Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vandaag is Internationale Dag van de Biodiversiteit, maar gebrek aan aandacht voor tuinen overheerst

NIEUWS
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Heleen Kommers, woensdag 22 mei 2024
74 sec


Vandaag is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Deze dag staat in het teken van het belang van biodiversiteit, oftewel het evenwicht tussen planten, dieren en mensen. Tuinen spelen een cruciale rol bij het behouden van biodiversiteit, maar veel mensen besteden er weinig tijd aan.

Het gras is altijd groener bij de buren...
Het gras is altijd groener bij de buren...

Uit onderzoek van Stichting Steenbreek onder 1.355 zelfstandig wonende Nederlanders blijkt dat 41 procent van hen de afgelopen drie maanden maximaal een half uur in hun tuin of op hun balkon heeft doorgebracht.

Andere prioriteiten

Deze lage betrokkenheid lijkt samen te hangen met andere prioriteiten. Zo geeft een derde van de ondervraagden aan liever geld uit te geven aan uit eten gaan, dan aan hun tuin of balkon. Dit gebrek aan aandacht voor de tuin heeft ook gevolgen voor de biodiversiteit. Bijna een derde van de respondenten zag dit jaar weinig verschillende diersoorten in hun buitenruimte.


Tuin gemakkelijk om te toveren

Toch wil de helft van de ondervraagden meer tijd besteden aan tuinieren, mede omdat een op de zes zich schaamt voor de staat van hun tuin. Bij de zestigplussers spendeerde 47 procent de afgelopen maanden maximaal een half uur in de tuin, terwijl dit voor mensen jonger dan 39 jaar 31 procent was. Terwijl tuinonderhoud niet duur hoeft te zijn en met de juiste planten kan een tuin gemakkelijk omgetoverd worden tot een plek waar je graag bent.


Jongeren (63%) willen meer tijd besteden aan hun tuin dan ouderen (42%)

Weinig verschillende diersoorten

Het gebrek aan aandacht voor tuinen heeft negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Veel mensen zagen dit jaar weinig verschillende diersoorten in hun tuin. Toch willen vooral jongere generaties (63 procent) meer tijd besteden aan hun tuin, vergeleken met ouderen (42 procent). Dieren en insecten in de tuin zijn belangrijk voor de bestuiving van bloemen en planten. Met eenvoudige aanpassingen, zoals het plaatsen van een vogelhuisje, kunnen tuinen aantrekkelijker worden voor dieren en insecten.


Schaamte en jaloezie

Sommige mensen schamen zich voor hun tuin vanwege achterstallig onderhoud. Een kwart van de ondervraagden is jaloers op de tuin van hun buren. Vooral jongeren onder de 30 jaar schamen zich vaak voor hun buitenruimte (27 procent) en zijn jaloers op de tuin van anderen (47 procent).Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER