Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Speciaal bollenmengsel voor monument dijkdoorbraak 1953

NIEUWS
MARKT & ACTUEEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Giel de Ligt, dinsdag 21 mei 2024
56 sec


Lubbe Lisse is als leverancier van bloembollen betrokken geweest bij een bijzonder project. Een gedenksteen, oorspronkelijk geplaatst in 2004 was in de loop der jaren aangetast door weer en tijd. De gedenksteen was geplaatst ter ere van het 50-jarig bestaan van woningen die geschonken waren door Oostenrijk na de watersnoodramp van 1953. Dankzij een initiatief van de gemeenteraad en uitvoering door het college is de steen gerestaureerd en teruggeplaatst in het plantsoen. De geschonken woningen zijn ook onlangs gerestaureerd en verduurzaamd.

Het veld bij de gedenksteen(foto: Bert Schaeffer)
Het veld bij de gedenksteen(foto: Bert Schaeffer)

Het belangrijkste concept achter het ontwerp is om de herinnering aan de dijkdoorbraak op 1 februari 1953 levend te houden en tegelijkertijd een betere plek te bieden voor het monument. De organisch vormgegeven golvende hagen symboliseren het water wat door de dijk stroomde tijdens de dijkdoorbraak. Deze vormgeving benadrukt de kracht en beweging van het water.

De golvende bloemenrij verbeeldt de golvende waterstroom (foto: Bert Schaeffer)
Het samenhangend en geborgen karakter van de golvende hagen met daarachter de karakteristieke houten huizen en bomen in het gazon wordt van februari t/m mei versterkt door de bloei met een "bed" van bloembollen welke golvend overgaat van het driehoekige gazon richting een kinderboerderij. De kleuren zijn specifiek voor deze locatie gekozen. De rode en witte bloemen zijn voor Oostenrijk, terwijl de gele en blauwe bloemen Papendrecht symboliseren.

Door het gebruik van het bloembollenmengsel wordt niet alleen een visueel aantrekkelijk beeld gecreƫerd, maar wordt ook de biodiversiteit bevorderd door het aantrekken van verschillende insecten zoals bijen en vlinders. Op deze manier wordt het monument niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar ook een symbool van verbondenheid met en zorg voor de natuurlijke wereld.

Projectenparade

Dit project is aangedragen in onze projectenparade. Ook een project aandragen? Dat kan hier.

De gedenksteen op het Weense Plein (foto: Bert Schaeffer)
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER