Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Klimaatadaptieve buitenruimte voor Hof van Duurzaamheid

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Minela Alić, maandag 18 september 2023
80 sec


'Future proof' door werken mét de natuur

Hittestress, wateroverlast en andere klimaatproblemen beïnvloeden de leefbaarheid van woonwijken. Nieuwbouwprojecten zijn het meest future proof wanneer ze werken mét de natuur. Het bouwteam van het Hof van Duurzaamheid in Amersfoort begreep dit. Van het ontwerp van Le Far West en Studio Nauta tot aan de materialisatie door MBI De Steenmeesters was klimaatadaptie de rode draad. Zo ontstond een groene buurt die klaar is voor morgen.


Nieuwe manier van bouwen

Vastgoedontwikkelaar Schipper Bosch gaf architectenbureau Le Far West en Studio Nauta de opdracht een bijzondere buurt te ontwikkelen aan de Rondweg-Noord te Amersfoort. Duurzaamheid en natuurinclusiviteit was een vereiste. Zo ontstond het Hof van Duurzaamheid, een wijk waarbij architectuur en buitenruimte integraal zijn vormgegeven met doorlopende groenstructuren.
Door het plangebied te behandelen als onbegrensd landschap, zagen Le Far West en Studio Nauta alles als potentieel leefgebied voor mens, plant en dier. Elk mogelijk oppervlak werd meegenomen in het ontwerp. Het Hof is een aangename wijk met natuurlijke 'grenzen' tussen openbare en private ruimte. Regentuinen, wadi's en open bestrating vergroten de leefbaarheid.


Natuurlijke en klimaatadaptieve materialen

Voor de materialisatie van het Hof is gekozen voor natuurlijke en klimaatadaptieve oplossingen. De architectuur bestaat uit innovatieve houtbouw. Voor de inrichting van de buitenruimte was een belangrijk uitgangspunt: bestand tegen wateroverlast, hittestress en droogte. In hun zoektocht naar een partner die kon voldoen aan het klimaatadaptieve programma, kwam het ontwerpteam terecht bij MBI De Steenmeesters.


In de openbare ruimte is de waterpasserende steen HerbaLinea met 22 procent open ruimte verwerkt. Door te spelen met verbanden tussen open en dichte bestrating zijn speelse patronen ontstaan in het straatbeeld. Naast een mooie uitstraling, draagt dit ook bij aan het voorkomen van plasvorming. Hemelwater kan via de waterpasserende bestrating vertraagd infiltreren in de ondergrond. Om het bergend vermogen te verhogen in de ondergrond, is gebruikgemaakt van Porodur-lavasteen en moräne split van H&B Grondstoffen. Overtollig water bij piekbuien wordt verder opgevangen door weg te lopen via passagebanden en regentuinen naar wadi's. Met als resultaat een betere leefbaarheid in de wijk waar alles met elkaar in verbinding staat.

Het idee dat bestrating zowel functioneel als klimaatadaptief kan zijn, bewijst MBI De Steenmeesters

Advies op maat

Het idee dat bestrating zowel functioneel als klimaatadaptief kan zijn bewijst MBI De Steenmeesters, partner in het duurzaam inrichten van de openbare en private ruimte met klimaatadaptieve bestrating. Voor advies in elk stadium van jouw project, kun je terecht op www.mbi.nl/adviesgesprek voor vrijblijvend advies op maat.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER