Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Aanbestedingscafé: Is er voldoende ruimte voor ecologie, biodiversiteit en klimaatadaptief groen in aanbestedingen?

AGENDA
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Ralf Pijnenburg, maandag 27 maart 2023
57 sec


In de stad staat de biodiversiteit onder druk door de sobere en versteende inrichting van de buitenruimte. Ecologisch groenbeheer met aandacht voor biodiversiteit zou dus in aanbestedingen opgenomen moeten worden als selectiecriterium. Maar gebeurt dit ook voldoende in de praktijk? En zou het interessant kunnen zijn om klimaatadaptief groenbeheer toe te passen in aanbestedingen? Op deze vragen - en meer - proberen we de antwoorden te vinden in ons aanbestedingscafé.


De biodiversiteit in Nederland staat al jaren onder druk. Zo gaat het slecht met veel dieren- en insectensoorten en worden ecosystemen aangetast. De maatschappelijke gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Door biodiversiteit en ecologie vast te leggen in aanbestedingen kunnen gemeenten en bedrijven voor meer natuurvariatie in hun omgeving zorgen. Valt op dat gebied nog veel winst te behalen en zo ja op welke wijze?

Waterstress en hittestress

Om waterstress en hittestress te vermijden is ook van belang om de openbare ruimte klimaatbestendig in te richten. We hebben het idee dat steeds meer gemeenten dit belang onderkennen. Toch is het interessant om te onderzoeken hoe opdrachtgevers en opdrachtnemers klimaatadaptatie in aanbestedingen toepassen. Daarnaast wordt het klimaatadaptief beheren van groen tot op heden nog niet meegenomen in aanbestedingen. Zou dat een logische volgende stap kunnen zijn?


Op 26 april gaan wij met enkele gemeenten, groenvoorzieners en adviesbureaus in gesprek over deze onderwerpen. Het Stad+Groen aanbestedingscafé ‘Biodiversiteit en Klimaatadaptief groen’ vindt plaats op 26 april in De Roskam, Plein 25, 3991 DL in Houten vanaf 14:00 tot 16:00 uur (vanaf 13:30 met koffie/thee.).

Wil jij aansluiten bij deze discussie? Stuur dan even een mailtje (ralf@nwst.nl) met kort je standpunt. Er zijn slechts enkele plekken op uitnodiging beschikbaar.




LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER