Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Gratis stickers bij OBB voor speelgoed in de openbare ruimte

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Johan Oost, OBB Speelruimtespecialisten, maandag 28 februari 2022
191 sec


Kinderen moeten kunnen genieten van het spelen

We gaan weer richting het voorjaar, de tijd dat kinderen - gelukkig - weer meer buiten gaan spelen. (Alsof dat in de winter niet kan ...) Ze nemen dan allerlei speelgoed mee: een bal, een skelter of fietsje, waterpistolen en (met een beetje geluk) elektrabuizen om pijltjes te schieten. Of vader of moeder zet een glijbaantje, speeltentje, zwembadje of trampoline buiten. Soms laten die kinderen hun speelgoed buiten slingeren. Dat leverde in het verleden al voer voor juristen en speeldeskundigen op.


Duidelijkheid, graag!

Bij OBB Speelruimtespecialisten hebben ze er genoeg van. De onduidelijkheid over trampolines, plastic glijbaantjes en dergelijke duurt voort: mogen ze nu wel of niet in de openbare ruimte staan? OBB wil graag dat kinderen gewoon kunnen genieten van spelen in de openbare ruimte. Helaas is er veel onduidelijkheid op dit gebied, wat zelfs geleid heeft tot Kamervragen en een afgeblazen pilot. OBB ontwierp daarom voor gemeenten stickers voor speelgoed van bewoners dat ze in de openbare ruimte tegenkomen. Daarmee kan de gemeente laten zien dat kinderen in de openbare ruimte gewoon met speelgoed mogen spelen. Er was namelijk een misverstand ontstaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft enkele gemeenten gemaand om speelgoed weg te halen, c.q. te laten voldoen aan de wettelijke eisen voor speeltoestellen (WAS, Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen).


OBB ontwierp stickers voor speelgoed van bewoners dat gemeenten in de openbare ruimte tegenkomen

Op de stickers van OBB is aangegeven dat eigenaren het speelgoed na het spelen weer - regelmatig - binnen moeten halen of op het eigen terrein moeten zetten. Doordat de ouders zo als het ware naast het speelgoed staan, valt dit niet onder het WAS.

Hoe is dat misverstand ontstaan?

De NVWA heeft dus enkele gemeenten gemaand om speelgoed weg te halen of te zorgen dat het aan de wettelijke eisen voor speeltoestellen voldoet. In deze gemeenten was en is het echter beleid om de bewoners aan te moedigen min of meer permanent een soort speelplek in te richten met hun speelgoed - al dan niet in plaats van speeltoestellen. Het komt ook voor dat gemeenten het speelgoed zelfs registreren. Met deze actie wordt dit speelgoed gezien als speeltoestel, dat nu eenmaal moet voldoen aan alle WAS-eisen. Het CE-keurmerk voor speelgoed is namelijk niet geschikt voor speeltoestellen voor de openbare ruimte.
Met de stickers kan ervoor worden gezorgd dat het bewonersspeelgoed ook speelgoed als zodanig blijft. Kinderen kunnen lekker blijven spelen in de verlengde achtertuin die openbare ruimte heet, met een bal, een skelter, een glijbaantje en een trampoline. En ouders, wel je speelgoed opruimen!


Gemeentelijk statement op website

De gemeente {naam} plakt stickers op speelgoed zoals trampolines en plastic glijbaantjes van bewoners in de openbare ruimte. Op die stickers kan de eigenaar diens contactgegevens schrijven. Zo weten buurtbewoners van wie het speelgoed is en bij wie ze terechtkunnen als er iets aan de hand is. En de eigenaars weten dat ze het speelgoed na het spelen binnen moeten halen.
De gemeente {naam} wil graag dat haar bewoners genieten van de openbare ruimte. Spelen hoort daar zeker bij. Sterker nog: als autorijden niet meegerekend wordt, zijn kinderen waarschijnlijk de grootste gebruikers van de openbare ruimte. Daarom leggen we speelplekken aan en onderhouden deze. We zien dan ook graag dat kinderen lekker spelen in onze openbare ruimte, al dan niet met hun eigen speelgoed.

Als gemeente komen we ook regelmatig speelgoed tegen op openbare speelgelegenheden, zoals plastic glijbaantjes, zandbakjes, trampolines en dergelijke. Die vallen onder het Warenwetbesluit attractie- en speeltoestellen (WAS), en speeltoestellen die onder het WAS vallen en op een openbare speelgelegenheid zijn geplaatst, moeten nu eenmaal gecertificeerd zijn. Formeel mogen deze dus niet zonder certificaat conform WAS op openbare speelgelegenheden worden geplaatst. Daar is de wet duidelijk over.

Het is dus niet toegestaan, maar er is minimale controle. Als een bewoner een glijbaantje of trampoline buiten plaatst en weer mee naar binnen neemt na het spelen van zijn kinderen, heeft hij geen last van de autoriteiten, ook al is hij in overtreding. Ook de toezichthouder weet waar de grens te trekken en zal niet optreden als dit voorkomt.

Het aanbrengen van de rode sticker heeft op zich geen juridische waarde. Het verduidelijkt wel dat een toestel er eigenlijk niet mag staan en dat wij als gemeente op dat specifieke toestel geen toezicht houden. Op die stickers kunnen de ouders, als eigenaren van het speelgoed, hun contactgegevens schrijven, zodat iedereen in de buurt weet van wie het is en bij wie ze terechtkunnen als er iets aan de hand is.

Het is voor gemeente {naam} dus geen probleem dat ouders hun plastic glijbaantje, zandbakje, trampoline enzovoort buiten zetten in de openbare ruimte. We gaan er dan wel van uit dat ze deze na het spelen binnen halen én zelf zorgdragen voor hun speelgoed.
Natuurlijk willen ouders dat hun eigen kroost en de buurtkinderen veilig kunnen spelen. Dus bijvoorbeeld niet bij een drukke rijbaan, met oud speelgoed dat op instorten staat, op een te harde ondergrond of met de kans dat andere kinderen er op onbedoelde wijze mee gaan spelen. Maar ook niet bij iemand voor de deur, zodat die er last van heeft, of zo geplaatst dat er 's nachts wandelaars over kunnen struikelen.

De gemeente inspecteert haar eigen speeltoestellen regelmatig op veiligheid en voert onderhoud uit, zodat de toestellen veilig zijn en aan de wettelijke eisen voldoen. Natuurlijk doen we dat niet met het speelgoed van bewoners. Wij gaan ervan uit dat mensen zelf zorgdragen (verantwoordelijk en aansprakelijk zijn) voor wat ze hun kinderen meegeven om mee te spelen, dat ze weten waar het is, dat ze het weten als er buurkinderen mee spelen en dat ze het op tijd weer binnenhalen of in de eigen tuin zetten. Het komt erop neer dat ze er als het ware naast staan.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Open dag AH Vrij
zaterdag 21 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte 2024
woensdag 25 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024
Expertdag Duurzaam Gras 2024
dinsdag 1 oktober 2024
GREEN OUTLET
Iedereen kan gratis kleine advertenties plaatsen via zijn eigen account.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER