Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Closing the loop

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
vrijdag 10 juni 2022
97 sec


Onlangs hielden wij als Stad+Groen een bijeenkomst over circulair aanbesteden voor de groene sector. Een interessant en belangrijk onderwerp. Het onderwerp is bekend en iedereen kent inmiddels het begrip Earth Overshoot Day. Hoeveel aardbollen hebben wij als maatschappij nodig om onze behoefte aan maatschappelijke hulpbronnen te stillen? Duidelijk is dat wij elk jaar opnieuw veel meer materialen oogsten dan waar onze planeet in kan voorzien. De oplossing is heel makkelijk: het ombuigen van afvalstromen naar hergebruik van deze materiaalstromen. Dit vereist een fundamenteel andere manier van denken, ontwerpen, plannen en realiseren. Op het moment dat je een klus plant, moet je al gaan nadenken over herneembaarheid van de gebruikte materialen en hergebruik daarvan. In onze groene sector is dat gelukkig veel makkelijk dan bijvoorbeeld in de bouw, een branche waar onze sector vaak mee wordt vergeleken. In de bouw worden materialen letterlijk aan elkaar geplakt met pur, lijm, cement en dergelijke en zijn materialen eigenlijk niet meer herbruikbaar. Of alleen na heel complexe processen.


Een voorlopig vonnis zou kunnen luiden dat groen op het gebied van regelgeving wellicht achterloopt, maar dat het in het DNA van de sector zit om materiaalstromen als vanzelf te hergebruiken.

Een voorlopig vonnis zou kunnen luiden dat groen op het gebied van regelgeving wellicht achterloopt, maar dat het in het DNA van de sector zit om materiaalstromen als vanzelf te hergebruiken. Waar in de bouw wordt gesproken over afval, is daar in de groensector vaak geen sprake van en zit het in het DNA van de sector om materiaal een nieuwe bestemming te geven. Is daar dan geen winst meer mogelijk en is de sector al honderd procent circulair? Nee, natuurlijk niet. Kunstgras bijvoorbeeld, hardsteen of tuinhout. Allemaal producten, die een stevige milieu-impact en CO2-footprint hebben en vaak allerminst zijn te omschrijven als circulair. De regelgeving op dit gebied blijft op dit moment nog hopeloos achter bij de ambities van de sector. Producten worden door leveranciers vaak iets te makkelijk als circulair omschreven, terwijl ze dat de facto niet zijn.

In dit specifieke project was de radicale keuze gemaakt dat de aannemer in kwestie bereid was om alle materialen tegen dezelfde waarde terug te nemen als waarvoor zij in het project waren ingebracht.

Vergis je ook niet in de complexiteit van het geheel. Een van de deelnemers aan ons gespreksforum over circulariteit wist te melden dat ze voor een specifiek project een half jaar op zoek waren geweest naar geschikte materialen, maar dat er daarna anderhalf jaar overleg en afstemmen met de leveranciers nodig was om de keten helemaal rond te krijgen. In dit specifieke project was de radicale keuze gemaakt dat de aannemer in kwestie bereid was om alle materialen tegen dezelfde waarde terug te nemen als waarvoor zij in het project waren ingebracht. Zoiets is misschien zwaar ingezet en zeker niet altijd wenselijk, maar de kennis die je hiermee opdoet over circulariteit kan wel helpen om een stap voorwaarts te maken.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Tobroco-Giant houdt twee open dagen vol entertainment
zaterdag 28 september 2024
t/m zondag 29 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER