Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Utrecht is een gloednieuwe natuurspeelplek rijker

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Fleur Dil, dinsdag 28 juni 2022
131 sec


'Speeltuinen moesten vroeger vooral hufterproof zijn'

De gemeente Utrecht werkt hard aan vergroening van de stad. Vooral de oudere buurten, waar nog veel verstening is, kennen vaak echte hitte-eilandjes. Samen met een landschapsontwerper worden versteende pleintjes omgetoverd tot groene oases, met bomen voor de schaduw, waterelementen en bankjes. Het Maasplein in de Rivierenwijk is zo'n plek. De vergroening van het plein gaat samen met vernieuwing van een bestaande speeltuin. Onder leiding van Eijkelboom worden de verouderde toestellen vervangen door natuurlijke materialen. Dit levert een speelplek op waar natuurlijk en avontuurlijk spelen centraal staan.


Het project lag al even te wachten. In overleg met bewoners en leerlingen van de nabijgelegen school zou het Maasplein grondig worden aangepakt. Corona gooide echter roet in het eten. Nu, twee jaar later, legt Eijkelboom de laatste hand aan het vergroende plein en een gloednieuwe speeltuin.

Avontuurlijke speeltuin

De speeltuin op het Maasplein was vooral aan vernieuwing toe. Sommige gedateerde toestellen stammen nog uit de jaren 90. 'In die tijd moesten speeltuinen vooral hufterproof zijn', vertelt Floris van Proosdij, projectmanager bij de Ontwikkelorganisatie Ruimte van de gemeente Utrecht. 'De toestellen waren allemaal nog van ijzer, zeer goed verankerd en onverwoestbaar. Dat zag er niet zo aantrekkelijk uit.' De wipkip en de draaitol gingen eruit; daarvoor in de plaats kwamen klimbomen, een nestschommel en een waterspeelelement. Een kunstmatig aangelegd heuveltje en een parcours van houten palen en trappetjes maken van de speeltuin een echte natuurspeelplek, waar kinderen op avontuur kunnen.


Op het kunstmatig aangelegd heuveltje staan allemaal nieuwe bomen
Op het kunstmatig aangelegd heuveltje staan allemaal nieuwe bomen
Naast het parcours met klauterbomen staat een waterspeelelement
Naast het parcours met klauterbomen staat een waterspeelelement
'Sommige gedateerde toestellen stammen nog uit de jaren 90, toen speeltuinen vooral hufterproof moesten zijn'

'De speeltuin is ontworpen door een landschapsontwerper van de gemeente', vertelt Van Proosdij. 'Zij heeft daar een mooi natuurlijk ontwerp van gemaakt. Samen met bewoners en leerlingen van de nabijgelegen school hebben we ideeën en wensen bij elkaar gebracht. Vooral over de nestschommel waren de leerlingen erg enthousiast.' Voor de oudere kinderen lag er al een voetbalkooi. Het beton wordt vervangen door kunstgras, wat het geheel een nog natuurlijker aanzien geeft.

Het beton in de voetbalkooi is vervangen door kunstgras
Het beton in de voetbalkooi is vervangen door kunstgras
Voetbalhonk met nestschommel
Voetbalhonk met nestschommel
In de speeltuin is vooral gebruikgemaakt van natuurlijke materialen. 'De stenen zijn grotendeels vervangen door houtsnippers van de Franse zeeden voor een vallende ondergrond. De stammetjes rondom zijn van bomen uit de omgeving', vertelt Arie van Rijssen, bedrijfsleider van Eijkelboom in Utrecht. 'Dit geeft het geheel een veel warmere en organische uitstraling.' Voor de broodnodige vergroening van het plein is beplanting aangelegd en zijn er zeven extra bomen geplaatst. 'Dat alles maakt de speeltuin veel uitnodigender.'

Voor de broodnodige vergroening van het plein is beplanting aangelegd en zijn er zeven extra bomen geplaatst

Klimaatbestendig

Het project aan het Maasplein maakt deel uit van een groter plan, de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU 2040). Van Proosdij: 'Daarin staan onze ambities geformuleerd over waar we naartoe willen. Utrecht groeit hard, maar de stad moet wel leefbaar blijven. De Rivierenwijk, waarin het Maasplein ligt, is erg versteend. In de zomer is dat een heel warme plek. Omdat hier de nood het hoogst is, zijn we hiermee begonnen als een soort pilotproject.'


Om de doelen te realiseren, wordt er alles aan gedaan om het plein hittestressbestendig te maken. Om die reden worden het dak en een wand van een trafohuisje op het plein voorzien van groen. 'Dit is niet alleen goed tegen hittestress, maar natuurlijk ook goed voor de biodiversiteit', stelt Van Proosdij. Om het geheel nog aantrekkelijker te maken, is er een mooie muurschildering van de kunstenaar Fernando Leon aangebracht. 'Hier ben ik ook heel trots op. Ideeën van leerlingen zijn door de kunstenaar vertaald in een ontwerp. Zo wordt het huisje volledig geïntegreerd in het concept van het plein', aldus Van Proosdij.

Op het trafohuis staat een muurschildering van de kunstenaar Fernando Leon
Op het trafohuis staat een muurschildering van de kunstenaar Fernando Leon
Over het resultaat is Van Proosdij dan ook erg tevreden. 'Ja, we hebben een geslaagde ontmoetingsplek gecreëerd voor jong en oud. Kinderen kunnen hier spelen, ouderen kunnen lekker op een bankje uitrusten. We hebben zelfs rekening gehouden met de rolstoeltoegankelijkheid van de speelplek. Daarvoor hebben we samen met bewoners op het laatste moment besloten het ontwerp van een entree aan te passen. Dit heeft de rolstoeltoegankelijkheid nog beter gemaakt.'

LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER