Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Ecologisch bermbeheer in opmars in Gelderse gemeenten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, vrijdag 31 maart 2023
48 sec


Alle gemeenten in Gelderland hebben ecologisch bermbeheer omarmd. Dat blijkt uit de bermmonitor die Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) heeft uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland. Door bermen gefaseerd te maaien kunnen kruiden langer bloeien. Bovendien zorgen bloeiende bermen en groenstroken voor een fijnmazige landschapsstructuur.

Foto: Bendiks Westerink.
Foto: Bendiks Westerink.

Het doel van het leernetwerk is om ecologisch berm- en groenbeheer in heel Gelderland te stimuleren. Eind 2018 deed een derde van de Gelderse gemeenten nog niet aan ecologisch bermbeheer. Uit de meeste recente bermmonitor blijkt dat alle gemeenten een deel van hun bermen ecologisch beheren. Een flink aantal gemeenten doet dat zelfs bij meer dan de helft van de bermen. Hoewel de meeste gemeenten tevens zijn gestart met het ecologisch beheren van het openbaar groen, valt volgens de onderzoekers op dit gebied nog veel winst te behalen.

Ecologische potentie

Ecologisch bermbeheer bestaat uit minder vaak en gefaseerd maaien en het afvoeren van het maaisel. Zo ontstaan er meer voedsel- en schuilplekken voor dieren en insecten. Zo laat de gemeente Oude IJsselstreek ieder jaar afwisselend een derde van de vegetatie in bermen staan voor insecten. In watergangen wordt een kwart tot de helft van de kruiden niet gemaaid, aldus beleidsuitvoerder Landschap en Groen Merlijn de Jonghe. 'We willen de ecologische potentie van onze 110 hectare bermen goed benutten. Op dit moment beheren we vijftig procent van de bermen en honderd procent van de watergangen ecologisch. Vanaf 2025 moet dit twee keer honderd procent worden.'


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

AGENDA
Cruydt-Hoeck Kennisdagen 5 en 6 juni 2024
woensdag 5 juni 2024
t/m dinsdag 6 juni 0000
Donderdag 6 juni - Onkruidvrij-dag!
donderdag 6 juni 2024
Landelijke Ledenbijeenkomst VHG
dinsdag 11 juni 2024
Spoga+gafa Keulen
zondag 16 juni 2024
t/m dinsdag 18 juni 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER