Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Een andere manier om teken te bestrijden

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, donderdag 11 januari 2018
53 sec


In permethrin gedrenkte katoenen balletjes zorgen dat teken op muizen worden gedood

De overlast van teken is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Een probleem daarbij is dat teken eigenlijk amper bestreden kunnen worden. Alleen door goed opletten en nauwgezette controle van je lijf kun je tekenbeten voorkomen. Jaarlijks worden ongeveer 25 duizend mensen besmet met Borrelia burgdorferi, een bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme en wordt overgedragen door teken.


Het Amerikaanse Thermacell heeft nu een middel ontwikkeld waarbij teken worden bestreden op een van hun gastheren: de muis. Teken hebben een zeer complexe levenscyclus. De teek begint als larve, wordt dan een jonge teek (nimf) en eindigt als volwassen teek (adult) die eitjes legt. In ieder stadium heeft de teek één bloedmaaltijd nodig om te overleven. De larve, nimf en volwassen teek hebben daarbij verschillende gastheren nodig om te eten. De muis speelt in dat proces een belangrijke rol.

Thermacell gebruikt kennis over de levenscyclus van de teek om besmetting met Borrelia burgdorferi te voorkomen

Thermacell gebruikt die kennis om besmetting met Borrelia burgdorferi te voorkomen. Het bedrijf heeft kits ontwikkeld die bestaan uit kartonnen kokers, gevuld met in permethrin gedrenkte katoenen bolletjes. Het idee is dat muizen met deze katoenen bolletjes aan de haal gaan en ze gebruiken in hun nest. Het insecticide permethrin belandt zo in een muizennest en zorgt dat de teken doodgaan. Op die manier zou het mogelijk moeten zijn om een beperkt gebied tekenvrij te maken.
Het is dit vakblad niet bekend of een dergelijke toepassing van permethrin in Nederland is toegelaten. Het middel is wel op de markt in verschillende insectendodende middelen, onder andere tegen zilvervisjes en wespen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER