Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Proeftuin van de Duurzame Stad: Zoeken naar creatieve oplossingen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 6 oktober 2022
90 sec


Voorwoord Arno van Prooijen, Rotterdam

In een grote stad als Rotterdam staan wij vaak voor grote keuzes en uitdagingen. Hoe maken we de stad prettig leefbaar, groen en klimaatbestendig? We zijn daar dagelijks mee bezig. Stadsbeheer gaat, zoals de naam al zegt, over het beheer van de buitenruimte. Stadsbeheer houdt de stad schoon, heel en veilig en verzorgt het groen en de bomen. Dit doen we zo duurzaam en circulair mogelijk. Ook ons vervoer en materieel zijn hard op weg volledig elektrisch te worden. 's Werelds eerste kolkenzuiger op waterstof ging in september 2021 in Rotterdam de straat op.

Arno van Prooijen, directeur Openbare Werken voor Stadsbeheer Rotterdam. Foto: Eric Fecken
Arno van Prooijen, directeur Openbare Werken voor Stadsbeheer Rotterdam. Foto: Eric Fecken

Binnen Stadsbeheer wordt samen met andere afdelingen van de gemeente Rotterdam, partners en ondernemers, volop geïnnoveerd en gezocht naar creatieve oplossingen. Daar staat deze special vol mee. Zoals bijvoorbeeld de bladmulcher: een machine waarmee gevallen herfstblad ter plekke wordt vermalen en direct weer terug gestrooid. Dit is niet alleen goed voor het bodemleven, maar het scheelt ook vele kilometers aan het vervoer van bladeren.

'Zo kijken we er tegenaan in Rotterdam: de uitdagingen zijn groot, maar de mogelijkheden zijn eindeloos'

Bomen in een stad zijn belangrijk, maar zijn niet overal te plaatsen of kunnen niet overal goed groeien vanwege leidingen en kabels in de grond. De boomveer biedt uitkomst: een constructie waarbij de boomwortels als het ware in een soort mandje hangen. Net als de bladmulcher een echt 'anders denken project', dat een oplossing kan bieden om de stad leefbaar te houden. Stel dat je op alle daken van parkeergarages boomveren zet en schaduw creëert; dit zou de leefruimte in de stad zoveel vergroten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Zo kijken we er tegenaan in Rotterdam: de uitdagingen zijn groot, maar de mogelijkheden zijn eindeloos.

Veel leesplezier en hopelijk inspireert het anderen, partners, gemeentes en andere steden in het maken van creatieve oplossingen voor een groene stad.

Arno van Prooijen,
directeur Openbare Werken


'Niet lullen, maar poetsen, óók als het gaat om innoveren'

De noodzaak om Nederland op een duurzame, klimaat-adaptieve manier in te richten is hoog. En dat betekent vooral doén. Niet blijven hangen in oude gewoontes, geen 'ja maar we doen het al dertig jaar zo', maar de schouders eronder en veranderen. We moeten innoveren en nieuwe, slimmere, schonere manieren vinden om onze steden en omgeving duurzaam, natuur-inclusief en klimaatbestendig te maken.

In de reeks Proeftuin van de Duurzame Stad brengt vakblad Stad+Groen die experimenten en innovaties per gemeente voor het voetlicht. Het siert Rotterdam daarin het spits af te bijten. Een doel behalen kunnen de Rotterdammers immers wel: 'klauwen uit de mouwen', samen de schouders eronder en aanpakken.

Arno van Prooijen, directeur Openbare Werken Rotterdam, schreef het voorwoord voor de Rotterdam-editie van Proeftuin van de Duurzame Stad. Om alle artikelen te lezen, klik op het dossier onderaan de pagina.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER