Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Arnhem scoort het best op groen en water

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, woensdag 24 mei 2023
55 sec


Als er alleen gekeken wordt naar groen en blauw in en om de stad, dan is Arnhem de aantrekkelijkste grote stad van Nederland om in te wonen. Ook Zwolle, Velsen, Bergen op Zoom en Alkmaar scoren hierin hoog. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Atlas voor gemeenten van onderzoeksbureau Atlas Research.

Arnhem combineert een gunstige ligging ten opzichte van de Veluwe met grote stukken groen en blauw in de wijken in de stad.(Foto: Vivienne van Sante, gemeente Arnhem.)
Arnhem combineert een gunstige ligging ten opzichte van de Veluwe met grote stukken groen en blauw in de wijken in de stad.(Foto: Vivienne van Sante, gemeente Arnhem.)

In de Atlas worden de 50 grootste gemeenten van Nederland op meer dan 50 indicatoren vergeleken. Daarbij wordt gekeken naar werkgelegenheid, maar ook naar universiteiten, woningprijzen en culturele voorzieningen. Voor de atlas van dit jaar is het accent gelegd op de aanwezigheid van kwalitatief hoogwaardig 'groen en blauw': bomen, parken, grachten en plassen. Dan gaat het om het groen en blauw in de wijken zelf en in de wijdere omgeving.

Hoeveelheid en kwaliteit

Groen en blauw in de wijk en woonomgeving dragen bij aan de aantrekkelijkheid van een plek. Zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van het groen en blauw zijn van invloed op de woonaantrekkelijkheid van een plek. Er zijn forse verschillen tussen gemeenten in de waarde van groen en blauw voor de woonaantrekkelijkheid van wijken. De stad met de grootste groenblauwe woonaantrekkelijkheid, Arnhem, combineert een gunstige ligging ten opzichte van de Veluwe met grote stukken groen en blauw in de wijken in de stad.


Amsterdam op nummer 1 om te wonen

Amsterdam is nog altijd de aantrekkelijkste stad om te wonen in Nederland. De gemiddelde Nederlander vindt het aanbod van werk, culturele voorzieningen, veiligheid, horeca en een universiteit nog altijd belangrijker dan de aanwezigheid van een aantrekkelijk park of een prettige plas water. Hierdoor staat Emmen opnieuw onderaan de lijst, die na Amsterdam wordt aangevoerd door achtereenvolgens Amstelveen, Leiden en Utrecht.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER