Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

GTJ presenteert hybride maaiboot

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heidi Peters, maandag 9 september 2019
76 sec


Wereldprimeur tijdens GTH 2019

Het door Green Technology Janssen gevoerde merk Berky presenteert tijdens GTH een hybride maaiboot. Dit is wereldwijd de allereerste hybride maaiboot met een volledig elektrische aandrijving, zowel voor het aandrijven als het voortbewegen. Peter Janssen: 'Er is geen hydrauliek aan boord; dat is behoorlijk bijzonder!'


Deze nieuwe maaiboot van Berky kan circa acht uren autonoom varen. Aan boord is een kleine Kubota-dieselmotor, waarmee de machine in een uurtje weer opgeladen wordt. Dit kan overigens ook tijdens het werken. De hybride maaiboot heeft dezelfde werking als een conventionele maaiboot en kan dus gebruikt worden voor het onderhoud van watergangen op plaatsen waar men via de wal niet kan komen.

Fluisterstil door het water

De elektrische maaiboot heeft een accupakket met lithium-ionen aan boord, waarmee hij autonoom tussen de zes en acht uur volledig elektrisch werkt. Wanneer de accu's leeg zijn, worden ze door de Kubota-dieselmotor van 20 kW via de generator in een uur opgeladen, wat ook tijdens het werken kan.


Met het inzetten van deze maaiboot wordt het gebruik van fossiele brandstoffen beperkt. Dankzij de elektrische motor is er geen hydrauliek en geen risico op olie in het water. Ook de beleving van het werk is voor medewerker en omgeving anders, doordat er geen omgevingsgeluid van de boot komt.
De boot is uitgerust met een bijpassende eenvoudige digitale besturingsmodule. Verder heeft hij een luxe verstelbare stoel met armleuning en verwarming, vanwaaruit de machinist de besturing bedient.


'Dit is echt een wereldprimeur!'

De digitale besturingsmodule is eenvoudig te bedienen.
De digitale besturingsmodule is eenvoudig te bedienen.

Onderhoudsvriendelijk

Net als de andere lichte en wendbare maaiboten van Berky snijdt en maait de hybride boot boven en onder water. Met zijn smalle ontwerp en beperkte diepgang kan de Berky ingezet worden voor smalle en ondiepe waterwegen.
Berky-maaiboten zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Het motorruim kan in zijn geheel worden geopend en alle componenten zijn toegankelijk voor onderhoud.
De maaiboot kan uitgerust worden met diverse machines, zoals een veegmes voor het maaien van de bodem, een maai-installatie voor het maaien van taluds, een verzamelframe en een dubbelwerkende T-frontmaaier.


Lithium-ionaccu's zorgen voor een geluidloze motor.
Lithium-ionaccu's zorgen voor een geluidloze motor.

Klavertjevier

Met de Berky-hybride maaiboot dingt GTJ mee naar de innovatieprijs Gouden Klavertje Vier. 'Milieu is overal een hot item, ook bij waterschappen. Misschien wel juist bij waterschappen', aldus Peter. 'Deze stille en schone boot melden wij zeker aan voor de innovatieprijs. Naast de winst voor het milieu zijn de brandstof- en onderhoudskosten een stuk lager.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER