Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

'Mechanisatiebranche gaat 2022 positief tegemoet'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Karlijn Klei, donderdag 13 januari 2022
114 sec


Meer vertrouwen bij fabrikanten en importeurs dan bij dealerbedrijven, blijkt uit enquête Fedecom

Fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek zijn positief gestemd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen van de branche. Dat concludeert branchevereniging Fedecom aan de hand van een enquête bij haar leden.


In het afgelopen halfjaar zijn de verkoopprijzen en bezetting gunstiger geweest dan de verwachtingen, zo schrijft Fedecom, de branchevereniging van fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in techniek t.b.v. de agrosector, het groenbeheer en interne bedrijfslogistiek. Dat blijkt uit een rondvraag onder de leden van de branchevereniging. In totaal namen 120 respondenten deel aan de enquête. Dit waren 88 dealerbedrijven (waarvan 30 gemengd) en 32 fabrikanten en importeurs.

De bedrijfsresultaten zijn het afgelopen half jaar nagenoeg gelijk gebleven tot licht gegroeid. De bedrijven hebben overwegend positieve verwachtingen over het eerste halfjaar van 2022. Daarbij hebben de reeds opgetreden en verwachte prijsstijgingen veel invloed, zo blijkt uit de rondvraag. Ook is er blijvend grote behoefte aan personeel: ruim de helft van de deelnemers heeft vacatures openstaan.

Fabrikanten en importeurs positiever dan dealerbedrijven

De fabrikanten en importeurs zijn positiever gestemd dan de dealerbedrijven, zo blijkt uit de rondvraag. Dat wordt met name veroorzaakt door de kansen die de afzet (zowel binnenland als de export) en de prijsstijgingen bieden.


Ook zijn de fabrikanten en importeurs zijn duidelijk positiever over de orderpositie binnenland. Dat zien we ook terug in de waardering van het afgelopen halfjaar als in de verwachtingen voor het komende halfjaar. De dealerbedrijven zijn minder optimistisch over de binnenlandse verkopen, zowel bij verkoop van nieuwe, gebruikte machines als bij de onderdelen.

Respondenten positief door kansen die afzet en prijsstijgingen bieden

Export

De export is volgens de respondenten in de tweede helft van 2021 beperkt doorgegroeid, maar de verwachtingen voor het komende half jaar positiever. Met name fabrikanten exporteren en deze zijn gemiddeld voor meer dan 30% afhankelijk van deze export. Voor dealerbedrijven is dat 15%.
De order en verkooppositie buitenland zag meer dan 40% van de fabrikanten en importeurs groeien. De verwachting van de order en verkooppositie buitenland over het komende half jaar wordt door een aanzienlijk deel van de bedrijven positiever ingeschat. Fedecom concludeert dat de verwachte stijging van de verkoopprijzen zal meespelen.


De export groeide in de tweede helft van 2021 beperkt. Verwachtingen voor eerste helft 2022 zijn positiever.

Bezetting werkplaats en productie

De bezetting van de werkplaats en productie in de tweede helft van 2021 viel bij de meeste dealerbedrijven tegen; voor het komende halfjaar van 2022 wordt verbetering verwacht. Bij de fabrikanten verbeterde de bezetting van de productielijnen volgens plan in het afgelopen halfjaar en men verwacht deze het komende half jaar op peil te kunnen houden.


Opvallend is de verwachte toename van benodigde arbeidskrachten (die voor de fabrikanten passen bij de verwachte afzetgroei) en tegelijkertijd het grote aantal vacatures; het gemiddelde aantal vacatures bij de respondenten is 1,5 en deze zijn nauwelijks te vervullen.

Tekort arbeidskrachten houdt aan

Verkoopprijzen

Ruim 90% van de respondenten zag afgelopen jaar een grote stijging in verkoopprijzen. Eenzelfde groep verwacht dat die stijging het komende half jaar door zal zetten. Door logistieke verstoring en schaarste van grond- en hulpstoffen, onderdelen en componenten blijft de levering van machines ook de komende periode in gedrang komen.


Bedrijfsresultaten en investeringen

De ontwikkeling van de bedrijfsresultaten over de tweede helft van het afgelopen jaar is redelijk positief ervaren. Voor 2022 verwachten de bedrijven dat het bedrijfsresultaat zich gelijk tot iets beter gaat ontwikkelen. Door de coronacrisis en het nieuwe regeringsbeleid zijn de mechanisatiebedrijven nog duidelijk afwachtend.


Respondenten verwachten dat grote stijging in verkoopprijzen door zal zetten in 2022

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Foire de Libramont
zondag 28 juli 2024
t/m woensdag 31 juli 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Future Green City 2024 in Utrecht
maandag 23 september 2024
t/m donderdag 26 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER