Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Het juiste gaatje voor het juiste zaadje

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, dinsdag 3 september 2019
121 sec


Sterke grasmat met doorzaaimachines van Vredo

Vredo Dodewaard BV staat in de groensector bekend om zijn doorzaaiers voor onder andere golf- en sportvelden en recreatieterreinen. Vier jaar geleden introduceerde Vredo het DDS-systeem, waarmee het bedrijf het gouden Klavertje Vier won. Deze editie toont het bedrijf met de multifunctionele Turf-Fix-serie ook zijn oplossingen voor kleinere oppervlakten zoals bedrijventerreinen, campings en grotere tuinen.

Anne van Engelen (links) en Pieter-Teunis Hoogland kijken uit naar uw bezoek.
Anne van Engelen (links) en Pieter-Teunis Hoogland kijken uit naar uw bezoek.

'We zien de recreatiesector veranderen', vertelt Pieter Teunis Hoogland, verkoopleider bij Vredo. 'Er is veel aandacht voor een mooie groene grasmat. Tegelijkertijd vraagt de grasmat meer zorg door de schade die ontstaan is door de watertekorten van 2018. Ook dit jaar is er op veel plaatsen nog sprake van schade die gerepareerd moet worden. De machines uit de Turf-Fix-serie bieden hiervoor een mooie en passende oplossing.'

Turf-Seed, Turf-Air en Turf-Sand

De Vredo Turf-Fix is leverbaar in de modellen Turf-Seed, Turf-Air en Turf-Sand. Met een werkbreedte van 63 cm kunnen de Turf-Fix-machines bijvoorbeeld ingezet worden op campings, om eenvoudig om kampeerplekken en struiken heen te navigeren. De Turf-Seed werkt net als de grotere doorzaaimachines volgens het Vredo-doorzaaiprincipe: er worden kleine sneden in de grasmat gemaakt waarin de zaadjes worden gelegd. Vervolgens drukken de banden de aarde weer aan, waardoor het zaadje ingeklemd zit in de aarde en snel ontkiemt.


De Turf-Air is ontwikkeld voor het beluchten van de grasmat. Dat is vooral voor campings een belangrijke bewerking, omdat het gras onder tenten en caravans met een goede beluchting sneller revitaliseert. De Turf-Air-unit maakt kleine gaten in de grasmat. Als deze gevuld worden met gedroogd zand, blijft de ademende werking lang actief en ontstaan er goede irrigatie en beluchting rondom de wortels. Hiervoor wordt de Turf-Sand-unit aan de Turf-Fix gekoppeld.

Vredo Turf-Sand
Vredo Turf-Sand

Supercompact in bedrijf

In de demoruimte van Vredo Dodewaard treft de bezoeker ook de kleinste machine uit de Supercompact-serie aan. Deze doorzaaimachine is er vanaf een werkbreedte van 80 cm en is leverbaar in driepuntsversie. De bredere modellen in de Supercompact-serie kunnen zowel driepunts als getrokken geleverd worden. Ook de Supercompact werkt met het dubbele-schijvensysteem van het Vredo-doorzaaiprincipe. De Vredo Supercompact heeft een traploos instelbare mechanische zaaddosering en het zaad wordt echt in de grond aangebracht, niet erop.


DDS van Vredo

'Wij zien de beurs niet alleen als kanaal om onze producten te laten zien, maar ook om wensen en ervaringen van onze klanten te horen', zegt Pieter Teunis. 'Het DDS-systeem dat wij enkele jaren geleden ontwikkeld hebben en waarmee we in 2015 het gouden Klavertje Vier wonnen, is daardoor ontstaan. DDS staat voor dual depth/dosage system: in één werkgang kunnen twee verschillende grassoorten gezaaid worden. De combinatie van bijvoorbeeld veldbeemd en Engels raaigras zorgt voor een mooie en sterke grasmat. Maar een zaadje Engels raaigras is zesmaal zo groot als een zaadje veldbeemdgras. Ook moeten ze op verschillende diepte ingezaaid worden. Dankzij ons DDS-systeem is dat mogelijk. We zien inmiddels dat er in bestekken steeds vaker naar wordt gevraagd. Dat is voor ons natuurlijk geweldig, aangezien wij de enige zijn die dit maakt!'


Vredo Supercompact
Vredo Supercompact

Beste conversie

Pieter Teunis: 'Ons doorzaaiprincipe en dus onze machines zijn door meerdere onafhankelijke bedrijven onderzocht. De uitkomst is telkens dat onze methode, waarbij we de graszaden in de grond brengen, voor de beste conversie zorgt. We zijn in de groene sector met onze doorzaaimachines dan ook marktleider. Vanzelfsprekend blijven wij innoveren, vooral door allereerst goed naar de markt, naar onze klanten en relaties te luisteren. We werken op dit moment zelfs aan een nieuwe lijn. Maar helaas ... Daar mag ik nog niets over zeggen!'


Vredo Dodewaard BV levert doorzaaimachines en machines voor mestbewerking. Het bedrijf is opgericht in 1947; in 1976 lanceerde het de allereerste zelfontwikkelde doorzaaimachine. Inmiddels levert Vredo wereldwijd aan bedrijven en organisaties in 38 landen.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER