VHG: Uitspraak Raad van State bouwvrijstelling stikstof impact op groensector
woensdag 9 november 2022
'Kabinet moet snel met handvatten komen om stilvallen initiatieven te voorkomen'
Op 2 november jl zette de Raad van State een dikke streep door de bouwvrijstelling voor stikstof, die na een eerdere stikstofuitspraak in 2019 van de rechter in het leven werd geroepen. Het college oordeelde dat de stikstof die bij de bouw van projecten vrijkomt niet buiten beschouwing kan worden gelaten. Brancheorganisaties Koninklijke VHG en Cumela, maken zich zorgen. 'Dit heeft ook gevolgen voor het vergroenen en verduurzamen van onze leefomgeving.'
Zolang het kabinet niet met handvatten komt zullen allerlei initiatieven stil komen te vallen. Dit heeft niet alleen grote economische gevolgen, maar ook gevolgen voor het vergroenen en verduurzamen, aldus de VHG. Ook Cumela is kritisch en doet een dringend beroep op minister Van der Wal om de drempelwaarde te verhogen nu voor elk project weer een berekening van de stikstofemissie nodig is.
Hondendrol
Cumela is niet te spreken over de uitspraak, nu stikstofemissies bij sommige projecten zo goed als verwaarloosbaar zijn. 'Het is onverkoopbaar dat projecten stil vallen voor hoeveelheden stikstof die minder zijn dan die van één hondendrol,' aldus Cumela. Beide organisaties zijn het erover eens dat de uitspraak grote gevolgen heeft, nu er per project onderzocht moet worden wat de mogelijke gevolgen zijn van de uitstoot van stikstof. Dit zal leiden tot meerkosten bij bouwprojecten en vertraging op de vergunningen.
Het is onverkoopbaar dat projecten stil vallen voor hoeveelheden stikstof die minder zijn dan die van één hondendrol
| |
klik om te delen op Twitter | |
 |
|
VHG benadrukt dat allerlei natuurinclusieve oplossingen (zoals De Levende Tuin, Het Levende Gebouw en de Levende Openbare Ruimte), uitgangspunt horen te zijn bij gebiedsontwikkeling. 'De huidige hyperfocus op stikstof doet het natuurvraagstuk tekort. Groen is in staat om stikstof op te nemen en te binden. Helaas worden kansen gemist door vrijblijvendheid en keuzes tijdens het realisatieproces waardoor groen resultaat uitblijft,' aldus de VHG.
Cumela ziet naast het hanteren van hogere drempelwaarden, ook heil in een pakket van wettelijk geborgde maatregelen om emissie te verminderen. Een tweede oplossing is volgens Cumela om versneld 500 miljoen extra ter beschikking te stellen voor het project Schoon en Emissieloos Bouwen om laag- en zero-emissietechnologie te stimuleren. 'Hiermee kan versneld de stikstofemissie van mobiele machines en transportmiddelen worden gereduceerd.'
Tip de redactie
|