrijf. Vakblad Stad + Groen spreekt met André de Ruijter van Eijkelboom over deze mooie combinatieklus.


Kans

Het bestek werd in 2016 binnengehaald door Eijkelboom. Het omvatte onder meer grondverbetering en de aanleg van fundering, taluds, paden en een vasteplantentuin met meer dan 100.000 vaste planten. 'Het is iets moois als je als groenbedrijf hieraan mee kan doen. Je ziet vaak dat zo'n vasteplantentuin wordt losgetrokken van het bestek en apart wordt aanbesteed.' De Ruijter steekt zijn enthousiasme tijdens het interview niet onder stoelen of banken. 'We hebben deze kans gegrepen en zijn superblij dat we de opdracht gegund kregen.' De benodigde machines voor de klus stonden niet in het machinepark van Eijkelboom, maar dat weerhield het bedrijf niet. Machines en onderaannemers werden ingehuurd om de klus te klaren. Zelfs het aanleggen van de verlichting in het park viel onder de verantwoordelijkheid van Eijkelboom.


Start samenwerking

Eijkelboom klaarde de klus niet alleen; in 2016 werd een intentieverklaring voor een fusie getekend door Eijkelboom en Boogaart Almere. Inmiddels is de fusie rond en zijn beide bedrijven onderdeel van de Eijk Groep, die efficiënt werken hoog in het vaandel heeft staan. Omdat het park zich dichter bij de locatie van Boogaart Almere bevond, werd het onderhoudswerk vanaf het begin opgepakt door Boogaart. Dit leverde direct een mooie vuurproef op voor de samenwerking van deze partijen. Als bedrijfsleider bij Boogaart weet De Ruijter er alles van: 'Eijkelboom BV is nog steeds degene die de facturen verstuurt, maar het onderhoud wordt al vanaf het begin door Boogaart geregeld. In de onderhoudsploeg zitten ook altijd één of twee jongens met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook dat hebben we hoog in het vaandel staan.' De Ruijter betreurt de opvatting van sommigen dat deze jongens geen echte hoveniers zouden zijn. 'Wij zeggen: met goede begeleiding van een vakman zit er altijd meer in. Ook bij het hogerekwaliteitswerk, zoals de grote Blaricumse vasteplantentuin, kunnen ze meedraaien.'Twee keer verlenging

Terug naar het bestek. In eerste instantie was Eijkelboom verantwoordelijk voor 1,3 kilometer park. Deze opdracht werd maar liefst twee keer verlengd. De Ruijter: 'Dit was het leuke aan deze opdracht: we kregen maar liefst tweemaal verlenging. Ook dat is een bewijs dat je goed bezig bent, naast de enthousiaste reactie van de nieuwe buurtbewoners.' Iets anders waar De Ruijter enthousiast over is, is het integrale aspect van dit bestek. 'Voor het onderhoud gold een frequentiebestek. Wij hebben ervoor gekozen dat te veranderen in een beeldverplichting, waarbij gewoon een vast bedrag wordt afgerekend. Volgens ons is dat de enige juiste manier voor zo'n omvangrijke vasteplantentuin', aldus De Ruijter.


Inmiddels zitten alle werkzaamheden van de Eijk Groep erop. Nog dit najaar wordt het project spic en span overgedragen aan de gemeente. Hierna wordt het park waarschijnlijk weer terug op de markt gezet als onderdeel van een integrale onderhoudsaanbesteding. Op mijn vraag of de Eijk Groep dan weer gaat inschrijven, antwoordt De Ruijter lachend: 'Graag!'

André de Ruijter
André de Ruijter
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER