Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Maatschappelijk bewust ondernemen als gemene deler

ARTIKEL
ONDERNEMEN
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jeroen Poldermans, vrijdag 19 april 2024
169 sec


Donar groen: bewezen partner voor groenbedrijven

Duurzaam en maatschappelijk ondernemen doe je samen. De ambitie op het gebied van social return en CO₂-footprint is een gedeelde opgave voor de keten. Hoe weet een gemeentelijk groenbedrijf of het hierin de juiste partnerkeuze maakt?


'Certificering is geen doel op zich, maar een middel om onze maatschappelijke betrokkenheid en duurzame doelen aantoonbaar te maken voor onze medewerkers en relaties', vertelt Ralph van der Hulst, directeur van Donar Groen. Donar Groen is een leverancier van handgereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen, die zich inzet voor duurzaam ondernemen en werkgelegenheid creëert voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Sociale betrokkenheid

'Voor we ons bezighielden met mvo-certificering, was sociale betrokkenheid al een actief thema bij ons. Bij het werven van nieuwe medewerkers, bijvoorbeeld, verbinden we ons aan de afspraak met het doelgroepregister van het UWV, dat inhoudt dat een bepaald percentage van het personeelsbestand bestaat uit mensen met een arbeidsbeperking. We kopen in bij bedrijven die zelf ook gecertificeerd zijn en hun productieprocessen inzichtelijk en verantwoord op orde hebben. We kopen alleen gerenommeerde merken in die een onomstreden reputatie hebben qua kwaliteit en herkomst; denk aan kinderarbeid en arbeidsomstandigheden', vervolgt Van der Hulst.


Ralph van der Hulst

Energiemanagementplan

Donar Groen heeft een energiemanagementplan opgesteld, met als specifiek doel een CO₂-reductie van 10 procent in 2025 ten opzichte van 2020. Om dit te bereiken, is het eigen energieverbruik omgerekend naar CO₂-emissies, om beter inzicht te krijgen in de uitstoot per energiestroom, waaronder gas, brandstof en elektriciteit. Het blijkt volgens Van der Hulst dat het elektriciteitsverbruik de meeste uitstoot veroorzaakt: 'We hebben nog geen zonnepanelen, maar kopen wel groene stroom in en zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van een eigen stroomnetwerk op ons bedrijvenpark. De grootste winst op het gebied van energiebesparing hebben we behaald met de overgang naar ledverlichting, inclusief tijdschakelaars, bewegingssensoren enzovoort. We zijn ruimschoots op weg om onze CO₂-doelstelling voor 2025 te behalen.' Elk jaar ondergaat het bedrijf zowel een interne als een externe audit, inclusief doelstellingen, genomen maatregelen, actueel energieverbruik, behaalde CO₂-reductie en eventuele projecten met gunningsvoordeel.


Certificaten

Sinds ruim een jaar is Donar Groen in het bezit van het certificaat PSO (Prestatieladder Socialer Ondernemen) trede 1. Dit houdt in dat er bij Donar meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst zijn dan bij andere organisaties van dezelfde omvang. Daarnaast beschikt het bedrijf over een CO₂ Bewust Certificaat niveau 3. Van der Hulst legt uit wat dit inhoudt: 'Je hebt bij certificering verschillende niveaus. Bij niveau 1 monitor en rapporteer je alleen de processen. Bij niveau 2 bespaar je een bepaald percentage op je energie. Niveau 3 houdt in dat je op alle bedrijfsprocessen bespaart. De overtreffende trap is niveau 4, waarin de prestaties in de gehele keten worden gemeten. Op dit niveau ben je ketenverantwoordelijk en ga je zelf de keten erop aanspreken. Dat doen we nu nog niet, omdat we niet de hele keten verantwoordelijk kunnen houden als een bepaald product niet op een duurzame manier is ontwikkeld, maar het is wel onze toekomstambitie.'


'Bij het selecteren van leveranciers geven we de voorkeur aan partners die bereid zijn de ketenverantwoordelijkheid te delen'

Ketenverantwoordelijkheid

'Veel van onze CO₂-uitstoot wordt veroorzaakt door de transportbewegingen van externe vervoerders', legt Van der Hulst uit. 'We werken nu samen met Wesseling Transport, dat streeft naar minimale CO₂-uitstoot. Dit bereiken ze onder andere door de aanschaf van een elektrische vrachtwagen, waardoor automatisch de footprint van de hele keten afneemt. Daarnaast kiezen ze voor strategische hubs, waardoor de transportroutes korter worden. Voor het creëren van efficiëntere ritten met een hogere vulgraad, consolideren ze onze orders met andere (deel)zendingen van diverse opdrachtgevers, een methode die in de logistiek bekendstaat als groepage. Bij het selecteren van leveranciers geven we de voorkeur aan partners die bereid zijn de ketenverantwoordelijkheid te delen. Zo kopen we ons gereedschap in bij DeWit, een smederij die al jaren van het gas af is en op een zeer energiezuinige manier produceert. Opmerkelijk, want bij een smederij denk je niet meteen aan termen als CO₂-neutraal en duurzaam.'


Invloed certificaten op aanbestedingen

In elke aanbesteding staat tegenwoordig wel een regel over mvo of CO₂-emissie. Wanneer je hoog scoort op de CO₂-prestatieladder, vergroot je ook je kansen bij een aanbesteding of gunningsproject. De invloed van certificaten op aanbestedingen is aanzienlijk, zoals Van der Hulst opmerkt: 'Dankzij onze mvo-certificering hebben we bij de gemeente Zaanstad een gunningsvoordeel behaald. Ook zijn we onlangs officieel partner geworden van Irado. Die beoordeelt onze prestaties op het gebied van mvo, wat resulteerde in een hogere score.' Irado is het overkoepelende bedrijf van enkele Zuid-Hollandse afvalverwerkende groenbedrijven.


'De invloed van certificaten op aanbestedingen is aanzienlijk'

Toekomstambities

Van der Hulst benadrukt dat het behalen van meer certificaten niet zijn primaire doel voor de toekomst is: 'De focus ligt op duurzame investeringen en het bestendigen van behaalde prestaties om de certificering te behouden. Belangrijker is dat we onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen blijven monitoren, evalueren en voortzetten. We moeten het samen doen, want een groenbedrijf scoort ook beter als het inkoopt bij een gecertificeerde organisatie.' Zo wil Donar Groen voor potentiële nieuwe partners de ontbrekende schakel in de keten zijn.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER