Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Waarom kiezen voor een groen(blauw) dak?

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Doeke Bosma (Nederlandse Dakdekkers Associatie), vrijdag 2 november 2018
144 sec


Tien jaar geleden kostte het bloed, zweet en tranen om een groendak te verkopen. Een dergelijk dak werd gezien als luxe. Er was geen verdienmodel aan gekoppeld en de voordelen leken vrij onbeduidend en indirect: ‘goed voor het milieu’. Inmiddels is het belang van blauwgroene daken wel doorgedrongen in de samenleving en worden we op allerlei manieren gestimuleerd om voor duurzaam te kiezen. Toch wordt er nog regelmatig een streep gehaald door het plan voor een groendak, vanwege de portemonnee. Mede daarom heeft Green Deal Groene Daken de voordelen van groendaken in kaart gebracht in een overzichtelijke infographic.


De voordelen van blauwgroene daken zijn op basis van dertig wetenschappelijke bronnen uiteengezet in vijf categorieën. Technisch en financieel, watermanagement, biodiversiteit, gezondheid, en energie.

Technisch en financieel
De waarde van een pand in een groene omgeving is vier tot acht procent hoger dan van een vergelijkbaar pand in een ‘grijze’ omgeving. Zelfs buren hebben dus profijt van een groen dak, maar de gebouweigenaar zelf natuurlijk ook. Een woning in een VvE-appartementencomplex heeft meer waarde als er een gemeenschappelijke buitenruimte bij zit, zoals een dakterras. Daarnaast verdubbelt de levensduur van de dakbedekking ten opzichte van een zwart dak. Dit resulteert er onder andere in dat de kosten voor aanleg en onderhoud wel 26 procent lager kunnen zijn, bekeken over een periode van 50 jaar. Bovendien leveren groene daken, afhankelijk van de inrichting, meer punten op voor de gebouwlabels BREEAM, GPR en LEED.

Wist u dat bij de aanleg van een groendak de investeringsregelingen MIA en Vamil gecombineerd mogen worden? De Vamil biedt de mogelijkheid om 75 procent van een investering op een willekeurig moment af te schrijven; bij de MIA gaat het om 27 of 36 procent extra investeringsaftrek.

Energie
Bij de categorie energie gaat het om energiebesparing en energieopbrengst. Zonnepanelen leveren per jaar 6 procent meer energie op als ze boven een groendak zijn geplaatst, doordat de panelen dan gekoeld worden. Het koelende effect van blauwgroendaken heeft ook effect op het binnenklimaat van een gebouw. Afhankelijk van de isolatie van het dak zelf, kan de verkoeling onder het dak op warme daken zo’n 4 °C schelen. Dat scheelt aanzienlijk in de benodigde energie voor de airconditioning.

Watermanagement
Schade door wateroverlast is een groeiende kostenpost voor de overheid, verzekeraars en particulieren. Deze schade ontstaat als straten onder water komen te staan doordat de riolering het water niet kan verwerken. Dit heeft tot gevolg dat gebouwen schade oplopen en dat het openbare leven vastloopt. Door klimaatverandering zijn er steeds vaker zware buien, wat logischerwijs tot gevolg heeft dat er meer water verwerkt moet worden.

Als alle daken in een wijk groen zijn, is er een reductie van 50 procent op het riooloverstortvolume te realiseren. Ook als het alleen om sedumdaken gaat! De reductie is wellicht nog hoger indien er meer bergingscapaciteit gerealiseerd wordt, zoals met een groenblauw dak.

Biodiversiteit
Dit was in het verleden een van onze belangrijkste argumenten. Vlinders, bijen en andere insecten vinden met inheemse planten op het dak meer voedsel en trekken weer vogels en vleermuizen aan. Een belangrijke impuls voor de fauna in de stad.

Gezondheid
Daarnaast filtert beplanting natuurlijk fijnstof uit de lucht, tot 200 gram fijnstof per vierkante meter. Dit effect is met name groot bij grasdaken en natuurdaken. Maar ook een sedumdak geeft enige filtering. Er zijn zelfs daksystemen in ontwikkeling waarbij de beplanting ook een rol speelt bij het filteren van de binnenlucht.

Ook binnen is het uitzicht op een groen dak een voordeel. Een onderzoek waarbij mensen 40 seconden kijkpauze hadden op een groen dak of op een zwart dak, laat zien dat degenen die op het groene dak uitkeken minder fouten maakten bij hun computertaak. En patiënten verblijven gemiddeld één dag korter in het ziekenhuis en gebruiken tot 30 procent minder pijnstillers bij uitzicht op groen.

Infographic
Dit zijn in hoofdlijnen de voordelen die groenblauwe daken met zich meebrengen. In de infographic vindt u er zelfs nog meer! Een uitgebreide toelichting bij alle argumenten in de infographic vindt u op NDA.nl – handig als u uw opdrachtgever, collega’s of directie nog moet overtuigen van het nut van de aanleg van een groendak. We kunnen gerust stellen dat er wat dat betreft een revolutie gaande is. Blauwe en groene daken nemen het dakenlandschap over; de argumenten in deze infografic zullen snel gemeengoed worden.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Dick Oosthoek
Monday 5 November 2018
Eigenlijk moeten we deze vraag omdraainen, waarom zou je niet kiezen voor een groen dak. erkleven alleen maar voordelen aan. Zie de factsheets op degroenestad.nl of bij de Greendeal Groen daken. Van belang is natuurlijk wel dat de daken met voldoende kwaliteit worden aangelegd, niemand zit te wachten op problemen. Kies daarom voor een gespecialiseerd bedrijf met Groenkeur certificaat

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER